De asemenea, Guvernul american a recunsocut rolul jucat de Qatar în eliberarea lui Peter Theo Curtis, după aproape doi ani de captivitate în mâinile filialei siriene a Al-Qaida, Frontul al-Nosra, asigurând, totodată, că a cerut autorităţilor de la Doha să nu plătească răscumpărare în acest caz.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a reamintit că Peter Theo Curtis a fost predat „Căştilor Albastre” ale ONU duminică seara, pe Platoul Golan, iar ulterior a fost „predat oficialilor americani, care l-au transportat la Tel-Aviv”, unde se află în prezent.
Autorităţile de la Washington nu au prezentat nicio dată pentru revenirea în Statele Unite a bărbatului în vârstă de 45 de ani, prezentat de Guvernul american şi de familie drept „cercetător”, „scriitor” şi „jurnalist”.
„Pare să se afle într-o stare de sănătate bună”, a mai afirmat Jennifer Psaki, adăugând că Peter Theo Curtis a fost „mai multe luni ostaticul unei organizaţii teroriste”.
De asemenea, ea a precizat că, „din informaţiile pe care le deţine, nu mai există niciun alt cetăţean american deţinut de Frontul al-Nosra”, gruparea islamistă care reprezintă organizaţia Al-Qaida în Siria şi luptă împotriva grupării sunnnite Stat Islamic, pe care o consideră prea radicală şi violentă.
Răpirea lui Peter Theo Curtis a fost păstrată secret de autorităţile americane şi niciun detaliu nu a fost dezvăluit în legătură cu circumstanţele răpirii şi perioadei de captivitate.
Întrebat despre rolul jucat de Qatar în eliberarea cetăţeanului american, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a asigurat că nu a fost plătită o răscumpărare.
„Familia Curtis a explicat că Guvernul din Qatar i-a asigurat că nu a plătit o răscumpărare pentru Peter Theo Curtis”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe. „De fapt, am cerut la rândul nostru autorităţilor din Qatar, în conformitate cu politica Guvernului, să nu plătească o răscumpărare pentru Curtis”, a insitat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.