În cazul în care Ucraina pierde în faţa Rusiei, ţările NATO s-ar putea confrunta cu o armată rusă mai puternică, „întărită în luptă” şi cu o cale mai clară spre război, susţine un analist.
Fredrick W. Kagan, directorul proiectului „Ameninţări critice” de la American Enterprise Institute, a scris într-un comentariu publicat de Institute for the Study of War că, dacă SUA nu reiau ajutorul militar, Ucraina va fi învinsă, iar Rusia va deveni o ameninţare militară şi mai mare, capabilă să „se îndrepte apoi spre graniţele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei”, relatează Businessinsider.
În cazul în care Rusia ar ataca alianţa, NATO ar trebui probabil să rezolve ameninţările de la graniţele sudice ale Poloniei, României, Slovaciei şi Ungariei, reţinând forţele sale care au sarcina de a apăra ţările din regiunea baltică, precum Estonia, Letonia şi Lituania.
Capabilă să depăşească o Ucraină înfrântă, Rusia ar ameninţa părţi ale alianţei care nu s-au mai confruntat cu o ameninţare rusă de la căderea Uniunii Sovietice.
În acest scenariu dezastruos, „trupele NATO, neexperimentate în lupta cu un război mecanizat modern, ar avea în faţă o armată rusă întărită în luptă, încurajată de victoria sa în Ucraina”, a scris Kagan.
Kagan a subliniat că, indiferent dacă Ucraina este sau nu membră a NATO, ajutarea acesteia pentru a se opune cu tărie Rusiei este în interesul SUA şi al alianţei.
„O Ucraină independentă, cu o armată puternică şi un guvern pro-occidental, va face ca un atac rusesc asupra NATO să fie mult mai dificil, mai riscant şi mai costisitor pentru Moscova”, a scris el.
În prezent, Kievul aşteaptă de luni de zile ajutorul american, aşteptând o decizie privind un ajutor de miliarde de dolari din partea Congresului, care ar putea să îl facă să câştige sau să îl rupă în războiul împotriva Rusiei.