- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amnesty International cere Chinei să facă public numărul persoanelor executate anual
Organizaţia Amnesty International i-a cerut Chinei mai multă transparenţă cu privire la numărul execuţiilor pe care le efectuează anual, cu ocazia publicării, marţi, a raportului său anual referitor la situaţia aplicării pedepsei cu moartea în lume.
Amnesty International cere Chinei să facă public numărul persoanelor executate anual (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Organizaţia care militează pentru apărarea drepturilor omului a refuzat să publice, chiar şi numai la nivel estimativ, numărul de execuţii din China, ţara cu cea mai mare populaţie din lume, considerând că cifrele prezentate de obicei sunt departe de a corespunde cu realitatea.
Oricare ar fi numărul adevărat, acesta este de ordinul "miilor" şi "China a executat (în 2009) mai mulţi oameni toate celelate ţări", subliniază autorii raportului Amnesty International.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
"Nici o persoană condamnată la moarte în China nu beneficiază de un proces echitabil, conform normelor internaţionale", acuză organizaţia.
"Autorităţile chineze pretind că au avut loc mai puţine execuţii (decât în trecut). Dacă este adevărat, de ce nu spun lumii câte persoane sunt trimise de stat la moarte?", se întreabă secretarul general interimar al Amnesty International, Claudio Cordone.
Potrivit raportului, cel puţin 714 persoane au fost executate în 18 ţări în 2009, în special în Asia, Orientul Mijlociu şi în nordul Africii. Cel puţin 2.001 au fost condamnate la moarte în 56 de state.
În afară de China, între statele care au recurs cu uşurinţă la pedeapsa cu moartea în 2009 se numără Iranul (cel puţin 388 de execuţii), Irakul (cel puţin 120), Arabia Saudită (cel puţin 69) şi Statele Unite (52).
Potrivit organizaţiei, Iranul a executat 112 de persoane în cele două luni după realegerea contestată a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, în iunie, şi înaintea învestirii sale în august.
Amnesty International salută intensificarea eforturilor depuse anul trecut pentru abolirea pedepsei cu moartea în lume. Numărul ţărilor care au renunţat la aplicarea pedepsei cu moartea pentru toate infracţiunile a depăşit 95, după ce Burundi şi Togo au schimbat legea în acest sens.
Alte nouă ţări au eliminat pedeapsa cu moartea pentru infracţiunile obişnuite. 35 menţin pedeapsa capitală în legislaţia lor, dar sunt considerate aboliţioniste deoarece nu au mai apelat la nici o execuţie de zece ani.
58 de ţări recurg în continuare la această pedeapsă pentru infracţiunile obişnuite. Între metodele folosite se numără decapitarea, electrocutarea, spânzurarea, injectarea cu substanţe letale, împuşcarea şi ucidere cu pietre.
"Pedeapsa cu moartea este învăluită în secret în ţări precum China, Belarus, Iran, Mongolia, Coreea de Nord şi Vietnam. Un astfel de secret este inadmisibil", subliniază Amnesty International.
În Asia, nu a fost înregistrată nici o execuţie în Afganistan, Indonezia, Mongolia şi Pakistan în 2009, pentru prima oară în ultimii ani. Thailanda a efectuat primele sale două execuţii din 2003.
Pentru prima oară de când Amnesty International a început să publice rapoarte despre pedeapsa capitală, nici o execuţie nu a avut loc în 2009 în Europa. Belarusul a executat două persoane în martie 2010.
Raportul acuză Iranul şi Arabia Saudită că au încălcat legislaţia internaţională executând cel puţin şapte persoane pentru infracţiuni comise în timp ce erau minore.
Kenya, care nu a mai recurs la nici o execuţie din 1987, a comutat condamnările la moarte în pedepse cu închisoare în cazul a 4.000 de persoane, fiind cea mai importantă iniţiativă de acest fel observată vreodată de Amnesty International.
Cel puţin 17.118 de persoane din lume făceau obiectul unei condamnări la moarte la sfârşitul lui 2009.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO