Analist geopolitic: ,,Barack Obama a fost cel mai groaznic preşedinte din istoria Americii. Nu Rusia, ci China este adevărata ameninţare"

  • Brandon J. Weichert, analist geopolitic, îl critică pe Obama pentru că a erodat poziţia Americii în Orientul Mijlociu şi pentru că a favorizat ascensiunea Chinei.
  • Preşedintele de dinaintea sa, republicanul Bush mergea la Jocurile Olimpice de la Beijing în timp ce Putin invada Georgia. Bush a dus opt ani de războaie costisitoare în Orientul Mijlociu.
  • Analistul îl elogiază pe Trump, dar şi despre Biden spune că a fost mai dur cu China decât Obama.
Urmărește
2760 afișări
Imaginea articolului Analist geopolitic: ,,Barack Obama a fost cel mai groaznic preşedinte din istoria Americii. Nu Rusia, ci China este adevărata ameninţare"

Barack Obama, Facebook

,,Mulţumim Obama" 

,,Mulţumim Barack Obama: Statele Unite şi-ar putea pierde poziţia dominantă asupra sistemului mondial din cauza eşecului de a riposta împotriva ascensiunii Chinei", aşa îşi începe analiza Brandon J. Weichert, fost angajat al Congresului şi analist geopolitic, care a devenit recent scriitor pentru 19FortyFive.com.

Analistul îl critică pe Obama pentru că a erodat poziţia Americii în Orientul Mijlociu după un deceniu de războaie costisitoare, războaie care au fost totuşi începute de administraţia republicană a preşedintelui neoconservator George W.Bush, nu de administraţia democrată care şi-a început mandatul în 2009.

De altfel, războaiele din Irak şi Afganistan erau deja în dificultate încă de la mijlocul celui de-al doilea mandat al lui George Bush, când a debiutat insurgenţa în Irak, iar talibanii au devenit mai agresivi în Afganistan. 

Analistul mai spune că tot Obama este de vină pentru că a permis ca Rusia să devină agresivă, iar China a devenit o superputere în ascensiune.

Rusia fusese însă agresivă încă din 2008, la câteva luni după ce Bush a invitat Moldova, Georgia şi Ucraina să adere la NATO şi a iniţiat construirea unui scut antirachetă în România şi Polonia, provocând Rusia. 

În august 2008, în timp ce George Bush admira spectacolul Jocurilor Olimpice de la Beijing, Rusia invadase Georgia şi îi luase teritoriile. Conflictul s-a încheiat cu medierea Franţei şi cu Georgia lăsată fără două teritorii, fără ca America, care era catalogată atunci ca ,,jandarm mondial" să intervină decisiv în favoarea democraţiei de la Tbilisi.

Obama a moştenit un butoi de pulbere global de la Bush 

Obama, în 2009, a moştenit un butoi cu pulbere. În privinţa Orientului Mijlociu, nu avea de ales o altă opţiune mai raţională decât să retragă trupele din Irak şi Afganistan, chiar dacă s-a dovedit a fi catastrofal.

După retragerea trupelor americane în 2011 din Irak, în 2014, gruparea teroristă Daesh a ocupat nord-vestul Irakului şi estul Siriei, proclamând Statul Islamic, iar în 2021, după o retragere haotică a trupelor americane, talibanii au revenit la conducerea Afganistanului.

Menţinerea trupelor în cele două ţări era costisitoare pe termen lung, iar opinia publică voia neapărat întoarcerea soldaţilor pe tărâm american şi încetarea imediată a războaielor.

Cu aceeaşi atmosferă tensionată s-a înfruntat şi infamul preşedinte Richard Nixon în 1972-1974, când mare parte din populaţiei americane se săturase de implicarea trupelor americane în războiul din Vietnam. Nu mai era o altă soluţie decât negocierile şi Acordul de la Paris. 

Analistul mai susţine că Obama a destabilizat nordul Africii şi Levantul pentru că a contribuit la căderea regimurilor lui Muammar Gaddafi din Libia şi destabilizarea regimului lui Bashar al-Assad în Siria, dar şi pentru că a sprijinit organizaţii jihadiste periculoase ca Al Nusra şi Daesh în rebeliunea împotriva acestora.

Pe de altă parte, Gaddafi şi Assad erau dictatori sângeroşi şi conduceau regimuri pline de teroare. Mare parte din populaţiile lor nu-i mai suportau, iar Primăvara Arabă din 2011 a fost pornită pe defuncta platformă Twitter (astăzi X) de către libienii şi sirienii care au vrut schimbare. 

Războaiele civile  şi ascensiunea unor grupări rebele cu cauze îndoielnice ce presupuneau instaurarea unor teocraţii jihadiste erau inevitabile. 

Probabil chiar şi dacă Bush nu invadase Irakul în 2003, Saddam Hussein era sortit căderii mai devreme sau mai târziu. 

Analistul mai spune că anii 2010 reprezintă un deceniu irosit de către America privind pregătirea sa pentru competiţia globală (şi posibil război) cu China în anii 2020. 

,,Ordinea internaţională condusă de SUA a suferit o moarte prematură", declară pe ton critic analistul. 

 

Analistul îl elogiază pe Trump, dar şi despre Biden spune că a fost mai dur cu China decât Obama 

 

Analistul  îi laudă iniţiativele fostului preşedinte republican Donald Trump pentru că a declanşat un război comercial cu China, prin creşterea tarifelor şi interzicerea importului de produse Huawei, în încercarea de a opri externalizarea şi în a aduce înapoi joburile în America.

Pe de altă parte, America a suferit un şoc economic ce ar putea avea efecte pe termen lung. 

Chiar susţinătorii republicani ai lui Trump spun că nu a fost cea mai înţeleaptă decizie, mai ales după ce China, dar şi Canada şi UE au ripostat dur împotriva tarifelor lui Trump. 

Cât despre Joe Biden, Brandon J. Weichert scrie că a fost mult mai dur cu China, mai ales după ce a criticat deseori regimul de la Beijing pentru actele de agresiune îndreptate împotriva Taiwanului.

Biden a interzis recent investiţiile americane în tehnologiile chineze şi a finanţat construirea unor fabrici de semiconductori în SUA pentru a preveni o altă criză a cipurilor ca cea din 2021 după pandemie. 

,,Asta în ciuda faptului că Biden a fost vicepreşedintele lui Obama, iar fiul său, Hunter Biden, a primit milioane de dolari de la entităţi controlate de guvernul comunist de la Beijing vreme de câţiva ani", concluzionează autorul analizei. 

China este adevărata ameninţare 

,,Dar la fel ca Obama, Biden este obsedat de Rusia şi Europa. Rusia nu este adevărata ameninţare democraţilor, ci China", încheie el analiza publicată pe 1945

Rusia reprezintă clar o ameninţare mai mare din cauza vastului arsenal nuclear pe care îl are, din cauza regimului de la Kremlin care duce un război barbaric în Ucraina şi pentru că a fost implicat în atacuri cibernetice şi propagare de ştiri false asupra Europei pentru a afecta alegerile, precum referendumul Brexit.  

George Bush a fost obsedat de Europa, iar în timpul primului său mandat, în numai într-un an, zece state est-europene foste comuniste, printre care şi România, au aderat la NATO în 2004. 

Donald Trump a investit în apărarea Poloniei în mandatul său, ba chiar a bombardat Siria, principalul aliat al Rusiei, şi s-a întâlnit cu Zelenski, preşedintele Ucrainei, promiţându-i sprijin la schimb cu informaţii despre afacerile lui Joe Biden de acolo. 

Nici China nu este mai presus, fiind mai agresivă, având un regim autoritar inspirat după modelul maoist şi este acuzată pentru furt de tehnologie şi atacuri cibernetice, ba şi deţine cea mai mare armată terestră şi în curând cea mai mare flotă navală,  dar pe de altă parte, regimul de la Beijing este mai precaut şi mai ezitant în a intra în război direct cu Occidentul. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici