- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ALERTĂ NUCLEARĂ: Risc de explozie la reactorul 3 de la Fukushima. Stare de urgenţă la o altă centrală nucleară - VIDEO
Guvernul japonez a avertizat asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similară celei de sâmbătă, care a fost provocată de acumularea de hidrogen, relatează agenţia Kyodo în pagina electronică.
ALERTĂ NUCLEARĂ: Risc de explozie la reactorul 3 de la Fukushima
19:00 - O pompă din sistemul de răcire al unui reactor de la centrala Tokai nu mai funcţionează
O pompă din sistemul de răcire al unui reactor de la centrala nucleară japoneză Tokai a încetat să mai funcţioneze, a anunţat Agenţia pentru managementul dezastrelor, citată de agenţia Kyodo, în pagina electronică.
Sistemul de pompare al centralei nucleare japoneze Tokai reuşeşte să asigure scăderea temperaturii în reactor, deşi una dintre pompe a fost oprită, a anunţat operatorul centralei aflate la 120 de kilometri nord-est de Tokyo.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
"O pompă pentru apa de mare, alimentată de un generator diesel, s-a oprit din cauza valurilor seismice şi a trebuit să oprim manual un sistem de răcire", a afirmat purtătorul de cuvânt al Japan Atomic Power Company, Masao Nakano.
"A doua pompă şi un alt sistem funcţionează bine, iar temperatura reactorului scade corespunzător", a adăugat el.
Potrivit BBC, centrala nucleară se află în districtul Naka din prefectura Ibaraki, la 120 de kilometri nord de Tokyo, şi este operată de Japan Atomic Power Company.
Centrala Tokai, cu o capacitate de 1.100 MW, a fost oprită automat după cutremurul de vineri.
16:20 - Stare de urgenţă la o altă centrală nucleară din Japonia
Autorităţile nipone au decretat starea de urgenţă la a doua centrală nucleară afectată de cutremurul de vineri, după înregistrarea unui nivel ridicat de radioactivitate, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
"Autorităţile japoneze au informat AIEA că este stare de urgenţă la centrala nucleară de la Onagawa", se arată într-un comunicat al AIEA.
"Conform autorităţilor nipone, cele trei reactoare nucleare de la Onagawa sunt sub control", adaugă AIEA.
Conform reglementărilor nipone, "alerta a fost declanşată din cauza nivelului ridicat de radioactivitate, care depăşeşte limitele normale în zona centralei. Autorităţile încearcă să afle care este sursa radiaţiilor", explică AIEA.
09:20 - Guvernul cere limitarea consumului de energie electrică
Oprirea mai multor reactoare nucleare, ca urmare a avariilor provocate de cutremurul de vineri din Japonia, riscă să genereze un deficit de energie electrică, a avertizat ministrul nipon al Industriei, cerând limitarea consumului industrial.
Guvernul a cerut utilizatorilor să îşi limiteze consumul de energie electrică, solicitând companiilor să reducă la minimum utilizarea de electricitate.
Compania energetică Tokyo Electric Power (TEPCO) a cerut încă de sâmbătă consumatorilor individuali să reducă nivelul de utilizare a energiei, în condiţiile în care cererea ar putea depăşi capacitatea sa de producţie actuală.
8:50 - Risc de explozie la reactorul 3 de la Fukushima
Guvernul japonez a avertizat asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similară celei de sâmbătă, care a fost provocată de acumularea de hidrogen.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, a adăugat însă că învelişul reactorului 3 poate rezista în cazul unei explozii, chiar dacă ar putea fi deformat.
El a precizat că nu sunt necesare noi evacuări în apropierea centralei, iar o eventuală explozie nu va pune în pericol populaţia din zonă.
Guvernul japonez consideră că este posibil ca la două dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima 1 să fi fost declanşate procese de fisiune, după o serie de avarii provocate de cutremurul violent de vineri.
"Credem că este foarte probabil să se fi declanşat o fisiune", a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano. "Nu putem verifica ce se întâmplă în miezul reactorului, dar luăm măsuri plecând de la această ipoteză", a adăugat el, referindu-se la reactoarele 1 şi 3 de la centrala nucleară, unde presiunea a crescut semnificativ din cauza unor disfuncţii ale sistemelor de răcire.
Centrala Fukushima 1 este situată la 250 de kilometri nord de Tokyo.
Reactorul 1 al centralei a înregistrat încă de sâmbătă o creştere a temperaturii, ceea ce a determinat autorităţile să deschidă vanele pentru a evacua excesul de vapori. O explozie produsă în incinta centralei a dus la prăbuşirea clădirii care adăpostea reactorul, însă Guvernul japonez a dat asigurări că învelişul acestuia nu a fost afectat.
Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială a anunţat că accidentul este evaluat la nivelul 4 pe scara cu 7 gradaţii INES, care măsoară evenimentele nucleare şi radiologice. Nivelul 4 desemnează accidentele care nu implică riscuri importante în afara centralei.
Operatorul centralei, compania TEPCO, a anunţat că şi reactorul 3 înregistrează probleme similare. "La ora 5.30 (sâmbătă, 22.30, ora României), alimentarea cu apă a fost întreruptă, iar presiunea din interior a început să crească", a afirmat un purtător de cuvânt al TEPCO, adăugând că "toate sistemele de menţinere a nivelului lichidului de răcire s-au blocat".
Ulterior, nivelul lichidului de răcire a fost restabilit, a precizat el.
Compania a afirmat că, în urma avariilor provocate de cutremurul de vineri, în zona centralei a fost depăşită limita maximă legală a radioactivităţii, însă Guvernul japonez a precizat că situaţia poate fi controlată. "Dacă reducem (presiunea) aerului şi injectăm apă (pentru răcirea sistemului), putem controla situaţia", a spus Edano.
"Nivelul radiaţiilor scăzuse în noaptea de sâmbătă spre duminică, dar duminică dimineaţă a reînceput să crească şi a depăşit limitele stabilite de Guvern", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
"Am informat Guvernul, prin transmiterea unui raport urgent", a adăugat el.
"Vom urmări în continuare nivelul radioactivităţii (...) Substanţele radioactive eliberate până acum nu pot afecta în nici un caz starea de sănătate a populaţiei şi vrem ca oamenii să se simtă în siguranţă", a adăugat el.
Autorităţile nipone au luat deja măsuri excepţionale pentru a limita consecinţele emanaţiilor radioactive, evacuând populaţia dintr-o zonă cu raza de 20 de kilometri în juurl centralelor.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10