Alertă în Franţa. Fluviul Loara a fost contaminat radioactiv

Asociaţia franceză însărcinată cu controlul radioactivităţii, ACRO, a anunţat marţi o contaminare radioactivă anormal de ridicată a fluviului Loara „în avalul a cinci centrale nucleare”, potrivit AFP.

Urmărește
3944 afișări
Imaginea articolului Alertă în Franţa. Fluviul Loara a fost contaminat radioactiv

Alertă în Franţa. Fluviul Loara a fost contaminat radioactiv (Imagine: ro.wikipedia.org)

Prezenţa tritiului, un izotop radioactiv al hidrogenului, „este sistematică, atât în apele fluviului, cât şi în apa potabilă, pentru consum. În ianuarie 2019, concentraţia din apele Loarei era de 310 B1/L”, potrivit unui laborator din Hérouville-Saint-Clair, aflat în apropiere de Caen.

Mai multe organizaţii au decis să alerteze autorităţile în acest caz şi să le solicite să ia măsuri. „Este această situaţie cauzată de un simplu incident? Loire Vienne Zéro Nucléaire şi ACRO au alertat autorităţile şi le-au solicitat să înceapă o anchetă pentru a determina originea acestor valori neobişnuite”, au informat organizaţiile.

„Tritiul este prezent pe o porţiune de aproape 400 de kilometri, între Dampierre-en-Burly şi Nantes”, adaugă ACRO în raportul său de analiză a prelevărilor efectuate între decembrie 2017 şi mai 2019.

Potrivit Institutului francez de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară (IRSN), „Codul Sănătăţii Publice stabileşte o referinţă de 100 de becquereli pe litru în cazul tritiului, care nu reprezintă o limită sanitară, ci un prag care, atunci când este depăşit, antrenează o investigaţie complementară în vederea caracterizării radioactivităţii apei”.

Institutul mai informează că nivelul tritiului „creşte de la câţiva becquereli pe litru la câteva zeci de becquereli pe litru în avalul centralelor nucleare”.

Serviciul de comunicare al Autorităţii pentru Siguranţă Nucleară (ASN) a răspuns că „va efectua investigaţii cu scopul de a găsi originea acestui nivel detectat” şi „va reexamina registrele lunare ale evacuărilor centralelor din regiunea respectivă”. De asemenea, instituţia a anunţat că nu există un risc la adresa mediului înconjurător sau a publicului în acest moment.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici