Amibele rare şi bacteriile rezistente la antibiotice devastează America din cauza schimbărilor climatice

  • Potrivit Bloomberg, picăturile de ochi ale unei companii indiene sunt contaminate cu o bacterie rezistentă la antibiotice, Pseudomonas aeruginosa, care poate orbi şi ucide oameni.
  • Newsweek: încă un copil a murit din cauza unei amibe rare mâncătoare de creier.
  • Schimbările climatice ar fi principala cauză.
Urmărește
984 afișări
Imaginea articolului Amibele rare şi bacteriile rezistente la antibiotice devastează America din cauza schimbărilor climatice

Wikipedia Commons - Naegleria fowleri şi Pseudomonas aeruginosa

Naegleria fowleri, amiba mâncătoare de creier 

Un băiat a murit după ce a contractat o infecţie cu amiba care mănâncă creierul. Woodrow Bundy, în vârstă de 2 ani, a murit pe 19 iulie din cauza infecţiei. Acesta ar fi contractat infecţia în timp ce înota în Ash Springs, Nevada, scrie Newseek

Woodrow a început să se confrunte cu simptome asemănătoare gripei săptămâna trecută. Mama lui, Briana Bundy, l-a dus de urgenţă la spital în timpul nopţii. La început, medicii au crezut că copilul are meningită, dar au descoperit că are o infecţie cu amiba care mănâncă creierul, cunoscută ca Naegleria fowleri. 

Naegleria fowleri este o ameba, de obicei găsită în apa dulce mai caldă, cum ar fi iazurile, lacurile, râurile şi izvoarele termale. Aceste amibe pot pătrunde în organism prin nas şi, în cazuri foarte rare, pot provoca o afecţiune numită meningoencefalită amoebică primară (PAM), care are o rată a mortalităţii de până la 97%.

Între 1962 şi 2022, doar patru din 157 de persoane infectate cu această amibă din SUA au supravieţuit, arată datele Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. 29 au fost raportate între 2013 şi 2022, majoritatea cazurilor fiind la băieţi sub 14 ani. 

 

Picăturile pentru ochi contaminate cu o bacterie rezistentă la antibiotice a orbit şi ucis americani 

EzriCare Artificial Tears, un produs farmaceutic dintr-o fabrică indiană s-a dovedit a fi contaminat cu o bacterie care orbeşte şi ucide americani.

Problema gravă este că această bacterie este rezistentă la antibiotice. Infecţia nu poate fi tratată atunci când este prea târziu. 

Pseudomonas aeruginosa este o bacterie în formă de tijă lungă de o fracţiune de milimetru.

Este oportunistă căci invadează orice ţesut organic care este deja compromis şi poate fi letal: la persoanele vulnerabile, rata mortalităţii poate ajunge până la 50%.

,,Dar care este poate cea mai notabilă caracteristică a bacteriei? Este greu de ucis!", scrie Bloomberg. 

În mai 2022, o tulpină neobişnuit de virulentă a apărut pentru prima dată în SUA, la un pacient din spital din Los Angeles

Pe parcursul verii au apărut alte trei cazuri locale. Pe măsură ce medicii încercau să lupte împotriva bacteriei, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au început să o monitorizeze, revizuind fiecare stat în care s-a răspândit bacteria. 

Ulterior, s-a ajuns la 70 de cazuri. Ajunsă în nas, aceasta poate provoca pneumonie severă. 

Pseudomonas aeruginosa se poate răspândi chiar şi în rândul persoanelor care nu au intrat niciodată în contact cu sursa originală.

Bacteriile au apărut în Connecticut, apoi în Utah. A fost găsit în plămânii oamenilor şi în sângele lor.

A fost nevoie de opt luni pentru ca agenţia să determine vinovatul: picăturile pentru ochi fără prescripţie medicală . Cele două mărci afectate erau disponibile la scară largă la mai puţin de jumătate din preţul celor mai cunoscute mărci.

Nu erau contrafăcute. Nu au fost importate ilegal. Au fost fabricate în India şi vândute de doi distribuitori americani în cutii ştampilate cu numerele de inventar de medicamente emise de Food and Drug Administration.

Doar că nu au fost testate. 

Se pare că picăturile pentru ochi contaminate au fost vândute de doi antreprenori fără experienţă.

Picăturile pentru ochi au fost comercializate ca fiind fără conservanţi. Dar asta însemna că le lipsesc şi substanţele chimice pentru a preveni creşterea bacteriilor.  Picăturile fără conservanţi de la Global Pharma au venit în sticle obişnuite şi ieftine,  care conţineau mai multe doze.  

Un bărbat de 93 ani din Miami, Juan Lopez, a folosit picăturile EzriCare Artificial Tears până a dezvoltat o infecţie oculară cu Pseudomonas aeruginosa în ianuarie 2023. scrie NBC News

S-a dus imediat la medic. A făcut febră şi a fost internat la spital, dar a fost tratat cu succes. Acum, îi sfătuieşte pe alţii să acorde atenţie simptomelor neobişnuite şi să meargă cât mai repede la medic. 

Tulpina mutantă a  bacteriei subliniază riscul totm ai mare ca tot mai multe bacterii să fie rezistente la antibiotice şi s-au identificat peste 20,000 de cazuri în SUA. 

„Aceste bacterii au fost pe planetă cu mult înainte ca noi, şi de-a lungul a milioane şi milioane de ani, au dezvoltat mecanisme prin care pot supravieţui”, a spus Bonomo, profesor din Cleveland.

„Ne place să credem că putem ţine pasul, dar bacteriile au tendinţa de a fi cu un pas înainte”, a spus Bonomo. „Acest lucru ne pune într-un loc prost”.

Schimbările climatice ar fi o cauză 

Naegleria fowleri este un organism unicelular rar şi periculos, care trăieşte în mod obişnuit în apă dulce. 

Pe măsură ce temperaturile cresc în întreaga lume din cauza schimbărilor climatice, mortala Naegleria fowleri se poate răspândi în locuri în care nu se găseşte în mod normal, avertizează EcoWatch

Criza climatică agravează rezistenţa antimicrobiană în mai multe moduri.

Cercetările au arătat că temperaturile crescute cresc atât rata de creştere a bacteriilor, cât şi rata de răspândire a genelor rezistente la antibiotice între microorganisme, potrivit CNN

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici