Alex Younger, un fost militar, noul director al serviciului britanic de spionaj MI6

Alex Younger, un fost militar care a intrat în spionaj la începutul anilor '90, a fost instalat la conducerea MI6, puternicul serviciu de informaţii externe al Marii Britanii, în locul lui John Sawers, un fost diplomat, relatează AFP.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Alex Younger, un fost militar, noul director al serviciului britanic de spionaj MI6

Alex Younger, un fost militar, noul director al serviciului britanic de spionaj MI6 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Younger, în vârstă de 51 de ani, cu studii în economie, amator de muzică, navigaţie şi alpinism, căsătorit şi cu doi copii, a intrat serviciul de informaţii externe al Majestăţii Sale în 1991.

Sediul londonez al MI6 este desemnat pe hartă drept o simplă "clădire guvernamentală", alături de o staţie de tren. Cum spunea recent unul dintre foştii directori ai instituţiei, "organizaţiile secrete au nevoie să rămână secrete".

Situată strategic în centrul Londrei, pe cheiul Tamisei şi în apropiere de Parlamentul de la Westminster, clădirea seamănă cu o fortăreaţă impozantă, străjuită de antene şi camere de supraveghere care i-au adus numele de "Legoland".

Între aceste ziduri blindate, în spatele geamurilor antiglonţ şi în mijlocul sistemelor informatice ultraperformante, Alex Younger a intrat în funcţie la începutul lui noiembrie, la conducerea Serviciului Secret de Informaţii (SIS), mai cunoscut de către public sub numele de MI6, angajatorul celui mai celebru dintre toţi spionii, James Bond.

Younger cunoaşte locul ca pe propriile buzunare, este de-al casei. Acest fost militar a intrat în spionaj în 1991 şi a urcat treptele ierarhiei una câte una, până când a devenit şeful operaţiunilor mondiale ale Agenţiei în ultimii doi ani, anunţă Foreign Office, ministerul în subordinea căruia se află MI6.

El şi-a trecut în CV posturi pe care le-a ocupat în Europa, Orientul Mijlociu şi Afganistan, inclusiv pe cel de conducător al operaţiunilor MI6 care au avut obiectivul de a asigura securitatea Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012.

"Începând de la activitatea sa în Afganistan şi până la ceea ce a făcut pentru a ne ţine ţara în securitate în timpul Jocurilor Olimpice, Alex aduce cu el o experienţă bogată şi interesantă", a declarat criptic ministrul Afacerilor Externe Philip Hammond.

- Irakul, o pată neagră

Un "conducător seducător" şi "popular" în mediul informaţiilor secrete, "Alex este capabil să facă inteligibile pentru toată lumea probleme complexe", a declarat un fost director MI6, citat de Daily Telegraph, potrivit căruia aceste calităţi l-au determinat pe premierul David Cameron să-l desemneze ca succesor al lui John Sawers.

Acesta din urmă, un fost diplomat, este cunoscut pentru eforturile pe care le-a depus în ultimii cinci ani de a îmbunătăţi imaginea serviciilor secrete, pătată de acuzaţii de complicitate la tortură, interceptări telefonice şi de dosarul armelor de distrugere în masă (ADM) din Irak.

În 2002, premierul Tony Blair a folosit un raport întocmit de către serviciile secrete pentru a justifica invadarea Irakului. Acest document - care s-a dovedit nefondat - afirma că Saddam Hussein dispunea de ADM şi era în măsură să le mobilizeze în "45 de minute".

"Reputaţia MI6 a fost pătată de fiascoul cu privire la ADM", declară pentru AFP Stephen Dorril, un expert în servicii secrete de la Universitatea Huddersfield.

"Totodată, în ultima perioadă, în cadrul a ceea pare o campanie de relaţţii publice, am constat o apariţie bruscă în presă a unor foşti oficiali de rang înalt din MI6", purtători ai unei viziuni "mai nuanţate" cu privire la practicile serviilor de informaţii, notează el.

"Probabil că este un mod de distanţare a serviciului de orice formă de politizare şi presiune din partea Guvernului, dar şi o ameliorare a imaginii sale", adaugă el.

Preluând conducerea MI6, Alex Younger primeşte o serie de dosare fierbinţi de la predecesorul său - Irak, Siria, Ucraina, între altele -, în contextul în care nivelul de alertă de securitate în Marea Britanie a fost crescut la "grav" în faţa ameninţării cu atentate în legătură cu grupări jihadiste ca Statul Islamic (SI).

El moşteneşte totodată o poreclă, "C", litera cu care primul şef al serviciilor de informaţii externe, Sir Mansfield Cumming, îşi semna directivele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici