Ambasadorul american în Libia fusese ameninţat înaintea atacului de la Benghazi

Un oficial care se ocupa de securitate la ambasada şi consulatul american din Libia a declarat miercuri în faţa Congresului că măsurile de protecţie la Benghazi erau "slabe" înaintea atacului din 11 septembrie şi că ambasadorul american fusese ameninţat.

Urmărește
193 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul american în Libia fusese ameninţat înaintea atacului de la Benghazi

Ambasadorul american în Libia fusese ameninţat înaintea atacului de la Benghazi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Securitatea la Benghazi a dat mereu bătăi de cap în timpul mandatului meu acolo", în perioada februarie-august 2012, iar "protecţia diplomatică era slabă", a declarat colonelul Andrew Wood, în cadrul unei audieri în faţa unei comisii de anchetă în Congres, condusă de majoritatea republicană din Camera Reprezentanţilor.

Acest militar al Gărzii naţionale a forţelor armate americane a dezvăluit, de asemenea, că în "aprilie nu exista la Benghazi nici măcar un agent al protecţiei diplomatice americane". Cererile înaintate pentru "obţinerea de personal suplimentar" nu au fost niciodată urmate de efecte, a deplâns acest cadru militar din Departamentul Apărării.

Potrivit lui, situaţia privind securitatea nu a încetat să "se înrăutăţească" începând din primăvara lui 2012. "Atacurile care îi vizau pe occidentali creşteau", a subliniat Wood, citând în special un tir de rachetă asupra unei coloane diplomatice britanice în iunie.

Tot în iunie, "ambasadorul (american Christopher Stevens) a fost ţinta unei ameninţări pe Facebook, însoţită de un anunţ public potrivit căruia îi place să facă jogging în jurul ambasadei de la Tripoli", a dezvăluit ofiţerul.

Postul de televiziune CNN a anunţat la sfârşitul lui septembrie că a obţinut jurnalul personal al ambasadorului Stevens, pe care l-a găsit printre dărâmăturile consulatului şi în care diplomatul îşi exprima temerile că ar fi o ţintă a Al-Qaida.

Wood şi trei oficiali de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat au fost audiaţi de cea mai importantă comisie de anchetă a Congresului, care examinează situaţia privind securitatea la Benghazi înaintea atacului din 11 septembrie, soldat cu moartea ambasadorului Stevens şi a altor trei agenţi americani.

Opoziţia republicană îi reproşează administraţiei democrate lacune în materie de securitate şi informaţii în Libia.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută, cei doi şefi ai comisiei de anchetă, republicanii Darrell Issa şi Jason Chaffetz, au somat-o pe secretarul de Stat Hillary Clinton să clarifice modul în care s-a desfăşurat atacul şi circumstanţele legate de securitatea consulatului şi ambasadorului.

Potrivit lui Issa, "postul diplomatic american din Libia a cerut de mai multe ori o consolidare a măsurilor de securitate la Benghazi", dar "Washingtonul nu a răspuns acestei cereri".

Colegul lui, Chaffetz, a răsucit cuţitul în rană, marţi, când a denunţat la Fox News "efortul concertat al Departamentului de Stat şi al Casei Albe de a reduce măsurile de securitate la Benghazi" pentru a lăsa impresia unei "normalizări" a situaţiei în Libia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici