- Home
- Externe
- BENGHAZI, (12.09.2012, 12:43)
- Iuliana Enache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul american în Libia a fost ucis la Benghazi - VIDEO
Ambasadorul Statelor Unite în Libia, J. Christopher Stevens, şi trei funcţionari americani au fost ucişi marţi seară în atacul asupra consulatului din Benghazi, în estul Libiei, a declarat miercuri pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Interne.
Urmărește
5550 afișări
Ambasadorul american în Libia a fost ucis la Benghazi
"Ambasadorul a fost ucis, la fel şi trei funcţionari", a declarat adjunctul ministrului de Interne Wanis al-Sharef. Moartea lui Stevens a fost confirmată printr-un mesaj pe Twitter de către vicepremierul libian, Mustafa Abu Shagur.
Preşedintele Înaltei Comisii de Securitate de la Benghazi, Fawzi Wanis, a declarat, la rândul său, că ambasadorul american se afla la consulat în momentul atacului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Manifestanţi înarmaţi au atacat marţi seară consulatul, asupra clădirii fiind lansate rachete, potrivit unor surse de securitate libaneze, care au vorbit, în primă fază, de un american mort în atac şi de un alt american rănit. Demonstranţii protestau faţă de un film considerat insultător pentru islam.
Ambasadorul Statelor Unite şi trei funcţionari americani au fost ucişi marţi seara în atacul asupra consulatului din Benghazi, în estul Libiei, de către oameni care protestau împotriva unui film considerat insultător pentru islam, a anunţat miercuri o sursă oficială libiană.
Filmul, realizat de un cetăţean israeliano-american, a provocat totodată o manifestaţie în faţa ambasadei americane din Cairo, în timpul căreia protestatarii au înlocuit drapelul american cu unul islamic.
Moartea ambasadorului, care nu a fost confirmată de surse oficiale americane, demonstrează încă o dată incapacitatea autorităţilor libiene de a asigura securitatea în ţară, unde miliţiile armate fac legea, la aproape un an de la îndepărtarea lui Muammar Kadhafi de la putere.
Ea intervine, de asemenea, în perioada în care Congresul General Naţional (CGN), cea mai înaltă autoritate politică din ţară, trebuie să aleagă miercuri şeful Guvernului, al cărui principală sarcină va fi să pună în funcţiune o armată şi o poliţie profesionale.
Moartea lui Stevens a fost confirmată printr-un mesaj pe Twitter de către vicepremierul libian, Mustafa Abu Shagur, care a denunţat nişte "acte barbare".
Protestând împotriva unui film insultător pentru islam, manifestanţi armaţi au atacat marţi seara consulatul şi nişte rachete au fost trase asupra clădirii, au anunţat pe parcursul nopţii surse de securitate libiene care au adus la cunoştinţă pentru prima dată moartea unui funcţionar american, precizând că un altul a fost rănit.
Potrivit Wall Street Journal, filmul, intitulat "Innocence of Muslims" ("Inocenţa musulmanilor"), a fost realizat de un israeliano-american, Sam Bacile. După manifestaţia din Cairo, el a declarat pentru cotidianul american: "islamul este un cancer".
Difuzarea filmului şi violenţele pe care le-a provocat amintesc de cele care au avut loc în 2005 după difuzarea caricaturii Profetului Mahomed de către un caricaturist danez.
Înaintea anunţului morţii ambasadorului american din Libia, secretarul american de stat Hillary Clinton a adus la cunoştinţă decesul unui agent al Departamentului de Stat.
"Unii au încercat să justifice acest comportament brutal reprezentându-l ca un răspuns la nişte elemente incendiare difuzate pe internet", a anunţat ea.
"Statele Unite deplâng orice voinţă deliberată de a denigra credinţele religioase ale altuia. Angajamentul nostru în favoarea toleranţei religioase stau chiar la originile naţiunii noastre", a adăugat Clinton.
"Dar, a adăugat ea, ca lucrurile să fie clare: nimic nu va putea niciodată să justifice acte de această natură".
Pe de altă parte, a anunţat că a vorbit cu preşedintele CGN Mohamed al-Megaryef despre modalităţile de a proteja mai bine americanii care muncesc în Libia.
CGN şi-a exprimat într-un comunicat, înaintea anunţului morţii ambasadorului american, "indignarea" şi "condamnarea sa în termenii cei mai duri" a atacului "criminal". A anunţat "iniţierea imediată a unei anchete" şi a informat că preşedintele Congresului a solicitat o reuniune de urgenţă cu Guvernul lui Abdelrahim al-Kib.
Nişte martori au anunţat pentru AFP că manifestanţii au rupt drapelul american şi au incendiat consulatul, adăugând că înfruntări au avut loc între forţele de securitate şi bărbaţi armaţi. Unul dintre ei a anunţat că nişte salafişti se găseau printre atacatori, comiţând acte de furt şi vadalism.
Considerat fief al islamiştilor radicali, Benghazi, al doilea oraş al ţării şi bastionul revoluţiei, a cunoscut un val de violenţe în ultimele luni, cu atacuri împotriva occidentalilor şi asasinate ale ofiţerilor armatei sau securităţii.
Autorităţile libiene, deja depăşite de recrudescenţa violenţelor şi proliferarea armelor în urma îndepărtării de la putere a lui Muammar Kadhafi în octombrie anul trecut, s-au regăsit de câteva săptămâni în faţa creşterii în putere a mişcării salafiste, care a distrus îndeosebi mausoleele musulmane.
Atacurile din Libia şi din Egipt au avut repercursiuni asupra campaniei electorale din Statele Unite, unde candidatul republican la alegerile prezidenţiale Mitt Romney l-a acuzat pe preşedintele Barack Obama de simpatie pentru extremiştii musulmani.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe