Alertă la centrala nucleară Zaporojie. Forţele ruse au provocat un incendiu în turnurile de răcire

Un incendiu raportat la centrala nucleară Zaporojie a fost probabil provocat de armata rusă, au declarat oficialii ucraineni.

Urmărește
1865 afișări
Imaginea articolului Alertă la centrala nucleară Zaporojie. Forţele ruse au provocat un incendiu în turnurile de răcire

Sursa foto: Captură video X

Forţele ruse au incendiat „un număr mare de anvelope de automobile în turnurile de răcire", a declarat Yevhen Yevtuşenko, şeful administraţiei militare din Nikopol, citând surse de peste râu, din Enerhodar ocupat, relatează Kyiv Independent.

„Poate că aceasta este o provocare sau o încercare de a crea panică în aşezările de pe malul drept al fostului rezervor", a spus el în cadrul unei postări pe canalul său de Telegram.

Potrivit lui Evtoşenko, nivelurile de radiaţii la centrală sunt normale şi a îndemnat locuitorii să rămână calmi, notează Ukrainska Pravda.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat prin intermediul unei postări pe platforma X şi a făcut apel la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) să tragă la răspundere Rusia pentru provocare.

„Atât timp cât teroriştii ruşi păstrează controlul asupra centralei nucleare, situaţia nu este şi nu poate fi normală", a declarat Zelenski în postare.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, se află sub controlul forţelor ruse din primele zile ale invaziei din 2022. Poziţia sa în apropierea liniei frontului a condus la riscuri sporite de securitate nucleară.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici