- Home
- Externe
- LONDRA, (25.02.2015, 06:34)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Amnesty: Milioane de oameni, afectaţi de conflicte şi terorism în 2014. Reacţia globală, "ruşinoasă". Guvernele să nu mai pretindă că protejarea civililor este peste puterile lor
Anul 2014 a fost "catastrofal" din punctul de vedere al violenţelor, milioane de oameni fiind victime ale conflictelor şi grupurilor teroriste, constată Amnesty International, catalogând "ruşinoase" reacţiile instituţiilor şi pledând pentru protejarea civililor şi pentru respectarea drepturilor.
Urmărește
555 afișări
Amnesty: Milioane de oameni, afectaţi de conflicte şi terorism în 2014. Reacţia globală, "ruşinoasă".Guvernele trebuie să nu mai pretindă că protejarea civililor este peste puterile lor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Raportul anual elaborat de Amnesty International analizează situaţia drepturilor omului în 160 de ţări, în cursul anului 2014.
"2014 a fost un an catastrofal pentru milioane de oameni afectaţi de violenţe. Răspunsul global la conflicte şi abuzuri comise de ţări şi de grupuri armate a fost ruşinos şi ineficient", afirmă Salil Shetty, secretarul general al Amnesty International.
"Dacă liderii politici ai lumii nu vor acţiona imediat pentru a confrunta schimbarea caracterului conflictelor şi pentru abordarea disfuncţiilor identificate în raport, perspectivele sunt sumbre din punctul de vedere al drepturilor omului", atrage atenţia Amnesty International.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
"Un număr mai mare de civili vor fi forţaţi să trăiască sub controlul pseudostatal al grupurilor armate, fiind supuşi atacurilor, persecuţiilor şi discriminării. Ameninţările la adresa libertăţii de exprimare şi altor drepturi se vor amplifica, existând inclusiv încălcări cauzate de noi legi draconice contra terorismului şi supraveghere în masă nejustificată", subliniază Amnesty International, atrăgând atenţia asupra crizelor umanitare, a refugiaţilor şi notând că unele state continuă să blocheze frontierele.
"O sursă specială de îngrijorare o reprezintă ascensiunea unor grupuri armate nonetatiste, inclusiv organizaţia care se autointitulează Stat Islamic", subliniază Amnesty International, îndemnând guvernele ţărilor să se asigure că reacţia la ameninţările teroriste nu încalcă drepturi fundamentale şi nu alimentează violenţele.
"Grupurile armate au comis abuzuri în cel puţin 35 de ţări, în anul 2014", constată raportul, atrăgând atenţia asupra unor organizaţii teroriste precum Boko Haram, Stat Islamic în Irak şi Siria şi Al-Shabaab.
"Guvernele statelor trebuie să înceteze să pretindă că protejarea civililor este peste puterile lor şi trebuie să abordeze problema suferinţei a milioane de oameni", insistă Amnesty.
Menţionând lipsa de reacţie a ONU faţă de crize din Siria, Irak, Fâşia Gaza, Israel şi Ucraina, Amnesty recomandă renunţarea la dreptul de veto de către cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate în procesul decizional privind situaţii de genocid şi alte atrocităţi în masă. Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU sunt Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China.
Printre ţările criticate pentru metode represive şi măsuri draconice faţă de riscurile teroriste sunt enumerate Afganistanul, Kenya, Nigeria, Pakistanul, Rusia şi state central-asiatice, precum şi Turcia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe