- Home
- Externe
- LONDRA, (09.10.2013, 08:28)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul României la Londra denunţă crearea unei culturi a vinei faţă de imigranţii români în Marea Britanie
Ambasadorul României la Londra Ion Jinga denunţă o serie de factori ce creează o "cultură a vinei" căreia românii şi bulgarii îi sunt victime în Marea Britanie, notând o intensificare a "ostilităţii faţă de imigrare", într-un articol publicat pe site-ul huffingtonpost.co.uk.
Urmărește
1404 afișări
Ion Jinga (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Ştim cu toţii că, în prezent, est-europenii nu se bucură de o presă prea favorabilă în M.Britanie", îşi începe el materialul, enumârând "dificultăţile economice, măsurile de austeritate, intensificarea retoricii anti-UE, contextul electoral şi previziuni înşelătoare pentru 2014" ca factorii care au condus la crearea acestei culturi a vinei în opinia publică britanică, potrivit huffingtonpost.co.uk.
Jinga se referă la "sperietoarea" "valurilor şi imigraţie" şi "valurilor de infracţionalitate", vehiculate de presă, care ar ameninţa ţara după anularea la 1 ianuarie a restricţiilor pe piaţa muncii britanice impuse românilor şi bulgarilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Ambasadorul critică "asocierea de către media a migranţilor cu furtul, furtul din buzunare şi cerşitul", afirmând că aceste fenomene afectează oraşele majore "din cele mai vechi timpuri" şi insistând că ele nu au apărut în Europa în ultimii ani sau că ar fi legate de comunităţile est-europene stabilite în ţări occidentale. "Orice încercare de asociere a infracţionalităţii cu o naţiune anume sau de prezentare a acesteia ca rezultat al extinderii UE nu este adevărată şi poate alimenta incidente motivate rasist", avertizează el.
O cercetare LSE citată de publicaţia The Observer, continuă Jinga, arată că nivelul infracţiunilor în cartiere cu numeroşi imigranţi est-europeni a scăzut semnificativ, iar relaţia dintre sosirea imigranţilor şi nivelul violenţei este "aproape zero şi nesemnificativă".
Românii care trăiesc în M.Britanie, pledează ambasadorul, sunt "bine integraţi în comunităţile locale, iar prezenţa lor este în principal rezultatul cererii piaţei britanice", subliniind că ei prezintă cea mai mare rată a angajărilor (85%), că 40% au studii universitare finalizate, că "munesc din greu, plătesc taxe şi sunt preţuiţi de angajatori" şi plătesc către statul britanic mai mult decât primesc. Reputaţia lor este afectată de materiale de presă negative, adaugă el.
Jinga demontează în continuare acuzaţii ale unor politicieni potrivit cărora "27.000 de români au fost arestaţi în ultimii cinci ani", arătând că "arestat" nu înseamnă "acuzat" sau "condamnat", că în multe cazuri aceeaşi persoană a fost arestată sau identificată de către poliţie - tot o formă de arestare, apreciază ambasadorul - de mai multe ori şi că numărul vizează o perioadă de cinci ani.
"Pentru a compara, doar în 2012 au fost comise peste 5,6 milioane de infracţiuni în M.Britanie. Dacă înmulţim cu cinci ani, se poate conchide că 28 de milioane de britanici au comis infracţiuni. Desigur, acest lucru nu are sens, la fel ca atunci când se spune că o trime dintre românii care trăiesc în M.Britanie au fost arestaţi!", argumentează Jinga.
Ambasadorul mai scrie că România prezintă una dintre cele mai scăzute rate a infracţionalităţii din Europa, că infracţiunile comise de români în M.Britanie sunt clasificate ca "infracţiuni mărunte" şi că numărul românilor condamnaţi în această ţară în prima jumătate a lui 2013 a scăzut cu 20% , în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
El reiterează, totodată o "toleranţă zero" a autorităţilor române şi Ambasadei României la Londra faţă de tipul de infracţiuni comise de români" în Marea Britanie, apreciază ca "excelentă cooperarea cu poliţia britanică" şi salută participarea României la Operaţiunea Nexus, o forţă multinaţională creată recent la iniţiativa Comisiei Europene (CE).
"Ca cetăţeni UE, românii pot merge oriunde vor în interiorul Uniunii - exact ca britanicii", subliniază Jinga, adăugând că "nimeni nu poate spune câţi (români) pot veni în Marea Britanie anul viitor" şi că statisticile arată că românii care caută un loc de muncă în străinătate nu preferă această ţară. El îl citează pe directorul EUROPOL, în opinia căruia anularea restricţiilor nu va creşte rata infracţionalităţii în această ţară.
"Corectitudinea a făcut întotdeauna parte din moştenirea britanică. Românii împărtăşesc aceleaşi valori care fac din Regatul Unit o societate modernă şi un model. Ei au un puternic sentiment de respect faţă de britanici. Cred că românii care trăiesc în Marea Britanie merită să fie trataţi cu acelaşi respect", conchide Jinga în acest articol.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Harris: Avem o experienţă pozitivă a românilor în Marea Britanie, muncesc bine şi plătesc taxele
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:51
-
astăzi, 11:43
Deputat PSD: După ce „s-au giugiulit pe furiş”, azi PNL şi AUR s-au „pupat” în public la Giurgiu