- Home
- Externe
- LONDRA, (03.02.2015, 12:04)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aleksander Litvinenko considera că Vladimir Putin nu avea experienţa necesară pentru a conduce FSB: ”Putin nu îşi înţelegea misiunea”
Fostul spion rus Aleksander Litvinenko, care a murit în noiembrie 2006 la Londra după ce a fost otrăvit cu poloniu, considera în 1998 că Vladimir Putin era un funcţionar care nu avea experienţa necesară pentru a conduce serviciul secret FSB.
Urmărește
33534 afișări
Aleksander Litvinenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Litvinenko a făcut această apreciere după ce s-a întâlnit cu Putin, proaspăt numit la conducerea FSB, pentru a-l informa că un membru al serviciului era implicat într-o campanie de asasinate şi extorcări. Dar Litvinenko nu credea că se vor lua măsuri, a declarat luni văduva sa, Marina, în cadrul anchetei desfăşurate la Londra privind decesul său, relatează The Independent în ediţia electronică.
"Saşa (Aleksander) a spus că nu a fost o întâlnire productivă deloc şi nu credea că vor fi urmări (...). Saşa nu credea în competenţele profesionale ale lui Putin. Mi-a spus că, de când a fost numit director, nu a fost niciodată pe teren. Putin nu îşi înţelegea misiunea, aşa cum făceau oamenii ca Saşa care luptau împotriva crimei organizate", a adăugat ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Litvinenko, membru al Forţei de reacţie rapidă a KGB şi a succesorului acestui serviciu, FSB, avea misiuni în fostele state sovietice din Caucaz, marcate de violenţe. Văduva sa a povestit că, la revenirea dintr-o misiune de salvare a unor ostatici din Daghestan, Litvinenko avea mâinile şi picioarele degerate, iar el şi colegii săi erau furioşi că superiorii lor nu aveau grijă de agenţi.
La revenirea în Moscova, membri ai echipei au fost nevoiţi să dezvăluie activitatea Urpo, o unitate care trebuia să investigheze criminalitatea economică organizată, dar care scăpase de sub control. Litvinenko afirma că unul dintre şefii săi l-a întrebat dacă îl poate asasina pe Boris Berezovski, oligarhul care avea să devină un inamic al lui Putin, dar atunci era membru al Consiliului de Securitate Naţională. Cu altă ocazie, lui Litvinenko i s-a cerut să răpească un om de afaceri cecen din Moscova şi să folosească banii de răscumpărare pentru a elibera soldaţi ruşi reţinuţi de rebeli.
După întâlnirea cu Putin din 1998, care nu a fost urmată de o anchetă, Litvinenko şi colegii săi au dezvăluit într-o conferinţă de presă acuzaţiile lor la adresa serviciului. "Nimic asemănător nu s-a mai întâmplat anterior în istoria KGB sau a FSB", a declarat Marina Litvinenko. Putin era furios că acest lucru s-a întâmplat sub conducerea sa.
Citeşte şi:
Noi date din ancheta care vrea să elucideze moartea lui Aleksandr Litvinenko: Autopsia fostului agent rus a fost una dintre cele mai periculoase din istorie - VIDEO
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Responsabilitatea Moscovei, în centrul dezbaterilor din ancheta asupra morţii lui Litvinenko
Citeşte şi:
NSA deţine dovezi privind implicarea Rusiei în asasinarea lui Aleksandr Litvinenko - presă
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Noi date din ancheta care vrea să elucideze moartea lui Aleksandr Litvinenko: Autopsia fostului agent rus a fost una dintre cele mai periculoase din istorie - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55