„Securitatea la Benghazi a dat mereu bătăi de cap în timpul mandatului meu acolo”, în perioada februarie-august 2012, iar „protecţia diplomatică era slabă”, a declarat colonelul Andrew Wood, în cadrul unei audieri în faţa unei comisii de anchetă în Congres, condusă de majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor.
Acest militar al Gărzii naţionale a forţelor armate americane a dezvăluit, de asemenea, că în „aprilie nu exista la Benghazi nici măcar un agent al protecţiei diplomatice americane”. Cererile înaintate pentru „obţinerea de personal suplimentar” nu au fost niciodată urmate de efecte, a deplâns acest cadru militar din Departamentul Apărării.
Potrivit lui, situaţia privind securitatea nu a încetat să „se înrăutăţească” începând din primăvara lui 2012. „Atacurile care îi vizau pe occidentali creşteau”, a subliniat Wood, citând în special un tir de rachetă asupra unei coloane diplomatice britanice în iunie.
Tot în iunie, „ambasadorul (american Christopher Stevens) a fost ţinta unei ameninţări pe Facebook, însoţită de un anunţ public potrivit căruia îi place să facă jogging în jurul ambasadei de la Tripoli”, a dezvăluit ofiţerul.
Postul de televiziune CNN a anunţat la sfârşitul lui septembrie că a obţinut jurnalul personal al ambasadorului Stevens, pe care l-a găsit printre dărâmăturile consulatului şi în care diplomatul îşi exprima temerile că ar fi o ţintă a Al-Qaida.
Wood şi trei oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat au fost audiaţi de cea mai importantă comisie de anchetă a Congresului, care examinează situaţia privind securitatea la Benghazi înaintea atacului din 11 septembrie, soldat cu moartea ambasadorului Stevens şi a altor trei agenţi americani.
Opoziţia republicană îi reproşează administraţiei democrate lacune în materie de securitate şi informaţii în Libia.
Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută, cei doi şefi ai comisiei de anchetă, republicanii Darrell Issa şi Jason Chaffetz, au somat-o pe secretarul de Stat Hillary Clinton să clarifice modul în care s-a desfăşurat atacul şi circumstanţele legate de securitatea consulatului şi ambasadorului.
Potrivit lui Issa, „postul diplomatic american din Libia a cerut de mai multe ori o consolidare a măsurilor de securitate la Benghazi”, dar „Washingtonul nu a răspuns acestei cereri”.
Colegul lui, Chaffetz, a răsucit cuţitul în rană, marţi, când a denunţat la Fox News „efortul concertat al Departamentului de Stat şi al Casei Albe de a reduce măsurile de securitate la Benghazi” pentru a lăsa impresia unei „normalizări” a situaţiei în Libia.