Prima pagină » Știri externe » Ambasadorul Elveţiei, convocat la Ministerul iranian de Externe după noi sancţiuni americane

Ambasadorul Elveţiei, convocat la Ministerul iranian de Externe după noi sancţiuni americane

Ambasadorul Elveţiei la Teheran, a cărui ţară reprezintă interesele Statelor Unite, a fost convocat luni la Ministerul iranian de Externe, după introducerea de noi sancţiuni împotriva unor persoane fizice şi companii suspectate că sprijină reţele teroriste, anunţă agenţia IRNA.
Ambasadorul Elveţiei, convocat la Ministerul iranian de Externe după noi sancţiuni americane

„Poziţia Iranului în privinţa terorismului este cunoscută, iar Statele Unite, care susţin în mod deschis grupările teroriste din regiune, nu au dreptul să acuze de acest fapt Iranul”, a afirmat un oficial din cadrul ministerului, în timpul întâlnirii sale cu diplomatul elveţian. „Condamnăm cu fermitate aceste acuzaţii”, a adăugat acest oficial.

Trezoreria americană a adăugat, joi, pe lista sa neagră peste 30 de persoane fizice şi companii suspectate că ignoră intenţionat sancţiunile internaţionale împotriva Teheranului şi că sprijină reţele teroriste din Afganistan şi Iran.

Persoanele şi companiile vizate de noile sancţiuni americane operează în Iran şi Afganistan, dar şi în Turcia, Spania, Germania, Georgia, Emiratele Arabe Unite şi Liechtenstein.

Aceste entităţi sunt supuse sancţiunilor, din cauza „rolului lor în susţinerea programului nuclear”, pe care Teheranul este suspectat că îl dezvoltă în scopuri militare sub acoperirea activităţilor civile, precum şi din cauza „sprijinului lor activ acordat terorismului”, potrivit unui într-un comunicat al Trezoreriei.

Subsecretarul Trezoreriei SUA însărcinat cu lupta împotriva terorismului şi cu informaţiile economice, David Cohen, a reiterat că Statele Unite, respectând acordul de la Geneva care a ridicat provizoriu o parte din sancţiunile impuse Iranului, vor să se asigure că „majoritatea sancţiunilor rămân în vigoare”.

Printre aceste companii se află o societate spaniolă (AEIT), suspectată că a facilitat tranzacţii financiare pentru programul nuclear al Iranului, precum şi una germană (Deutsche Forfait), acuzată că ar fi încălcat sancţiunile petroliere.

Lista vizează, de asemenea, mai multe persoane fizice, inclusiv deţinuţi, acuzate că au planificat atacuri în Afganistan.