Avioanele au fost detectate între orele 6 dimineaţa, duminică, şi 6 dimineaţa, luni, a precizat ministerul. Aşa cum se obişnuieşte, acestea s-au întors înainte de a ajunge în Taiwan.
China, care consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său, a efectuat exerciţii militare din ce în ce mai ample în aer şi în apele din jurul Taiwanului, pe măsură ce tensiunile dintre cele două ţări şi Statele Unite au crescut. Statele Unite sunt principalul furnizor de arme al Taiwanului şi se opun oricărei încercări de a schimba statutul Taiwanului prin forţă.
Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că 40 dintre avioane au traversat punctul simbolic de la jumătatea distanţei dintre China şi insulă. De asemenea, acesta a raportat nouă nave militare în ultimele 24 de ore.
Ministerul a calificat acţiunea militară chineză drept o „hărţuire” care a avertizat că ar putea escalada în actuala atmosferă tensionată. „Îndemnăm autorităţile de la Beijing să îşi asume responsabilitatea şi să oprească imediat acest tip de activităţi militare distructive”, a afirmat acesta într-o declaraţie.
Săptămâna trecută, China a trimis o flotilă de nave, inclusiv portavionul Shandong, în apele din apropierea Taiwanului. Exerciţiile au avut loc la scurt timp după ce SUA şi Canada au navigat cu nave de război prin strâmtoarea Taiwan, apele care separă insula de continent.
Taiwanul şi China s-au despărţit în 1949, când comuniştii au preluat controlul asupra Chinei în timpul unui război civil. Naţionaliştii care au pierdut au fugit în Taiwan şi şi-au înfiinţat propriul guvern pe insulă, relatează
NBC News.
Insula se autoguvernează, deşi doar câteva naţiuni străine îi acordă recunoaştere diplomatică oficială. Statele Unite, printre altele, au legături oficiale cu China, menţinând totodată un birou de reprezentare în Taiwan.