- Home
- Externe
- BELGRAD, (27.08.2013, 13:41)
- Anna Primac
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amnesty International denunţă eşecul ONU în investigarea cazurilor de dispariţie din Kosovo
Organizaţia Amnesty International a denunţat, într-un raport publicat marţi, eşecul Misiunii ONU în Kosovo (MINUK) în investigarea cazurilor persoanelor răpite, cele mai multe de etnie sârbă, în timpul conflictului din Kosovo, în anii 1998-1999.
Urmărește
220 afișări
Amnesty International denunţă eşecul ONU în investigarea cazurilor de dispariţie din Kosovo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Faptul că MINUK nu a investigat acţiunile care reprezintă atacuri sistematice şi de mare amploare împotriva civililor, acestea fiind crime împotriva umanităţii, a contribuit la un climat de impunitate ce prevalează în Kosovo", a afirmat în comunicat Sian Jones, un responsabil al organizaţiei.
Raportul organizaţiei Amnesty International se bazează pe rezultatele unui panel realizat de MINUK, misiunea internaţională care după conflict a fost însărcinată cu administrarea acestei foste provincii sârbe. Panelul a fost realizat cu scopul de a examina plângerile celor care au considerat că le-au fost încălcate drepturile.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Au fost depuse aproximativ 150 de plângeri în care se afirmă că MINUK nu a investigat răpirile, mai ales în cazul sârbilor din Kosovo.
"În majoritatea cazurilor, MINUK nu a fost în stare să demonstreze că într-adevăr a realizat o anchetă", precizează Amnesty.
Potrivit acestei organizaţii neguvernamentale, Misiunea ONU a eşuat şi în cazurile de dispariţie a albanezilor din Kosovo.
"Anii au trecut, iar noi încă nu ştim ce s-a întâmplat cu majoritatea persoanelor dispărute din cele două tabere, în timp ce rudele continuă să aştepte să se facă dreptate", constată Amnesty.
Organizaţia cere "să se facă lumină asupra sorţii persoanelor dispărute în toate comunităţile din Kosovo, iar presupuşii autori ai crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii să fie pedepsiţi şi să se acorde despăgubiri" familiilor victimelor. "Doar în acest caz rănile din trecut vor începe să se cicatrizeze", adăuga Amnesty.
În continuare este necunoscută soarta celor 1.700 de persoane, date dispărute în urma conflictului între forţele fostului preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici şi gherilele separatiste kosovare.
Conflictul din Kosovo, soldat cu peste 13.000 de morţi, dintre care majoritatea erau de etnie albaneză, s-a încheiat în iunie 1999, când forţele preşedintelui Miloşevici s-au retras în urma unei campanii de bombardamente ale NATO.
Kosovo şi-a proclamat independenţa în 2008, aceasta fiind recunoscută de aproximativ o sută de state, inclusiv de către Statele Unite şi 23 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe