Alegerile parlamentare din Statele Unite, un test pentru preşedintele Donald Trump/ Miza scrutinului, controlul asupra Congresului SUA

O eventuală victorie a Partidului Democrat în scrutinul parlamentar parţial din Statele Unite ar afecta situaţia preşedintelui Donald Trump, care va avea dificultăţi în aplicarea politicilor controversate şi în campania electorală premergătoare alegerilor prezidenţiale.

Urmărește
1455 afișări
Imaginea articolului Alegerile parlamentare din Statele Unite, un test pentru preşedintele Donald Trump/ Miza scrutinului, controlul asupra Congresului SUA

Scrutinul parlamentar din Statele Unite, un test pentru preşedintele Donald Trump/ Miza, controlul asupra Congresului SUA

Scrutinul din 6 noiembrie este considerat de specialişti un referendum privind politicile preşedintelui Donald Trump. Miza scrutinului o reprezintă controlul asupra Congresului SUA. Vor fi desemnaţi 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) şi toţi cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanţilor. În plus, în 6 noiembrie, au loc alegeri regionale şi locale în zeci de state americane.

Principalul scenariu de care probabil se teme preşedintele Donald Trump, un politician republican, este pierderea majorităţii în Camera Reprezentanţilor. Camera inferioară a Congresului SUA iniţiază cele mai multe proiecte legislative, iar schimbarea majorităţii riscă să afecteze semnificativ agenda politică a preşedintelui Donald Trump.

Temele de siguranţă publică, inclusiv imigraţia, dar şi situaţia economică sunt prioritare în campania electorală. Donald Trump a intensificat retorica antiimigraţie şi a lăudat performanţele economice obţinute de la începerea mandatului de preşedinte al SUA.

Pierderea controlului republicanilor asupra Senatului ori o majoritate fragilă în Camera superioară a Congresului riscă să genereze o serie de probleme de tip politic pentru Donald Trump. Senatorul democrat Dianne Feinstein, membră a Comisiei pentru Afaceri Judiciare, a avertizat că vrea o nouă investigaţie în cazul judecătorului controversat Brett Kavanaugh, numit recent într-un post la Curtea Supremă de Justiţie în pofida acuzaţiilor privind comiterea unei agresiuni de tip sexual în adolescenţă.

În plus, investigaţia procurorului special Robert Mueller privind presupusele contacte ale echipei electorale a preşedintelui Donald Trump cu Rusia ar putea avea diverse efecte juridice pentru actualul lider de la Casa Albă, riscând să conducă la iniţierea procedurii demiterii în cazul în care se va schimba majoritatea în Congres.

Rezultatul scrutinului parlamentar va avea efecte şi asupra planului lui Donald Trump de a candida pentru un nou mandat de preşedinte în anul 2020. Un rezultat slab înregistrat acum de Partidul Republican ar putea fi interpretat ca fiind un vot împotriva politicilor preşedintelui Donald Trump. Situaţia va influenţa politicile preşedintelui în următorii ani. În plus, există riscul ca unii adversari politici republicani să fie încurajaţi să concureze împotriva lui Donald Trump în scrutinul intern pentru desemnarea candidatului republican la postul de preşedinte al SUA în anul 2020. De obicei, preşedintele în funcţie candidează automat pentru un nou mandat, având în continuare susţinerea partidului, dar au existat cazuri în care au preşedinţii în funcţii au fost reuşit să fie desemnaţi din nou candidaţi abia după competiţii dure.

Pe de altă parte, eventuala pierdere a majorităţii republicane în Congres ar putea fi folosită de preşedintele Donald Trump pentru a argumenta în campania prezidenţială că democraţii nu i-au permis aplicarea ideilor politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici