Amnesty International: Legislaţia din Republica Moldova trebuie amendată pentru a combate discriminarea de anvergură

Legislaţia din Republica Moldova are nevoie de schimbări urgente pentru a combate discriminarea cu care se confruntă minorităţile etnice şi religioase, cele sexuale, persoanele cu dizabilităţi şi cele care au fost depistate cu HIV, afirmă Amnesty International într-un raport publicat luni.

Urmărește
205 afișări
Imaginea articolului Amnesty International: Legislaţia din Republica Moldova trebuie amendată pentru a combate discriminarea de anvergură

Amnesty International: Legislaţia din Republica Moldova trebuie amendată pentru a combate discriminarea de anvergură (Imagine: www.amnesty.org)

Raportul "Spre egalitate: Discriminarea în R.Moldova" vine cu recomandări la Legea privind asigurarea egalităţii care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013 şi care ar putea interzice discriminarea persoanelor pe baza orientării sexuale, a identităţii de gen şi a stării de sănătate.

De asemenea, organizaţia pledează pentru stipularea în Codul Penal al Republicii Moldova a infracţiunilor care au ca motiv ura faţă de orientarea sexuală, identitatea de gen şi dizabilităţile.

"Necesitatea acestor schimbări este una urgentă, deoarece climatul prejudecăţilor şi stereotipurilor care există acum în R.Moldova naşte violenţe şi abuzuri faţă de grupurile vulnerabile, iar aceste infracţiuni rămân nepedepsite", a afirmat Heather McGill, expert Amnesty International pe probleme legate de Republica Moldova.

Conform unui studiu sociologic efectuat de Fundaţia Soros Moldova în 2011, 63 la sută din respondenţi erau de părere că minorii care au dizabilităţi trebuie instruiţi în şcoli separate, 46 la sută au susţinut ideea limitării drepturilor homosexualilor, iar peste 70 la sută au fost de părere că romii sunt cerşetori şi hoţi de buzunare, mincinoşi şi escroci.

Amnesty International afirmă că lipsa accesului la educaţie este unul dintre cele mai grave tipuri de discriminare cu care se confruntă copiii cu dizabilităţi. "Deşi în Republica Moldova sunt 15.321 de astfel de copii, numai o cincime dintre ei (3.148) au beneficiat de educaţie în perioada 2010-2011", arată organizaţia.

De asemenea, Amnesty International susţine că poliţiştii corupţi îi şantajează adesea pe bărbaţii homosexuali din R.Moldova, profitând astfel de stigmatizarea homosexualităţii de către societate.

Deşi o lege din 2007 interzice discriminarea în baza HIV/SIDA, persoanele care au fost depistate cu HIV continuă să fie stigmatizate şi discriminate la locurile de muncă, în societate, dar şi atunci când vor să beneficieze de servicii medicale, atrage atenţia Amnesty International.

"Guvernul R.Moldova trebuie să ia măsuri pentru prevenirea folosirii stereotipurilor negative în discursuri publice, creşterea nivelului de conştientizare a discriminării şi crearea toleranţei prin educaţie şi informare a publicului", a spus Heather McGill.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici