ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Presa europeană, sceptică în privinţa şanselor lui Nicolas Sarkozy

Presa europeană este sceptică în privinţa şanselor lui Nicolas Sarkozy de a păstra puterea în Franţa după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 6 mai în faţa socialistului François Hollande, subliniind la unison scorul în primul tur al lui Marine Le Pen.

Urmărește
549 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Presa europeană, sceptică în privinţa şanselor lui Nicolas Sarkozy

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN FRANŢA: Presa europeană, sceptică în privinţa şanselor lui Nicolas Sarkozy (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Presa britanică apreciază luni că doar un miracol l-ar putea menţine pe Nicolas Sarkozy la putere.

Sub titlul "Sarkozy confruntat cu înfrângerea", The Times (centru-dreapta) notează că cea care va decide rezultatele celui de-al doilea tur va fi candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen, care a obţinut un scor record de 18,1 la sută din voturi.

The Guardian (liberal) subliniază că Hollande este "pe vârful valului stângii", dar rezultatele "stupefiante" obţinute de Marine Le Pen au diminuat entuziasmul. Cotidianul şi-a intitulat editorialul "Victorie dulce-amară pentru stânga".

Potrivit cotidianului, Sarkozy "are nevoie de un miracol" în cel de-al doilea tur pentru a-şi păstra funcţia, rezultatele alegerilor dovedind că Franţa "s-a săturat de preşedintele său".

Publicaţiile exprimă şi o oarecare îngrijorare în cazul victoriei lui Hollande, deoarece acesta din urmă a declarat război finanţelor.

Daily Telegraph îşi exprimă scepticismul cu privire la Hollande, calificându-l drept un "socialist tern care a declarat că finanţele sunt adevăratul său inamic".

The Times, care îl susţinea sâmbătă pe Sarkozy, îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea în privinţa programului lui Hollande, acuzându-l că se lansează într-o "politică economică fantezistă" care slăbeşte prespectiva unei reveniri economice a Europei şi diminuează greutatea sa diplomatică.

Ziarele germane consideră că rezultatele primului tur de duminică demonstrează "un vot de furie".

Săptămânalul german Der Spiegel, care foloseşte expresia scriind-o cu litere îngroşate pe site-ul său de Internet duminică seara, vede în acest rezultat semnul că "francezii sunt frustraţi la vederea stării în care se află ţara lor şi furioşi pe preşedintele lor Nicolas Sarkozy". Der Spiegel apreciază că evenimentul care umbreşte aceste alegeri este scorul lui Marine Le Pen. "Marine Le Pen este credibilă pentru clasele franceze mediocre care suferă, ea vorbeşte pe limba lor cu tirade împotriva imigranţilor şi elitelor", scrie săptămânalul.

Multe ziare subliniază, de asemenea, scorul obţinut de Jean-Luc Mélenchon, şi faptul că însumate, rezultatele candidaţilor ostili globalizării sau Uniunii Europene reprezintă aproape o treime dintre votanţi.

"Hollande şi Sarkozy vor trebui să încerce să seducă acest impozant rezervor de nemulţumiţi în al doilea tur - extremele le vor forţa mâna", a apreciat luni cotidianul berlinez Tagesspiegel.

"Dacă Sarkozy vrea să câştige al doilea tur, el va trebui să câştige voturile extremei drepte şi ale centrului - ceea ce ar fi o performanţă inedită în aritmetica politică", apreciază cotidianul de referinţă Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pentru Financial Times Deutschland, este vorba "mai întâi de un vot de respingere" faţă de Nicolas Sarkozy. "Ce eşec pentru un şef de stat în exerciţiu să obţină scoruri atât de proaste în faţa unui adversar ca François Hollande, a cărui campanie a constat înainte de toate în a se eschiva şi care nu a reuşit niciodată cu adevărat să îşi entuziasmeze susţinătorii", adaugă cotidianul de referinţă al mediului de afaceri.

"Această situaţie nu se prezintă bine pentru Sarkozy", comenta duminică seara cotidianul economic olandez Het Financieele Dagblad, în timp ce cotidianul De Volkskrant afirmă că al doilea tur al alegerilor este destul de "previzibil" şi că "surpriza zilei" o reprezintă rezultatul obţinut de Marine Le Pen.

Cotidianul consacră un articol francezilor care au transmis pe Twitter rezultatele într-un "limbaj codat", pentru a ocoli legea franceză ce interzice orice publicare a sondajelor sau estimărilor rezultatelor înainte de închiderea ultimelor birouri de vot la ora 20.00 (21.00 ora României).

Pentru cotidianul belgian francofon Le Soir, François Hollande "este deja cu un picior la Elysée. Dar stânga trebuie să îşi tempereze bucuria deoarece Frontul Naţional, fără să ajungă în turul al doilea, a creat un nou şoc".

Le Soir subliniază de asemenea "victoria personală" a lui Marine Le Pen care "poate spera în prezent să «spargă» peisajul politic şi să încerce o recompunere a dreptei încercând să se alieze cu aripa cea mai dură a acesteia".

Jean-Luc Mélenchon "nu a roşit" pentru scorul obţinut, cotinuă cotidianul, care subliniază în schimb că pentru François Bayrou "dezamăgirea este amară".

"Franţa: Sarkozy în şah (dar se ţine bine), Hollande câştigă, boom de Le Pen", titrează principalul cotidian italian Il Corriere della Sera. Comentariu prin SMS al corespondentului la Paris: "este o înfrângere dureroasă pentru Sarkozy care îşi încredinţează soarta alegătorilor lui Marine Le Pen în al doilea tur".

La aceeaşi concluzie ajunge şi La Repubblica (stânga), care apreciază că "Sarko se bazează acum pe alegătorii Frontului Naţional".

"Hollande în drum spre victorie", "el câştigă prima rundă", "mai mulţi alegători decât se prevăzuse", rezumă cotidianul suedez Dagens Nyheter.

În Danemarca, ziarul Politiken apreciază că "francezii s-au săturat de Sarkozy". Potrivit corespondentului său la Paris, "François Hollande poate să conteze pe susţinerea masivă a electoratului de stânga, în timp ce preşedintele va avea dificila misiune de a convinge alegătorii lui Marine Le Pen să voteze pentru el".

Agenţia de presă Ritzau susţine că "François Hollande a desfăşurat o campanie modestă promiţând să creeze un nou consens în politica franceză. Actualul preşedinte Sarkozy a fost în schimb mai ofensiv, transmiţând, între altele, un mesaj clar în care afirmă că este singurul în măsură să redreseze economia afectată de criză şi promiţând o politică fermă faţă de străini".

Oferindu-i unui avans lui François Hollande, francezii au "votat pentru Grecia", apreciază Ta Nea, principalul cotidian grec (centru-stânga) pe site-ul său de Internet, salutându-l săptămâna trecută pe candidatul socialist ca pe un "Roosevelt european" din cauza susţinerii măsurilor de creştere în Franţa şi Europa, în faţa politicilor de austeritate promovate în special de duetul Merkel-Sarkozy.

"Dacă va fi ales preşedinte, acest lucru va exercita presiune asupra Angelei Merkel pentru o revizuire completă a politicii europene, cu mai puţină austeritate şi mai mult accent pe dezvoltare", apreciază cotidianul. Data de 6 mai, când vor avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze şi alegerile legislative cruciale în Grecia, va constitui o "etapă importantă în istoria europeană contemporană", adaugă cotidianul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici