- Home
- Externe
- LONDRA, (20.11.2014, 13:11)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amnesty International lansează o aplicaţie ce le permite activiştilor să verifice dacă sunt spionaţi de stat
Organizaţia Amnesty International a lansat o aplicaţie prin care jurnaliştii şi activiştii pentru drepturile omului pot detecta prezenţa unor programe spion instalate în calculatoarele şi telefoanele lor de agenţiile guvernamentale care le spionează activităţile.
Urmărește
196 afișări
Amnesty International lansează o aplicaţie ce le permite activiştilor să verifice dacă sunt spionaţi de stat (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Programul, numit Detekt, a fost lansat de Amnesty International în colaborare cu o coaliţie de organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi tehnologie, în condiţiile în care agenţiile guvernamentale şi-au intensificat activităţile de supraveghere a jurnaliştilor şi activiştilor pentru drepturile omului.
Detekt este primul instrument disponibil publicului larg care poate identifica prezenţa unora dintre cele mai cunoscute programe spion instalate pe calculatoare sau telefoane mobile, folosite în special de agenţiile de informaţii guvernamentale, anunţă Amnesty International, într-un comunicat publicat pe site-ul său de Internet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"Guvernele folosesc tot mai mult tehnologie periculoasă şi sofisticată care le permite să citească e-mailurile private ale activiştilor şi jurnaliştilor şi să activeze de la distanţă camere sau microfoane ale computerelor pentru a le înregistra în secret activităţile", a declarat Marek Marczynski, directorul pentru Armată, Securitate şi Poliţie din cadrul Amnesty International.
"Detekt este o unealtă simplă care va alerta activiştii în legătură cu astfel de intruziuni pentru ca aceştia să ia atitudine. El reprezintă un răspuns la adresa guvernelor care folosesc informaţia obţinută prin supraveghere pentru a deţine arbitrar, a aresta ilegal şi chiar tortura apărători ai drepturilor omului şi jurnalişti", a adăugat el.
Comerţul cu tehnologii de supraveghere a crescut exponenţial în ultimii ani. Coaliţia împotriva exportului de supraveghere ilegală, din care face parte şi Amnesty International, estimează comerţul anual global cu tehnologii de supraveghere la 5 miliarde de dolari, iar suma este în creştere.
Unele tehnologii de supraveghere sunt disponibile pe Internet, în timp ce alternative mai sofisticate sunt elaborate de companii private cu sediul în ţările dezvoltate şi vândute unor agenţii guvernamentale din ţări care încalcă drepturile omului.
Firma germană FinFisher a dezvoltat un program spion denumit FinSpy care poate fi folosit pentru monitorizarea conversaţiilor pe Skype, pentru extragerea de fişiere din hard disk-uri, poate înregistra folosirea microfonului şi a e-mailului şi chiar face capturi de ecran şi fotografii folosind camera dispozitivului.
Potrivit cercetărilor efectuate de Citizen Lab şi informaţiilor publicate de Wikileaks, Finfisher a fost folosit pentru spionarea unor cunoscuţi activişti şi avocaţi pentru drepturile omului din Bahrain.
Amnesty International le cere guvernelor să stabilească un control strict al comerţului, cerând autorităţilor naţionale să evalueze riscul ca echipamentul de supraveghere să fie folosit pentru încălcarea drepturilor omului, înainte de a autoriza transferul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe