- Home
- Externe
- TEHERAN, (29.02.2016, 11:58)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aliaţii moderaţi ai preşedintelui Hassan Rohani obţin majoritatea în Adunarea Experţilor
Moderaţii iranieni au aplicat o nouă lovitură liniei dure conservatoare, obţinând majoritatea mandatelor în Adunarea Experţilor, organismul însărcinat cu alegerea liderului suprem iranian, în urma scrutinului de vineri, relatează AP în pagina electronică.
Urmărește
384 afișări
Aliaţii moderaţi ai preşedintelui Hassan Rohani obţin majoritatea în Adunarea Experţilor (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Preşedintele Hassan Rohani şi fostul preşedinte Akbar Hashemi Rafsanjani - ambii lideri moderaţi - au fost aleşi în Adunare, alături de alţi 50 de aliaţi.
Alegerea celor 88 de membri ai Adunării Experţilor a avut loc vineri, odată cu scrutinul parlamentar, ale cărui rezultate finale urmează să fie anunţate luni.
Ministerul iranian de Interne a anunţat luni rezultatele finale ale alegerilor pentru Adunarea Experţilor.
Moderaţii au obţinut 59% din mandate, o victorie istorică pentru aliaţii preşedintelui Hassan Rohani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un avion sud-coreean cu 181 de persoane la bord s-a prăbușit la aterizare în sud-vestul Coreei de Sud, spun oficialii. 47 de oameni au murit. Bilanțul e în creștere
-
Noul decret al lui Putin desemnează Ucraina drept sursă principală de „extremism” şi introduce conceptul de „rusofobie”
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
O serie de lideri ai liniei dure conservatoare au fost, de asemenea realeşi, inclusiv ayatollahul Ahmad Jannati.
Jannati, care s-a clasat ultimul la Teheran, este liderul Consiliului Gardienilor Revoluţiei, un organism neales, însărcinat cu apărarea Constituţiei şi care triază candidaţii în alegeri.
Consiliul, care se opune reformelor democratice, a descalificat candidaţi reformişti atât în scrutinul parlamentar, cât şi în cel pentru Adunarea Experţilor.
Jannati şi aliaţii săi cadrul Consiliului l-au descalificat în scrutinul de vineri pe Hassan Khomeini, nepotul ayatollahului Ruhollah Khomeini - fondatorul Republicii islamice.
Faptul că preşedintele Adunării Experţilor, ayatollahul Mohammad Yazdi - unul dintre reprezentanţii liniei dure - nu a fost reales constituie cea mai mare surpriză a acestui scrutin.
Mohammad Taqi Mesbah Yazdi - considerat liderul spiritual al liniei dure conservatoare şi mentorul fostului preşedinte Mahmoud Ahmadinejad - şi-a pierdut, de asemenea, mandatul în Adunare.
Adunarea Experţilor, care îndeplineşte o funcţie similară cu cea a Colegiului Cardinalilor de la Vatican, urmează să aleagă, la un moment dat, un succesor al actulului lider suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Ea poate, de asemenea, să conteste în mod direct conducerea lui Khamenei, un lucru pe care nu l-a făcut până în prezent.
Mandatul membrilor acestei Adunări are o durată de opt ani.
După ce Khamenei, în vârstă de 76 de ani, a fost supus unei operaţii la nivelul prostatei, în 2014, au reapărut zvonuri în legătură cu starea sănătăţii sale.
Dublul scrutin de vineri reprezintă primele alegeri organizate în ţară după ce Teheranul a încheiat cu marile puteri un acord istoric în dosarul nuclear, anul trecut, în cadrul căruia au fost ridicate sancţiuni occidentale care sufocau economia ţării.
Moderaţii deţineau aproximativ 20 de mandate în vechea Adunare, iar această victorie este considerată o extindere a influenţei lor în noua Adunare.
În ceea ce priveşte alegerile parlamentare, niciuna dintre principalele trei tabere politice - reformişti, conservatori şi adepţii liniei dure - nu urmează să obţină o majoritate absolută în noul Parlament, care are în total 290 de membri, însă rezultatele parţiale relevă că reformiştii au obţinut cele mai bune rezultate din ultimul deceniu.
Citeşte şi: Iran propune Europei petrol la schimb cu produse rafinate, din cauza dificultăţilor la plăţi bancare
Citeşte şi: ALEGERI legislative în Iran: Milioane de votanţi, aşteptaţi astăzi la urne pentru a-şi alege Parlamentul şi Adunarea Experţilor
Citește pe alephnews.ro: Coaliția PSD-PNL-UDMR stabilește datele alegerilor prezidențiale. Primul tur, înainte de Paște?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe