- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (01.11.2023, 20:37)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
Aleksandar Vucic dizolvă parlamentul din Serbia şi stabileşte un vot anticipat pentru 17 decembrie
Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a dizolvat miercuri parlamentul şi a convocat alegeri anticipate pentru 17 decembrie, cu scopul de a-şi consolida autoritatea în timp ce încearcă să găsească o modalitate de a normaliza relaţiile cu Kosovo, principala condiţie prealabilă pentru aderarea la UE.
Urmărește
473 afișări
Aleksandar Vucic dizolvă parlamentul din Serbia şi stabileşte un vot anticipat pentru 17 decembrie
Alegerile parlamentare vor coincide cu voturile locale din 65 de municipalităţi, inclusiv din capitala Belgrad, scrie Reuters.
Experţii spun că scrutinul şi absenţa unui parlament funcţional îi vor permite lui Vucic să câştige timp şi să amâne luarea unor decizii privind legăturile cu Kosovo, un stat independent şi predominant albanez, pe care Serbia îl consideră în continuare ca fiind provincia sa sudică.
„Trăim într-o perioadă în care este necesar ca noi toţi să fim uniţi în lupta pentru interesele vitale ... ale Serbiei, în care vom fi supuşi la numeroase presiuni, atât din cauza poziţiei noastre privind Kosovo, cât şi din cauza altor probleme regionale şi globale”, a declarat Vucic după semnarea decretului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coşmarul a luat sfârşit. Marinarul român ţinut ostatic în Yemen, primit de ministrul Emil Hurezeanu
-
Trump îl critică pe Zelenski pentru că „a vrut să lupte” la începutul războiului în loc să ajungă la un acord cu Putin: „El nu este un înger”
-
Minivacanţă. Coloane de maşini pe Valea Prahovei
Ursula von der Leyen, preşedintele executivului UE, a declarat marţi, în timpul unei vizite la Belgrad, că atât Serbia, cât şi Kosovo trebuie să îşi intensifice eforturile de normalizare a relaţiilor după cea mai recentă izbucnire a violenţelor, dacă doresc să adere la blocul comunitar.
De asemenea, Serbia trebuie să se alăture sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina, să elimine corupţia şi crima organizată, să reformeze economia, să îmbunătăţească sistemul judiciar, climatul de afaceri şi situaţia drepturilor omului.
Comentatorii spun că mişcarea lui Vucic are ca scop, de asemenea, consolidarea propriilor rânduri şi reformarea Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, a cărui popularitate a fost afectată după luni de proteste ale opoziţiei, în urma celor două împuşcături în masă din luna mai.
Potrivit institutului de sondaje Stata, cu sediul la Belgrad, alianţa condusă de SNS ar obţine aproximativ 44% din voturi şi va trebui să caute aliaţi pentru a forma o majoritate în parlamentul cu 250 de locuri.
Blocul de opoziţie centrist Agaist The Violence, alcătuit din partide de stânga, verzi şi centrişti, este creditat cu 38%.
Partidele ultranaţionaliste şi pro-ruse ar urma să aibă împreună aproximativ 11% din voturi, a declarat Stata luna trecută.
Vucic, care anul trecut şi-a asigurat al doilea mandat de cinci ani în funcţie, a demisionat din funcţia de şef al SNS în luna mai, dar încă exercită o influenţă considerabilă asupra politicilor partidului.
Partidele de opoziţie şi grupurile de apărare a drepturilor îl acuză pe Vucic, SNS şi aliaţii săi de autocraţie, oprimarea libertăţii presei, fraudă electorală, violenţă împotriva adversarilor politici, corupţie şi legături cu crima organizată. Vucic şi aliaţii săi neagă acuzaţiile.
După semnarea decretului, Vucic a declarat că este important pentru Serbia să „păstreze pacea, stabilitatea şi coeziunea internă şi (să) arate democraţia”.
„Această campanie este o oportunitate de a prezenta diferite idei, programe, politici... , dar care nu trebuie să ameninţe niciodată interesele vitale ale Serbiei”, a spus el.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe