Ambasade ale României, vizate de o vastă operaţiune de spionaj informatic

Cel puţin patru ambasade ale României au fost vizate de o vastă operaţiune de spionaj, controlată aproape integral de computere din China, care a permis sustragerea de documente din sute de birouri guvernamentale şi private din întreaga lume, conform unui raport publicat de cercetători canadieni.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Ambasade ale României, vizate de o vastă operaţiune de spionaj informatic

Ambasade ale României, vizate de o vastă operaţiune de spionaj informatic (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Studiul, realizat de Information Warfare Monitor, format din cercetători de la Universitatea din Toronto şi organizaţia canadiană SecDev Group, afirmă că printre ţintele vizate de operaţiunea de spionaj s-ar număra şi ambasadele României în Finlanda, Franţa, Norvegia şi China.

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului canadian Globe and Mail, cercetătorii de la Universitatea din Toronto au identificat 1.295 de computere compromise la Ministerele de Externe din Iran, Bangladesh, Letonia, Indonezia, Filipine, Brunei, Barbados şi Bhutan, dar şi la ambasade ale Indiei, Coreei de Sud, Indoneziei, României, Ciprului, Maltei, Thailandei, Taiwanului, Portugaliei, Germaniei şi Pakistanului.

Ediţia electronică de duminică a cotidianului New York Times afirmă că printre computerele atacate se numără şi cele ale lui Dalai Lama, cel care le-a şi solicitat cercetătorilor canadieni o analiză a sistemelor informatice.

Aceştia au descoperit însă o reţea vastă pe care au denumit-o GhostNet şi care a infiltrat, în decurs de mai puţin de doi ani, cel puţin 1.295 de computere din 103 ţări, concentrându-se în principal asupra sistemelor guvernamentale din Asia de Sud şi de Sud-Est.

Conform raportului, operaţiunea de spionaj este în desfăşurare şi se extinde la mai mult de 12 sisteme săptămânal. Cercetătorii afirmă însă că nu au descoperit dovezi că reţeaua ar fi vizat şi sisteme guvernamentale americane, deşi un computer NATO a fost monitorizat timp de 12 ore, iar computerele de la ambasada indiană din Washington au fost infiltrate.

Autorii raportului au avertizat că, deşi majoritatea computerelor implicate în această reţea se află în China, nu trebuie trasă neapărat concluzia că guvernul de la Beijing administrează reţeaua, care ar putea reprezenta o afacere privată sau opera unor cetăţeni chinezi cunoscuţi drept "hackeri patrioţi".

Un purtător de cuvânt al Consulatului chinez la New York a respins ideea implicării guvernului chinez. "Guvernul chinez se opune şi interzice strict orice infracţiune cibernetică", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici