Americanii uită pentru o zi diviziunile politice şi criza economică pentru a comemora 11 septembrie - VIDEO

Americanii, uniţi în spatele a doi dintre preşedinţii lor, vor comemora duminică zece ani de la atentatele din 11 septembrie, o tragedie pe care nu o vor uita niciodată şi care le-a schimbat profund ţara.

Urmărește
517 afișări
Imaginea articolului Americanii uită pentru o zi diviziunile politice şi criza economică pentru a comemora 11 septembrie - VIDEO

Americanii uită pentru o zi diviziunile politice şi criza economică pentru a comemora 11 septembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un New York unde securitatea a fost consolidată din cauza unei ameninţări "necoroborate" cu atentate plănuite de Al-Qaida, preşedintele Barack Obama urmează să asiste în cursul dimineţii, împreună cu predecesorul său George W. Bush, la o ceremonie în memoria celor aproximativ 3.000 de persoane ucise în atentate.

Ceremonia are loc, ca în fiecare an, în apropierea unei zone în plină reconstrucţie, Ground Zero, în prezenţa familiilor victimelor. Pentru prima dată, aceasta se va desfăşura în timp ce liderul Al-Qaida, Osama ben Laden, este mort, fiind ucis de un comando american la 2 mai.

Numele morţilor vor fi citite pe rând, cu momente de reculegere la orele la care cele două avioane de linie au lovit turnurile în 2001, la care acestea s-au prăbuşit, când a avut loc atacul asupra Pentagonului şi la ora la care s-a prăbuşit un avion în Shanksville, Pennsylvania.

Familiile vor asista ulterior la inaugurarea memorialului 11 septembrie, un spaţiu vast plantat cu stejari, pentru a încheia cei cinci ani de lucrări. Două bazine imense săpate în locul unde se înălţau odinioară turnurile World Trade Center, poartă în prezent, înscrise în bronz, numele victimelor.

Obama va merge apoi la Shanksville şi la Pentagon, după care va asista la un concert la Kennedy Center din Washington.

Multe alte ceremonii sunt prevăzute la New York, dintre care una în memoria celor 343 de pompieri ucişi la 11 septembrie, la catedrala St Patrick, şi altele la turneul de tenis US Open.

Rugăciuni, reuniuni, concerte, acte de caritate au început încă de sâmbătă, când a avut loc şi o ceremonie la Shanksville, în prezenţa foştilor preşedinţi George W. Bush şi Bill Clinton.

Duminică, alte comemorări vor avea loc în aproape toată ţara, care va uita pentru o zi profundele diviziuni politice, criza economică şi şomajul de peste 9 la sută.

Ceremonii sunt organizate şi în numeroase alte locuri de pe planetă.

În Noua Zeelandă, jucătorii şi spectatorii meciului Irlanda-Statele Unite în cadrul Cupei mondiale de rugby au respectat un moment de reculegere pe stadionul Taranaki din New Plymouth (nord-vest).

Ambasadorul Statelor Unite în Noua Zeelandă, David Huebner, le-a adus un omagiu lui Mark Bingham şi Jeremy Glick, doi jucători de rugby care au participat la revolta de la bordul zborului United 93 deturnat de ţinta sa iniţială, Capitoliul din Washington, şi prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania.

În Australia, ministrul francez de Externe Alain Juppé a avertizat că lupta "împotriva terorismului nu s-a terminat" şi că "ameninţarea este încă prezentă împotriva ţărilor noastre", depunând o jerbă la Memorialul morţilor în luptă, de la Canberra.

Sâmbătă, în Afganistan, un kamikaze a detonat un camion-capcană la intrarea într-un avanpost de luptă al NATO din centrul ţării, provocând rănirea a 89 de persoane, dintre care 50 de soldaţi americani. Talibanii au revendicat pe site-ul lor de Internet acest atac.

Sâmbătă, preşedintele Obama le-a cerut americanilor să se unească pentru această zi comemorativă, aducându-le un omagiu victimelor. El a salutat o ţară "mai puternică" decât în urmă cu zece ani, care a "condus Al-Qaida pe drumul înfrângerii".

După zece ani de războaie, în Irak şi Afganistan, care au provocat moartea a 6.200 de americani, el a adus din nou un omagiu trupelor americane.

Preşedintele a sugerat însă că este timpul să se întoarcă pagina. "După zece ani dificili, trebuie să privim înainte, către viitorul pe care îl vom construi împreună", a declarat el în discursul său radiofonic săptămânal.

La acest sfârşit de săptămână, New York Times încearcă să facă bilanţul acestor zece ani, numărând miliardele de dolari investiţi în securitate, în războaie, dar şi impactul economic al atentatelor şi costul în vieţi omeneşti.

"Al-Qaida a cheltuit în mare 500.000 de dolari pentru a distruge WTC şi a ataca Pentagonul. Costul pentru Statele Unite? 3.300 de miliarde de dolari", dintre care jumătate pentru finanţarea şi costurile asociate războaielor, afirmă cotidianul. "Respectiv o cincime din datoria naţională", adaugă acesta, consacrând o pagină întreagă detaliilor acestor costuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici