Ample proteste la Hong Kong după arestarea a cinci persoane ce lucrau la un magazin care a publicat şi vândut cărţi critice la adresa liderilor chinezi - GALERIE FOTO

Peste 4.000 de persoane au mărşăluit, sâmbătă, la Hong Kong pentru a protesta împotriva arestării unor librari care lucrau la un magazin care a publicat şi vândut cărţi critice la adresa liderilor chinezi, inclusiv preşedintele Xi Jinping, relatează agenţia de ştiri Reuters pe pagina electronică.

Urmărește
1034 afișări
Imaginea articolului Ample proteste la Hong Kong după arestarea a cinci persoane ce lucrau la un magazin care a publicat şi vândut cărţi critice la adresa liderilor chinezi - GALERIE FOTO

Ample proteste la Hong Kong după arestarea a cinci persoane ce lucrau la un magazin care a publicat şi vândut cărţi critice la adresa liderilor chinezi - GALERIE FOTO (Imagine: Twitter / HongKongProtest )

Cu o zi înainte, 100 de activişti au mărşăluit până la biroul de legătură al Chinei, pentru a protesta împotriva a ceea ce ei numesc "răpiri transfrontaliere". Aceştia afirmă că un librar a fost răpit de China din Hong Kong, iar un altul din Tailanda. Ceilalţi au fost reţinuţi în timp ce se aflu în China continentală.

Arestarea celor cinci bărbaţi cauzează temeri că Beijingul ar putea încerca să erodeze principiul "o ţară, două sisteme", formula sub care oraşul Hong Kong a fost guvernat ca o regiune administrativă specială de la revenirea oraşului în cadrul Chinei, în 1997.

Protestatarii au scandat "protejaţi libertatea presei, libertatea de publicare şi libertatea de exprimare", în timpul marşului de la magazinul Causeway Bay Books la biroul de legătură cu autorităţile de la Beijing şi au cerut eliberarea lui Gui Minhai, singurul dintre cinci încă aflat în detenţie în China.

 

Toţi cei cinci bărbaţi care au dispărut anul trecut, iar mai târziu au apărut în custodia autorităţilor chineze, au lucrat la Causeway Bay Books, un magazin care a publicat cărţi interzise de autorităţile comuniste de la Beijing.

Lam Wing-Kei, unul dintre cei cinci librari, a spus că legat la ochi şi transportat cu trenul până într-un oraş de lângă Shanghai, unde a fost ţinut sub supraveghere şi interogat timp de cinci luni, informează site-ul cotidianului Taipei Times.

Pe de altă parte, potrivit autorităţilor de la Beijing, Lam este un cetăţean chinez şi "acesta a încălcat legile în China continentală, iar prin urmare, autorităţile competente din China, au dreptul de a rezolva această situaţie, în conformitate cu legea," a declarat Hua Chunying, purtător de cuvânt a Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

"China este ferm hotorâtă să pună în aplicare politica de o ţară, două sisteme", a mai spus aceasta.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici