- Home
- Externe
- (12.01.2022, 18:10)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Alianţa Nord-Atlantică vrea negocieri cu Rusia pe tema sistemelor balistice şi politicilor nucleare
Statele membre NATO propun, în cadrul dialogului cu Rusia, măsuri de control al armamentului şi de limitare a sistemelor balistice, pe bază de reciprocitate, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
Urmărește
497 afișări
"Am avut un schimb foarte serios şi direct de puncte de vedere asupra situaţiei din Ucraina şi asupra implicaţiilor pentru securitatea europeană. Există diferenţe semnificative între statele NATO şi Rusia pe aceste teme. Disensiunile nu vor fi uşor de atenuat. Dar este un semnal pozitiv faptul că aliaţii din cadrul NATO şi Rusia au stat la aceeaşi masă şi au abordat teme substanţiale", a afirmat Jens Stoltenberg, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia.
"Reprezentanţii statelor NATO sunt pregătiţi să aibă noi reuniuni cu Rusia şi să discute în detaliu, să prezinte propuneri concrete şi să caute soluţii constructive. În mod special, aliaţii NATO ar vrea să discute despre modalităţi concrete de intensificare a transparenţei exerciţiilor militare, de evitare a incidentelor militare periculoase, de a reduce ameninţările spaţiale şi cibernetice. Aliaţii NATO s-au oferit să analizeze şi controlul armamentului, dezarmarea şi neproliferarea, inclusiv să abordeze limitări reciproce ale sistemelor de rachete şi să reanalizeze politicile nucleare", a precizat Jens Stoltenberg, conform unui comunicat postat pe site-ul NATO şi vizualizat de MEDIAFAX.
Secretarul general NATO a reiterat apelul adresat Rusiei de reducere a presiunilor militare asupra Ucrainei şi de evitare a acţiunilor "agresive", subliniind că Alianţa Nord-Atlantică menţine măsurile de apărare. "Ambele părţi au exprimat necesitatea de a dialoga şi de a analiza posibilitatea programării unor viitoare reuniuni", a subliniat Jens Stoltenberg.
Statele Unite au propus Rusiei, la reuniunea desfăşurată luni la Geneva, măsuri de îmbunătăţire a stabilităţii strategice, fiind abordată inclusiv tema sistemelor balistice, în timp ce delegaţia rusă a insistat pentru obţinerea unor garanţii juridice din partea Alianţei Nord-Atlantice. Rusia insistă ca Ucraina să nu devină membră NATO, în timp ce subsecretarul de Stat american Wendy Sherman a declarat că Moscova "nu poate dicta termenii politicilor externe ale altor ţări" şi nici modul în care se extinde Alianţa Nord-Atlantică.
Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, acuzând că aceste sisteme pot fi utilizate inclusiv în scop ofensiv. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din ţări precum Iranul.
Rusia a generat preocupări în Occident din cauza activităţilor militare în apropierea frontierelor Ucrainei. Administraţia de la Kiev susţine că Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei şi pregăteşte un atac. De asemenea, Moscova este acuzată de intensificarea susţinerii acordate insurgenţilor separatişti proruşi din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk.
Administraţia Vladimir Putin argumentează că poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei şi cere Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice garanţii că nu vor instala echipamente militare ofensive în apropierea frontierelor ruse. De asemenea, Rusia se opune extinderii NATO spre est.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: „Este evident că am încredere în Marcel Ciolacu"
-
Crin Antonescu, despre Călin Georgescu: Discursul lui aminteşte de retorica lui Hitler din anii '30
-
Crin Antonescu: Ceea ce am vrut a fost un calendar oficial, nu pe surse, datele alegerilor
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un oraș din Italia a interzis boala prin lege. Primarul s-a săturat să se plângă că statul nu îi face un spital de urgență
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Papa Francisc îndeamnă călugărițele la bucurie și evitarea bârfei: „Vorbiți cu toată lumea, cu excepția Diavolului”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
CANCAN.RO
Florin ”UCIGAȘUL”, angajat să-l păzească pe Călin Georgescu. Noul BODYGUARD a filmat cu Van Damme, Cuba Gooding Jr. și Dolph Lundgren
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe