Potrivit unui comunicat al CE, din septembrie 2021 până în ianuarie 2022, patru grupuri, fiecare cuprinzând 200 de cetăţeni europeni, vor delibera şi vor formula recomandări concrete cu privire la direcţia în care doresc să se îndrepte Europa în viitor. Cel puţin o treime din participanţii la fiecare grup au vârste sub 25 de ani.
Activitatea primului grup a început vineri la Strasbourg şi se va încheia duminică.
Aceştia vor dezbate subiecte referitoare la economie, locuri de muncă, educaţie, cultură, democraţia europeană, statul de drept, schimbările climatice şi migraţie.
Fiecare grup se va întruni o dată pentru a-şi începe activitatea înainte de următoarea reuniune a sesiunii plenare a Conferinţei privind viitorul Europei care va avea loc la 22-23 octombrie.
În cadrul acesteia, cetăţenii îşi pot prezenta ideile, de asemenea, pe o platformă digitală multilingvă şi în cadrul a numeroase evenimente organizate la nivel naţional şi european.
„Până la sesiunea finală a grupurilor, aceşti 800 de cetăţeni vor formula recomandări, care vor fi prezentate şi discutate în cadrul sesiunii plenare a conferinţei. 20 de cetăţeni selectaţi din fiecare grup vor delibera împreună cu reprezentanţii instituţiilor UE şi ai organismelor consultative, ai parlamentelor naţionale, ai partenerilor sociali, ai societăţii civile şi ai altor părţi interesate – toţi fiind membri cu drepturi depline ai sesiunii plenare a conferinţei. După ce aceste recomandări au fost prezentate de cetăţeni şi discutate cu aceştia, sesiunea plenară va prezenta, pe bază consensuală, propuneri Comitetului executiv, care va elabora un raport în strânsă colaborare şi în deplină transparenţă cu aceasta”, se arată în comunicat.
Conform acestuia, Parlamentul European, Consiliul UE şi Comisia Europeană s-au angajat să examineze rapid modalităţile prin care să se dea curs în mod eficace acestui raport.
Cetăţenii participanţi la grupuri au fost selectaţi aleatoriu de către o societate de sondaj independentă, în conformitate cu cinci criterii, pentru a reflecta diversitatea UE: originea geografică, sexul, vârsta, mediul socioeconomic şi nivelul de educaţie.