Cazul a fost investigat de Departamentul de Justiţie al SUA. Berger a fost deportat după o decizie a unei instanţe din Memphis, Tennessee, în februarie 2020, dar nu va fi judecat în Germania, deoarece procurorii au renunţat la cauza împotriva lui din lipsă de probe, relatează The Guardian.
Potrivit unei declaraţii a autorităţilor americane, Berger a slujit în subcampul de lângă Meppen, Germania, unde prizonierii – ruşi, polonezi, olandezi, evrei şi alţii – au fost ţinuţi în condiţii „atroce” şi au lucrat „până la epuizare şi moarte”.
Berger a recunoscut că a servit ca gardian câteva săptămâni aproape de sfârşitul războiului, dar a spus că nu a observat niciun fel de abuzuri sau crime, au raportat agenţiile de presă.
Berger a recunoscut că a păzit prizonierii. De asemenea, a însoţit prizonierii la evacuarea forţată a lagărului, care a dus la moartea a 70 de prizonieri.
Locuieşte în SUA din 1959.
Un purtător de cuvânt al procuraturii din Celle a declarat că poliţiei din statul german Hesse i s-a cerut să-l interogheze pe Berger la întoarcerea sa în Germania. Un purtător de cuvânt al poliţiei a spus că nu există nicio anchetă în desfăşurare şi că acesta este o persoană liberă.
În ultimii ani, procurorii au adus acuzaţii împotriva mai multor foşti nazişti, profitând de ultima ocazie de a-i aduce în faţa justiţiei pentru milioanele de crime din lagărele de concentrare.
La începutul acestei luni, procurorii au acuzat un german în vârstă de 100 de ani că ar fi ajutat la 3.518 crime comise în timp ce acesta ar fi fost paznic în lagărul de concentrare de la Sachsenhausen.