- Home
- Externe
- BELGRAD, (07.07.2015, 10:56)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amnesty International acuză Serbia şi Macedonia de rele tratamente aplicate imigranţilor ilegali
Organizaţia Amnesty International a acuzat Serbia şi Macedonia de rele tratamente aplicate imigranţilor ilegali care tranzitează teritoriile lor în drum spre Uniunea Europeană, într-un raport publicat marţi şi citat de site-ul SwissInfo.ch.
Urmărește
472 afișări
Amnesty International acuză Serbia şi Macedonia de rele tratamente aplicate imigranţilor ilegali (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)
Organizaţia neguvernamentală denunţă în special agresiunile fizice şi expulzările forţate.
"Refugiaţii şi imigranţii care tranzitează Balcanii sunt expuşi unor abuzuri violente (...) din partea autorităţilor şi infractorilor locali", se arată în raport. "Ei au fost abandonaţi în mod ruşinos de UE şi politica sa faţă de imigranţi, care i-a lăsat fără protecţie în Serbia şi Macedonia".
Amnesty precizează că acest raport este rezultatul a patru anchete realizate în Serbia, Ungaria, Grecia şi Macedonia, în perioada iulie 2014-martie 2015, pentru care au fost intervievaţi peste 100 de imigranţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
"Refugiaţii care fug de război şi persecuţii traversează Balcanii în speranţa că vor găsi siguranţă în Europa, dar se regăsesc victime ale abuzurilor şi exploatării şi la mila unui sistem deficitar de cereri de azil", a declarat Gauri van Gulik, director adjunct al Amnesty pentru Europa şi Asia centrală.
"Serbia şi Macedonia au devenit o poartă de ieşire pentru valul de imigranţi pe care nimeni în Europa nu pare dispus să-i primească", a adăugat el.
La frontierele Greciei cu Macedonia şi Macedoniei cu Serbia, refugiaţii şi imigranţii sunt supuşi "expulzărilor sumare ilegale, în timp ce mulţi sunt constrânşi să plătească mită", potrivit raportului.
Mai mulţi refugiaţi, în drum spre Ungaria, au fost obligaţi să plătească câte 100 de euro poliţiei de frontieră sârbe, sub ameninţarea că vor fi expulzaţi, precizează raportul, citând un martor. Alţi imigranţi ilegali au mărturisit că au fost "bătuţi sever" în Serbia şi Macedonia.
La jumătatea lunii iunie, poliţia sârbă a anunţat arestarea a 29 de poliţişti şi a nouă vameşi acuzaţi de corupţie şi abuz de putere, precum şi de luare de mită pentru a permite trecerea imigranţilor ilegali spre Ungaria.
Legislaţia privind solicitanţii de azil în ţările din Balcani nu este adaptată la situaţie, în contextul în care numărul imigranţilor creşte zilnic. Potrivit Miniterului sârb de Interne, peste 34.000 de persoane au cerut azil în Serbia de la începutul anului.
"Serbia şi Macedonia trebuie să depună mai multe eforturi în domeniul respectării drepturilor imigranţilor şi refugiaţilor. Dar este imposibil să se separe încălcarea drepturilor lor de presiunea pe care o reprezintă numărul tot mai mare de imigranţi şi eşecul politicii UE privind imigraţia", a subliniat van Gulik.
La jumătatea lui aprilie, organizaţia Human Rights Watch a acuzat deja poliţia din Serbia că hărţuieşte imigranţii ilegali şi solicitanţii de azil care tranzitează teritoriul ţării, ceea ce Ministerul sârb de Interne a dezminţit. Serbia nu este membră a Uniunii Europene, dar oferă acces terestru spre patru state UE: Bulgaria, România, Ungaria şi Croaţia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:16
Crocodilul care a jucat în celebrul film Crocodile Dundee a murit
-
astăzi, 12:13
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul / Un cetăţean australian care lupta pentru Ucraina ar fi fost capturat de armata rusă