Analist: Israelul urmăreşte să se asigure că Hamas nu poate guverna Gaza. Cabinetul lui Netanyahu are azi o întâlnire pentru a discuta situaţia de securitate

Asasinarea lui Ismail Haniyeh arată că Israelul încearcă să se asigure că Hamas nu va mai fi în măsură să guverneze din nou în Gaza, potrivit unui analist din Orientul Mijlociu, scrie Sky News.

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Analist: Israelul urmăreşte să se asigure că Hamas nu poate guverna Gaza. Cabinetul lui Netanyahu are azi o întâlnire pentru a discuta situaţia de securitate

Nimrod Goren, senior fellow pentru afaceri israeliene la Middle East Institute, a declarat pentru Sky News că asasinarea marchează o schimbare în modul în care Israelul urmăreşte Hamas şi liderii săi - deşi Israelul nu a revendicat încă responsabilitatea pentru crimă.

Haniyeh, faţa publică a diplomaţiei Hamas în capitalele arabe, conducea eforturile de negociere a unei încetări a focului în Gaza. „Israelul a spus clar că va urmări toţi liderii şi activiştii Hamas implicaţi în atacurile din 7 octombrie”, a declarat Goren.

„Până acum, îi urmărea mai ales pe cei implicaţi în acţiunile militare. Acum va urmări şi conducerea politică a Hamas. Acesta este unul dintre obiectivele războiului din partea Israelului, să se asigure că Hamas nu va mai fi în măsură să guverneze Fâşia Gaza.”

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a declarat, săptămâna trecută, în faţa Congresului SUA că doreşte să vadă Gaza transformată într-o enclavă „demilitarizată şi deradicalizată” sub control militar israelian.

„Gaza ar trebui să aibă o administraţie civilă condusă de palestinieni care nu caută să distrugă Israelul. Nu este prea mult de cerut”, a spus el.

Israelul tace

Până în acest moment, Israelul nu a ieşit cu o declaraţie cu privire la moartea liderului Hamas. Doar ministrul apărării, Yoav Gallant, a declarat în urmă cu puţin timp că „Israelul nu vrea război”, dar că se pregăteşte pentru orice situaţie.

Au fost anunţate trei zile de doliu naţional în Teheran, pentru liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh. De asemenea, şi Autoritatea Palestiniană a declarat doliu naţional astăzi. Haniyeh va avea parte de o ceremonie religioasă în Teheran, joi, apoi corpul său va fi transferat în Doha, unde locuia, pentru rugăciuni şi ceremonia de înmormântare.

Nici SUA nu au ieşit până acum cu o declaraţie cu privire la moartea lui Ismail Haniyeh, însă secretarul american al departamentului de stat, Antony Blinken, a transmis că a „văzut rapoartele şi pot să vă spun că nu cred că acest lucru diminuează importanţa... ajungerii la un acord de încetare a focului”.

Ceea ce este ciudat, până în acest moment, este faptul că nu au apărut imagini sau videoclipuri cu consecinţele atacului din Teheran, asupra clădirii în care se afla Ismail Haniyeh. Cel mai probabil, autorităţile iraniene s-au asigurat să nu existe astfel de imagini, având în vedere că atacul demonstrează şi o vulnerabilitate a structurilor de securitate iraniene, care nu au reuşit să-l apere pe oaspetele lor, liderul Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici