Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Iran se va întoarce la Teheran

Publicat: 21 08. 2022, 20:41
Actualizat: 21 08. 2022, 21:01

Demersul este în concordanţă cu eforturile EAU de a consolida relaţiile cu Iranul „pentru a realiza interesele comune ale celor două ţări şi ale regiunii mai largi”, a precizat ministerul de externe într-o declaraţie, conform Reuters.

Emiratele Arabe Unite şi-au redus legăturile cu Iranul după ce Arabia Saudită şi-a întrerupt propriile relaţii cu Teheranul în ianuarie 2016. Măsura a fost luată în urma asaltului ambasadei saudite din Teheran de către protestatarii iranieni după ce Riadul a executat un important cleric şiit.

După ani de animozitate de pe părţi diferite ale rivalităţilor geopolitice, Emiratele Arabe Unite au început să se reangajeze cu Teheranul în 2019, în urma unor atacuri în apele Golfului şi asupra unor situri energetice saudite, pe fondul unor tensiuni sporite după ce Washingtonul a renunţat la pactul nuclear dintre puterile globale şi Iran.

Anul trecut, puterea musulmană sunnită Arabia Saudită a trecut la îmbunătăţirea legăturilor cu Iranul musulman şiit inamic, cu cinci runde de discuţii directe până în prezent. Acest lucru a avut loc într-un moment în care statele arabe din Golf urmăresc îndeaproape eforturile de a revigora pactul nuclear din 2015, pe care îl consideră defectuos pentru că nu abordează programul de rachete şi comportamentul Iranului.

Deşi Riadul şi Abu Dhabi doresc să pună capăt presiunilor Teheranului de a domina regiunea, ele doresc, de asemenea, să limiteze tensiunile, deoarece se concentrează pe priorităţile economice.

Emiratele Arabe Unite au legături de afaceri şi comerciale cu Iranul care datează de mai bine de un secol, emiratul Dubai fiind mult timp una dintre principalele legături ale Iranului cu lumea exterioară.

Un alt stat din Golf, Kuweit, a numit la începutul acestei luni primul său ambasador în Iran din 2016. Atunci, în semn de solidaritate cu Riadul, îşi retrăsese trimisul la Teheran, menţinând în acelaşi timp relaţiile ca parte a unei politici externe echilibrate.