- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (03.01.2020, 17:39)
- Alexandru Costea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analistul Iulian Chifu, despre tensiunile dintre SUA şi Iran: Suntem într-o fază de escaladare şi de militarizare a conflictului
Analistul Iulian Chifu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că, în urma asasinării generalului Qassem Soleimani, conflictul dintre SUA şi Iran este "într-o fază de escaladare şi de militarizare". Profesorul atenţionează că există români care ar putea fi afectaţi de tensiunile din Orientul Mijlociu.
Urmărește
6395 afișări
Analist, despre tensiunile dintre SUA şi Iran: Suntem într-o fază de escaladare şi de militarizare a conflictului
"Suntem deja într-o fază de escaladare şi de militarizare a conflictului, dar ea nu datează de azi-dimineaţă. Kata'ib Hezbollah a atacat bazele americane din Siria şi din Irak în repetate rânduri în ultimele şase luni. Vinerea trecută au ucis un contractor american, au rănit trei soldaţi americani şi doi irakieni într-o bază de lângă Kirkuk, o bază irakiană. E vorba despre miliţii şiite pro-iraniene care apără interesele Iranului şi care atacă în mod ostentativ şi în mod constant interesele americane în toată regiunea, că e vorba de Irak, de Siria, Liban, cu Hezbollah-ul de acolo, al Houthi în zona Yemen-ului şi au reprezentări în foarte multe state, inclusiv din Africa, America de Sud. Capacitatea de acţiune a acestor forţe, al Quds, al "Gardienilor Revoluţiei Islamice", conduse de Soleimani, este extrem de importantă, iar acesta este un personaj cu mult sânge pe mâini şi sânge american", a afirmat Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Analistul consideră că, în acest context, Iran încearcă să forţeze o nouă majoritate a guvernării din Irak.
"E vorba despre o escaladare pas cu pas a acestor tensiuni din luna octombrie în Irak. Iran se confruntă cu manifestaţii de protest masive împotriva guvernului pe care l-a pus cap la cap tot acest Soleimani. Premierul care e demisionar astăzi, Mahdi, este depus tot de către Soleimani, deci cu implicare directă a Iranului în Irak. Populaţia, inclusiv şiiţii irakieni au protestat în mod masiv - suntem în a 13-a, 14-a săptămână - împotriva implicării Iranului pe teren şi împotriva calităţii guvernării date de iranieni. Aici suntem de fapt şi pe acest context Iran forţează obţinerea unei noi majorităţi. Ăsta era sensul vizitei lui Soleimani la Bagdad şi lângă el a mai murit un reprezentant foarte important, practic şeful acestor miliţii Kata'ib Hezbollah, deci ale pro-iranienilor din regiune. E vorba despre interese directe apărate la acest nivel, cu ingerinţă directă, cu construcţie de trupe, cu atacuri la adresa trupelor americane", a explicat academicianul.
Iulian Chifu a spus că familii mixte cu cetăţeni români ar putea fi afectate de atacurile din regiune, care vor fi îndreptate împotriva SUA.
"Irak este şi va rămâne o zonă de război cu foarte multe probleme. Chiar şi interesele româneşti au fost atacate nu de curând şi am avut unul dintre ofiţerii care se aflau în zonă, care a murit în a doua jumătate a anului trecut. E o zonă în care şi americanii şi românii nu merg în turism. E adevărat că sunt familii mixte şi aici, din punctul acesta de vedere, avem suficient de mult resortisanţi sau rude ale acestor resortisanţi români. Aici trebuie atenţia în primul rând. Probabil că aceste interese vor fi primele vizate eventual de către Iran şi nu atât direct la adresa României, ci la adresa SUA şi a Occidentului în general. Misiunile NATO nu sunt neapărat în acele regiuni dar sunt forţe ale statelor occidentale, membre NATO care se află şi în Irak, Siria, Afghanistan şi în toată regiunea Orientului Mijlociu, unde pot fi vizate de aceste miliţii şiite pro-iraniene. Fac deosebirea între miliţiile şiite şi miliţiile şiite pro-iraniene, pentru că şi în Irak, în toată zona de sud, şiiţii irakieni au atacat interesele iraniene, inclusiv au dat foc la consulat în zona şiită, deci protestele acestea au fost virulente împotriva inclusiv a intereselor iraniene, inclusiv diplomatice din regiune", a precizat directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning.
El consideră că majorarea preţului la petrol, cauzată de atacul din Irak, este doar pe termen scurt.
"În momentul de faţă este doar conjunctural această creştere a preţului, pentru că ea ţine de atac şi de perspectiva unei escaladări Iran-SUA. Pe de altă parte, cantitatea de petrol din piaţă este suficientă. Am văzut că inclusiv în momentul atacurilor la tancurile petroliere sau la facilităţile petroliere din Arabia Saudită, apropo, o altă acţiune a diferitelor miliţii militante pro-iraniene, nici atunci preţul petrolului n-a crescut decât pe intervale discrete de timp. Aşa suntem şi astăzi. Aceste preţuri cresc doar pe intervale discrete de timp şi, cel mai probabil, dacă nu există o reacţie imediată sau desfăşurare de forţe care să afecteze producţia sau transportul de petrol din Golf, preţul petrolului nu are de ce să crească", a afirmat analistul.
Însă, Iulian Chifu nu exclude posibilitatea ca SUA să fie avatanjată de creşterea preţului la petrol. De asemenea, acesta spune că Iran nu se va grăbi să escaladeze conflictul, din cauza costurilor mari de război.
"Pe de altă parte, preţul petrolului favorizează marii producători. Aici, şi Rusia şi Iran în momentul de faţă sunt sub sancţiuni şi aproape că nu mai exportă petrol şi gaze. Toate statele exportatoare de petrol, inclusiv SUA, care sunt exportatori neţi de gaze şi de şist sunt avantajate de preţul petrolului, deşi, global vorbind, cel mai probabil va exista un echilibru, pentru că SUA sunt interesate în menţinerea preţului. Arabia Saudită are resursele necesare pentru echilibrarea oricărui tip de asemenea debalansare, dacă nu există o afectare directă printr-un atac, de exemplu, în Strâmtoarea Ormuz sau în zona aceea a Golfului la adresa transporturilor petroliere. Dar acest lucru este deja un act de război, o escaladare care implică toate statele din regiune şi care se poate solda cu costuri mult, mult mai importante pentru Iran. Deci probabil că Teheran se va gândi de două ori dacă are cu ce şi îşi permite să escaladeze mai mult această relaţie decât vizarea unor personalităţi sau unor interese punctuale în zona Orientului Mijlociu", a declarat Iulian Chifu.
Qassem Soleimani, şeful Forţelor Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul. Generalul, care a condus aripa internaţională a Gărzilor Revoluţionare şi a avut un rol cheie în războaiele din Siria şi Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă şi în străinătate. De asemenea, a contribuit în mod semnificativ la răspândirea influenţei iraniene în Orientul Mijlociu.
Preţul barilului de petrolul a crescut vineri pe pieţele internaţionale cu circa 2,5 dolari după atac, provocând temeri cu privire la posibilitatea unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu.
Foto: Profimedia
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Asasinarea liderului Forţei Quds. Ambasada SUA de la Bagdad îndeamnă cetăţenii americani să părăsească imediat Irakul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe