Alimentarea ar trebui apoi restabilită duminică la cele două reactoare cele mai avariate, 3 şi 4, a anunţat Agenţia pentru siguranţa nucleară.
Anterior, un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) anunţase restabilirea „unei surse electrice în interiorul instalaţiilor”.
„Vom încerca să legăm reactorul 2, care este cel mai puţin avariat (…) Nu putem spune dacă vom reuşi sau nu, dacă acest lucru va fi posibil. Dar facem tot ce este posibil pentru ca acest lucru să meargă”, a adăugat el.
Repunerea în funcţiune a reactorului 2 va permite, de asemenea, realimentarea instalaţiilor reactorului 1.
TEPCO a precizat că ar trebui totuşi să se instaleze un cablu la o distanţă de 1,5 kilometri înainte de a se lega reactorul la reţeaua electrică.
Electricienii sunt supuşi unor presiuni puternice pentru a reconecta cât mai repede reactoarele 1 şi 4, a căror alimentare cu electricitate s-a întrerupt după cutremurul şi tsunami din nord-estul Japoniei.
Restabilirea electricităţii este esenţială pentru repunerea în funcţiune a pompelor care furnizează apă sistemului de răcire al reactoarelor şi umplu bazinele de stocare a combustibilului uzat.
Oprirea sistemelor de răcire de la centrală şi a echipamentelor de rezervă a provocat o supraîncălzire a combustibilului care a generat scurgeri radioactive. Această situaţie s-ar putea agrava dacă pompele nu vor fi puse rapid în funcţiune.
Chiar dacă alimentarea cu energie electrică este restabilită până la reactoare, nu este sigur că aceasta va ajunge până la diferitele maşini, transmisiunile putând fi afectate de pagube provocate de tsunami sau de exploziile de hidrogen de la reactoarele 1 şi 3.
În aşteptare, autorităţile încearcă să răcească instalaţiile cu apă deversată din elicoptere şi camioane cisternă echipate cu tunuri de apă şi trimise special de armată.
În noaptea de vineri spre sâmbătă o nouă coloană de camioane a început să arunce apă pe clădirea reactorului 3, care îngrijorează cel mai mult autorităţile, în speranţa că aceasta va cădea în bazinul de stocare a combustibilului uzat.
Aceste operaţiuni au fost reluat sâmbătă după-amiază, reactorul 3 fiind considerat cel mai problematic.
Reactoarele 5 şi 6 sunt cel mai puţin avariate şi sistemele lor de răcire funcţionează graţie unui generator diesel, potrivit agenţiei.
Operatorii sunt obligaţi însă să efectueze eliberări de presiune, care generează o acumulare de hidrogen şi cresc riscul unei explozii ca cele care s-au produs deja la alte reactoare.
Pentru a evita acest lucru, au fost create breşe în clădirile reactoarelor 5 şi 6 sâmbătă, pentru a se evita eventuale explozii de hidrogen.
„Din cauza termerilor privin o acumulare de hidrogen deasupra reactoarelor 5 şi 6, Tokyo Electric Power (TEPCO) a creat trei breşe de trei până la 7,5 centimetri în acoperişurile” clădirilor lor exterioare, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Reactoarele 5 şi 6 sunt cel mai puţin avariate de la centrală deoarece, contrar reactoarelor 1 şi 4, sistemele lor de răcire au continuat să funcţioneze după seismul urmat de tsunami din 11 martie, graţie unui generator diesel de rezervă.
O creştere a presiunii la interiorul acestor reactoare oprite în momentul cutremurului a fost însă constată.