Aliaţii NATO vor creşte prezenţa militară în Marea Baltică după incidentul cablului subacvatic dintre Estonia şi Finlanda

Aliaţii NATO s-au întâlnit pe 30 decembrie pentru a discuta despre securitatea infrastructurii critice din Marea Baltică, după ce cablurile subacvatice dintre Estonia şi Finlanda au fost grav avariate în ziua de Crăciun.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Aliaţii NATO vor creşte prezenţa militară în Marea Baltică după incidentul cablului subacvatic dintre Estonia şi Finlanda

Sursă foto: Estonian Navy/ X

Estlink 2, un cablu subacvatic de energie de 170 de km care conectează Finlanda şi Estonia, a fost grav avariat în ziua de Crăciun, iar autorităţile cred că acest incident ar putea ascunde o acţiune de sabotaj.

De altfel, la o conferinţă de presă care a avut loc pe 26 decembrie, poliţia finlandeză a anunţat că incidentul din Golful Finlandei a fost cel mai probabil cauzat de un petrolier rusesc, suspectat că ar face parte din aşa-numita „flotă rusească din umbră”. Este vorba despre o reţea de nave care sunt folosite de Rusia pentru a evita sancţiunile Occidentului, în special cele care se referă la restricţionarea vânzărilor de petrol.

Cablurile avariate, în prezent investigate de autorităţile finlandeze, se numără printre cele mai recente incidente din Marea Baltică care sunt privite drept acţiuni de sabotaj.

În acest context, NATO creşte prezenţa militară în Marea Baltică, pentru a intensifica vigilenţa, avertizarea situaţională şi descurajarea ameninţărilor viitoare. Aliaţii se gândesc şi la măsuri de protejare a infrastructurii critice subacvatice, crescând sprijinul din partea Centrului Maritim al NATO pentru Securitatea Infrastructurii Subacvatice Critice.

Nu este pentru prima dată când se vorbeşte despre „flota din umbră” a Rusiei. Şi ministrul german al afacerilor externe atrăgea atenţia asupra acestui lucru, în urmă cu câteva luni, întrucât incidentul din Marea Baltică nu a fost unul izolat.

„Aproape în fiecare lună, navele avariază cabluri subacvatice importante din Marea Baltică”, spunea Baerbock, pe 28 decembrie, la o conferinţă de presă.  Spunea că există activităţi suspecte făcute de nave, inclusiv lansarea de ancore şi tragerea cablurilor pe distanţe mari, de kilometri, fără explicaţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici