- Home
- Externe
- (16.02.2024, 14:27)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alexei Navalnîi nu e primul critic al Kremlinului ce moare în mod suspect. Lista disidenţilor care au murit după ce s-au opus lui Putin
- Disidentul rus Alexei Navalnîi a murit în închisoare, a anunţat vineri Serviciul Federal de Penitenciare din Rusia.
- Lista ruşilor care au murit în circumstanţe obscure după ce au criticat Kremlinul şi s-au opus lui Putin este lungă.
- Printre cei care nu au scăpat de răzbunarea lui Putin se numără Boris Nemţov şi Evgheni Prigojin.
Urmărește
1594 afișări
Alexei Navalnîi, considerat mult timp drept cel mai important opozant politic al preşedintelui Vladimir Putin, a murit în închisoare, a anunţat vineri Serviciul Federal de penitenciare.
Navalnîi era deţinut într-o închisoare de înaltă securitate din Yamal, în apropiere de Cercul Arctic. El avea 47 de ani.
Mai multe personalităţi proeminente au avut parte de morţi violente sau suspecte de la venirea la putere a lui Putin, care a fost preşedinte sau prim-ministru al Rusiei din august 1999, în urmă cu 25 de ani, scrie Radio Free Europe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Lista disidenţilor care au avut o moarte suspectă
Serghei Iuşenkov
17 aprilie 2003: Serghei Iuşenkov, un politician veteran şi lider al partidului anti-Kremlin Rusia Liberală, este împuşcat în faţa casei sale din Moscova.
Iuşenkov s-a aflat în fruntea eforturilor depuse de parlamentarii liberali pentru a investiga posibila implicare a Serviciului Federal de Securitate (FSB) într-o serie de atentate mortale cu bombă în apartamente în 1999. Atentatele cu bombă, care au ucis aproximativ 300 de persoane, au fost puse pe seama militanţilor ceceni şi folosite de Moscova ca pretext pentru a lansa cel de-al doilea război cecen.
Anna Politkovskaia
7 octombrie 2006: Anna Politkovskaia, unul dintre cei mai proeminenţi jurnalişti ruşi, care a prezentat încălcările drepturilor omului din Cecenia, este împuşcată mortal în blocul în care locuia.
Doi bărbaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă şi alţi trei la pedepse lungi în 2014 pentru implicarea lor, dar rudele, colegii şi guvernele occidentale suspectează că autorităţile ruse nu vor identifica sau pedepsi niciodată autorii, deoarece o anchetă amănunţită ar duce prea aproape de administraţia lui Putin sau de conducerea din Cecenia, susţinută de Kremlin.
Aleksandr Litvinenko
23 noiembrie 2006: Fostul agent de securitate rus moare la Londra după ce a fost otrăvit cu poloniu-210 radioactiv. Litvinenko a fugit în Marea Britanie în 2000 după ce a acuzat FSB că a complotat pentru a-l ucide pe oligarhul Boris Berezovski. Ulterior, el a fost co-autor al unei cărţi în care a acuzat agenţia pentru atentatele din 1999.
Ancheta britanică a descoperit că Litvinenko a băut ceai cu poloniu în timpul unei întâlniri într-un hotel din Londra, cu câteva săptămâni înainte, cu ruşii Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun. Moscova a refuzat să îi extrădeze pe aceştia. În 2017, Statele Unite i-au trecut pe amândoi pe lista neagră în temeiul Legii Magnitski.
Natalia Estemirova
16 iulie 2009: Cadavrul renumitei activiste pentru drepturile omului, împuşcată în cap şi în piept, este găsit în Inguşetia, la câteva ore după ce a fost răpită în apropierea casei sale din capitala Ceceniei, Groznîi.
Natalia Estemirova investigase sute de presupuse încălcări ale drepturilor omului în Cecenia, inclusiv răpiri şi crime. Grupul de apărare a drepturilor pentru care lucra, Memorial, a declarat că investigaţia iniţială a indicat o posibilă implicare a unor ofiţeri de poliţie locali.
Şeful Memorial, Oleg Orlov, a fost ulterior dat în judecată pentru defăimare după ce l-a acuzat pe liderul cecen Ramzan Kadîrov, susţinut de Kremlin, că ar fi orchestrat uciderea lui Estemirova, dar în cele din urmă a fost achitat.
Serghei Magnitski
16 noiembrie 2009: Avocatul denunţător care a implicat oficiali ruşi într-o presupusă fraudă fiscală de 230 de milioane de dolari moare la un an după ce a fost încarcerat pentru acuzaţii similare. Serghei Magnitski suferea de pancreatită şi i s-a refuzat asistenţa medicală în detenţie, condiţii despre care activiştii pentru drepturile omului au spus că sunt echivalente cu tortura. Potrivit unor asociaţii pentru drepturile omului, a fost bătut crunt înainte de a muri.
În 2012, Statele Unite au adoptat Legea Magnitski, care îi vizează pe ruşii implicaţi în încălcări ale drepturilor cu interdicţii de viză şi îngheţarea activelor, iar alte ţări occidentale au urmat acest exemplu. În iulie 2013, un tribunal rus l-a găsit pe Magnitski vinovat de evaziune fiscală într-un proces postum fără precedent.
Boris Nemţov
27 februarie 2015: Fostul guvernator regional reformist, o stea politică în ascensiune în anii '90, dar care a devenit unul dintre cei mai vocali opozanţi ai lui Putin, este împuşcat mortal la vârsta de 55 de ani, pe un pod din apropierea Kremlinului, într-un asasinat în stil mafiot.
Deputat liberal la începutul preşedinţiei lui Putin, Nemţov a ajutat la conducerea protestelor împotriva alegerilor parlamentare aranjate şi a revenirii lui Putin la preşedinţie în 2012. El s-a opus cu fermitate agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei în 2014, numind-o "josnică", "impudentă" şi "dăunătoare pentru Rusia".
În momentul uciderii sale, el şi asociaţii săi lucrau la un raport care detalia dovezile privind amploarea interferenţei Moscovei în ţara vecină.
Evgheni Prigoijin
23 august 2023: Evgheni Prigojin a murit într-un accident aviatic.
Evgheni Prigojin s-a aflat printre cele 10 persoane ucise într-un accident aviatic între Moscova şi Sankt-Petersburg, la două luni după ce a condus o revoltă împotriva unor înalţi oficiali ruşi.
Rebeliunea eşuată, în timpul căreia a cerut înlăturarea ministrului Apărării, Serghei Şoigu, a fost cea mai mare provocare la adresa preşedintelui Putin de când acesta a ajuns la putere.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe