ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Barack Obama şi Mitt Romney au perspective contrastante referitor la subiectele importante

Programele celor doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, preşedintele democrat în exerciţiu Barack Obama şi republicanul Mitt Romney, sunt contrastante, relevă AFP, care face o trecere în revistă a modului în care aceştia tratează principalele tematici electorale.

Urmărește
268 afișări
Imaginea articolului ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Barack Obama şi Mitt Romney au perspective contrastante referitor la subiectele importante

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SUA: Barack Obama şi Mitt Romney au perspective contrastante referitor la subiectele importante

LOCURI DE MUNCĂ

Barack Obama: crearea unui milion de locuri de muncă în sectorul manufacturier până în 2016, prin încurajarea companiilor să îşi "relocheze" producţia în Statele Unite, în special prin măsuri fiscale. Dublarea exporturilor pentru a susţine piaţa muncii. Reducerea la jumătate a importurilor energetice până în 2020 prin dezvoltarea resurselor de gaze şi a energiei "verzi".

Mitt Romney: crearea a 12 milioane de locuri de muncă prin redresarea economiei graţie scăderii impozitelor, deschiderii unor pieţe externe şi dezvoltarea resurselor petroliere şi gaziere americane.

BUGET

Barack Obama: reducerea cheltuielilor cu 4.000 de miliarde de dolari în zece ani. Din acest total, circa 1.950 de miliarde ar proveni din creşterea impozitelor pentru cei bogaţi şi eliminarea nişelor fiscale pentru companii, şi 850 de miliarde ar fi legate de economiile determinate de terminarea războaielor din Irak şi Afganistan.

Mitt Romney: plafonarea bugetului federal la 20 la sută din PIB, faţă de 24,4 la sută în 2012. Votarea unei "reguli de aur" în Constituţie. Suprimarea nişelor fiscale (neprecizate) pentru finanţarea unei scăderi generale a impozitelor. Înlocuirea unui funcţionar din doi în scopul reducerii numărului lor cu 10 la sută.

IMPOZITE

Barack Obama: majorarea baremului pentru cele două categorii de venituri de peste 208.250 de dolari. Nivelurile finale ar corespunde celor practicate înainte de mandatul lui George W. Bush (36 la sută şi 39,6 la sută). Creşterea impozitului pe profit de la 15 la 20 la sută pentru toţi. Reducerea impozitelor pentru companii de la 35 la sută la 28 la sută, respectiv 25 la sută în unele industrii.

Instaurarea "regulii Buffett", care prevede ca persoanele cu venituri mai mari de un milion de dolari pe an să plătească un impozit de cel puţin 30 la sută.

Mitt Romney: reducerea cu 20 la sută a şase bareme de impozit pe venit; nivelul final va scădea de la 10 la 8 la sută pentru tranşa de venituri scăzute, şi de la 35 la 28 la sută pentru veniturile mai mari de 388.350 de dolari. Scăderea impozitelor pentru companii de la 35 la 25 la sută, aliniate mediei OCDE.

AVORTUL ŞI CONTRACEPŢIA

Barack Obama: preşedintele în exerciţiu, un apărător al dreptului la avort, "crede că opţiunile în privinţa sănătăţii unei femei constituie o decizie personală, luată împreună cu medicul, fără amestecul oamenilor politici".

Mitt Romney: doreşte anularea hotărârii istorice a Curţii Supreme "Roe versus Wade" (1973), care a legalizat şi reglementat avortul în Statele Unite. El susţine interzicerea avortului cu excepţia cazurilor de viol, incest sau risc la adresa sănătăţii sau vieţii mamei. Romney va înceta să mai subvenţioneze centrele de planning familial.

DREPTURILE PERSOANELOR DE ORIENTARE HOMOSEXUALĂ

Barack Obama: a fost primul şef al Executivului american care s-a pronunţat, cu titlu personal însă, în favoarea dreptului persoanelor de acelaşi sex de a se căsători şi care a subliniat că decizia de a autoriza sau nu o astfel de căsătorie revine statelor.

Mitt Romney: se opune căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi uniunilor civile, susţinând un amendament la Constituţie prin care căsătoria să fie definită drept o uniune între un bărbat şi o femeie. El s-a opus abrogării legii "Don't ask don't tell", care interzicea accesul în armată al persoanelor care şi-au exprimat în mod deschis orientarea sexuală, dar a anunţat că nu va reveni asupra acesteia.

PEDEAPSA CU MOARTEA

Barack Obama: s-a opus anterior pedepsei cu moartea, iar în prezent el o susţine în cazul celor mai "atroce" crime, dar subliniază că trebuie să fie rar aplicată.

Mitt Romney: problema a fost rareori abordată în cursul campaniei, niciun candidat nu a propus abolirea ei. "Apreciez că pedeapsa cu moartea tinde să împiedice unele dintre cele mai groaznice crime", a afirmat Romney.

ARME DE FOC

Barack Obama: afirmă că respectă al Doilea Amendament, dar doreşte o consolidare a verificării antecedentelor celor care cumpără de arme.

Mitt Romney: interpretează în mod strict al Doilea Amendament al Constituţiei, care protejează dreptul americanilor de a deţine arme. Se opune oricărei noi legislaţii federale care restrânge achiziţionarea de arme de foc. Candidatul republican o obţinut susţinerea puternicului grup de lobby al fabricanţilor de arme de foc (NRA).

RELIGIE

Barack Obama: credincios. Susţinător al separării bisericii de stat, el s-a declarat, "în calitate atât de cetăţean, cât şi de creştin", "foarte ataşat" de libertatea religioasă. El afirmă că a recurs la sfatul unor lideri religioşi pentru a se orienta în misiunea sa.

Mitt Romney: s-a exprimat împotriva tentativelor de "retragere din viaţa publică a vreunei forme de recunoaştere a lui Dumnezeu". Mormon, el se roagă în fiecare seară înainte de a merge la culcare şi îl evocă adesea pe Dumnezeu în discursurile sale, subliniind că "drepturile nu ne sunt date de către stat, ci de către Creator".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici