- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (21.06.2015, 14:11)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ambasadorul SUA la NATO: Avem un angajament juridic obligatoriu să ne apărăm aliaţii, inclusiv România
Ambasadorul SUA la NATO a declarat că, prin Tratatul de la Washington, SUA au un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic să-şi apere aliaţii din cadrul NATO în cazul unui atac armat, el subliniind că Statele Unite îşi iau foarte în serios obligaţia de a-şi apăra aliaţii, inclusiv România.
Urmărește
1306 afișări
Ambasadorul SUA la NATO: Avem un angajament juridic obligatoriu să ne apărăm aliaţii, inclusiv România (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Întrebat dacă armata SUA va apăra România în cazul unui atac al Rusiei, chiar dacă alţi aliaţi precum Marea Britanie, Germania sau Franţa n-ar oferi sprijin militar, ambasadorul Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, a declarat: "Da, Statele Unite vor răspunde la un atac armat asupra oricărui aliat din cei 27. O lectură atentă a Tratatului de la Washington (...) indică faptul că fiecare membru (NATO) are o responsabilitate individuală şi în mod concertat cu alţi aliaţi pentru a răspunde unui atac armat".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
"Statele Unite au un angajament obligatoriu din punct de vedere juridic prin Tratat să răspundă individual şi în mod concertat cu cei 27 de aliaţi. Este important să amintim că avem o responsabilitate individuală şi colectivă, iar SUA iau foarte în serios acest lucru. Şi cred că cea mai bună dovadă că luăm foarte în serios obligaţia noastră de a ne apăra aliaţii, inclusiv România, este că suntem aici", a spus Lute, referindu-se la prezenţa şi participarea trupelor americane şi a altor trupe aliate la exerciţiile derulate în Europa de Est în ultimul timp.
"Prin umare nu doar spunem (că ne apărăm aliaţii) prin intermediul Tratatului de la Washington şi a articolului 5, dar o şi facem prin prezenţa noastră continuă. Puteţi avea mare încredere că Statele Unite ale Americii sunt aici. Asta înseamnă să fii aliat", a explicat ambasadorul american la NATO, în cadrul unei discuţii telefonice cu jurnaliştii europeni, care a avut loc vineri.
Referitor la un sondaj publicat recent de Pew Research Center, potrivit căruia cetăţenii din vestul Europei sunt reticenţi în ceea ce priveşte folosirea forţei militare pentru a apăra un aliat NATO împotriva Rusiei, Douglas Lute a explicat că acţiunile celor 28 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice arată "o imagine foarte diferită" de rezultatele sondajului.
Diplomatul american a dat ca exemplu misiunea din Afganistan, demarată în urmă cu 12 ani, la care participă toate cele 28 de state membre şi 13 sau 14 parteneri ai Alianţei, dar şi deciziile luate de liderii NATO la summitul din Ţara Galilor, de anul trecut.
"Un alt exemplu este Readiness Action Plan. Nu doar SUA participă la exerciţiile derulate de la Marea Baltică până la Marea Neagră. Suntem alături de toţi ceilalţi aliaţi", a subliniat Douglas Lute.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze au salvat de Crăciun peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Rusia critică suplimentarea capacităţilor NATO, inclusiv în România, cerând evitarea unei "confruntări militare"
Citește și: PREMIERĂ de la sfârşitul Războiului Rece: Pentagonul vrea să staţioneze armament greu în ţările baltice şi est-europene, între care şi România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:03
-
astăzi, 17:55
Guatemala este dispusă să accepte deportaţii din America Centrală propuşi de Trump - surse Reuters