- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasada României la Londra are de plătit peste 200.000 de lire pentru taxe de trafic
Ambasada României la Londra se numără printre reprezentanţele diplomatice care nu au plătit taxa pentru descongestionarea traficului în centrul capitalei britanice, acumulând datorii de peste 200.000 de lire sterline (peste 260.000 de euro).
Ambasada României la Londra are de plătit peste 200.000 de lire pentru taxe de trafic (Sursa: The Guardian)
Ambasada americană deţine însă recordul în ceea ce priveşte sumele datorate, care se ridică, potrivit ziarului britanic, la peste 2 milioane de lire sterline, provenind din taxa de 8 lire/zi pentru circulaţia în centrul oraşului şi amenzi rutiere, relatează The Guardian, în pagina electronică de sâmbătă.
Conform datelor furnizate de Transport for London, în baza unei cereri formulate în baza legii privind accesul la informaţii, 20 de ambasade datorează municipalităţii peste 10 milioane de lire.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Ambasada americană se află în dispută cu Primăria Londrei din iulie 2005, când, în baza instrucţiunilor Departamentului de Stat, a declarat că taxa pentru circulaţia în centrul Londrei este ilegală, în conformitate cu Convenţiile de la Viena, şi a cerut personalului diplomatic să nu o mai achite.
Un purtător de cuvânt al Primăriei Londrei a declarat că guvernul britanic a stabilit că suma de 8 lire reprezintă un tarif pentru un serviciu, respectiv descongestionarea traficului, şi nu o taxă. "Acest lucru înseamnă că diplomaţii nu sunt scutiţi de plata acesteia", a adăugat el.
Cel mai mare datornic, după ambasada americană, este reprezentanţa Japoniei, care ar datora municipalităţii peste 1 milion de lire sterline, urmată de Înaltul comisariat nigerian (982.350 de lire) şi ambasadele Rusiei (912.360 lire) şi Germaniei (828.170 de lire). Un purtător de cuvânt al ambasadei japoneze a declarat că guvernul de la Tokyo a analizat cu atenţie aspectele legale ale taxei înainte de a înceta să o mai achite, la 1 august 2006.
Printre primele 20 de ambasade care figurează ca având datorii către municipalitate se numără şi cele ale Franţei (263.200 de lire), Poloniei (249.000 de lire), României (203.740 de lire), Spaniei (184.580 de lire) şi Greciei (181.200 lire).
Poziţia Primăriei Londrei este susţinută de Ministerul de Externe, care afirmă că diplomaţii britanici aflaţi la post în Norvegia sau Singapore nu sunt scutiţi de plata taxelor de descongestionare a traficului din capitalele acestor ţări.
Ambasada României la Londra nu va plăti suma datorată ca taxă de decongestionare a traficului deoarece, alături de celelalte state, apreciază că nu are o obligaţie în acest sens, potrivit Convenţiei de la Viena existând doar obligaţia de plată a contravalorii unor servicii.
Bianca Mina, diplomat în cadrul secţiei politice a ambasadei României la Londra, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că, în baza articolului 34, litera e din Convenţia de la Viena, există obligaţia de plată a contravalorii unor servicii, nu taxe. Or, taxa de decongestionare a traficului este impusă de municipalitatea Londrei pentru a descuraja traficul în centrul capitalei şi nu reprezintă contravaloarea niciunui serviciu. Mai mult, potrivit sursei citate, în baza articolului 26 din Convenţia de la Viena, există obligaţia statului acreditar de asigurare a liberei circulaţii şi deplasării diplomaţilor.
Astfel, poziţia României, alături de cea a celorlalte state menţionate ca datornice, este de a nu plăti taxa, pe care o consideră nefondată. De altfel, potrivit sursei citate, atât experţi în drept internaţional, cât şi profesori universitari de drept internaţional consideră că plata acestei taxe este nefondată şi lipsită de temei juridic.
Bianca Mina a ţinut să precizeze că, de exemplu, diplomaţii plătesc taxele de parcare, deoarece beneficiază în schimb de un serviciu, în timp ce taxa de decongestionare a traficului nu presupune acordarea niciunui beneficiu. Diplomatul român a subliniat în concluzie că datoria menţionată în articolul apărut în The Guardian nu va fi plătită, deoarece este considerată nefondată
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO