Alegerile pentru PE, marcate de personalităţi precum Elena Băsescu şi Prinţul de Savoia

Alegerile pentru PE ar putea fi piste de lansare pentru unele celebrităţi şi formaţiuni politice nonconformiste, cu fiica-manechin a preşedintelui României, Traian Băsescu, un prinţ în Italia, un partid al adepţilor Bibliei în Germania şi unul al animalelor în Olanda.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Alegerile pentru PE, marcate de personalităţi precum Elena Băsescu şi Prinţul de Savoia

Elena Băsescu (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

În ROMÂNIA, Elena Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu este subiectul principal al presei. La 29 de ani, manechin de ocazie şi făcând în mod frecvent diferite gafe, ea este cunoscută în special pentru animarea serilor "jet-set" în Bucureşti. Aceasta s-a lansat în campanie ca independentă sub o siglă care rezumă întregul ei program, "EBA" (Elena Băsescu).

În ITALIA, pe lângă faptul că Silvio Berlusconi, care face obiectul unui scandal conjugal, este singurul lider al unei mari ţări europene care participă primul pe lista partidului său la scrutinul european, alegerile vor avea accente regale.

Prinţul Emmanuel-Philibert de Savoia (36 de ani), moştenitor al Casei regale italiene şi căsătorit cu actriţa franceză Clotilde Courau, deschide lista partidului Democrat-creştin, UDC, de centru, pentru regiunea de nord-vest.

În GERMANIA, "Partidul alegătorilor liberi", stabilit în sudul ţării, a ales la rândul său un personaj foarte puternic mediatizat în capul listei, un fost membru al partidului Creştin-Social (CSU), cu reputaţie colorată, Gabriele Pauli.

Deputatul divorţat a provocat un scandal pozând cu mănuşi lungi de latex, evocând practicile sexuale fetişiste, şi propunând în 2007 crearea căsătoriei pe perioadă determinată (reînnoibilă după şapte ani).

Formaţiunea sa va fi în concurenţă directă cu "Partidul creştinilor fideli Bibliei", o formaţiune care militează pentru "mai mult Dumnezeu" în politică, la şcoală şi în familii, care denunţă homosexualitatea şi islamul, dar apără cu fervoare Israelul, pe care "Dumnezeu îl consideră «ţara mea»".

De asemenea militant, dar într-un alt registru, în OLANDA, "Partidul pentru animale" prezintă o listă condusă de un vegetarian, Natasja Oerlemans, care afirmă că doreşte să "dea o voce animalelor" victime ale exploatării umane.

În SUEDIA o formaţiune cu nume şi mai ciudat, "Partidul Piraţilor", ar putea câştiga un loc de deputat europan sau chiar două, din cele 18 atribuite ţării. Fără a avea vreo legătură cu Somalia sau cu Căpitanul Crochet, acesta apără libertăţile individuale şi denunţă intruziunea statului în sfera privată, în special pe Internet. Formaţiunea a crescut în sondaje după condamnarea în cazul "The Pirate Bay", unul dintre principalele site-uri de schimb de fişiere.

În FINLANDA, fostul pilot de raliu Ari Vatanen, ales în Franţa în Parlamentul European din 1999, reia cursa sub eticheta partidului Coaliţiei (conservatori), partidul francez UMP al preşedintelui Nicolas Sarkozy neavând un loc în faţă pentru acesta pe lista sa.

În PORTUGALIA şi la celălalt capăt al eşichierului politic, Jose Saramago, laureat cu premiul Nobel pentru Literatură, se prezintă de asemenea la 86 de ani pentru a doua oară consecutiv pe o listă de stânga. Acesta se autodeclară drept un "comunist hormonal", este plasat într-o poziţie noneligibilă şi nu va putea pretinde un statut de decan în viitorul Parlament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici