ANALIZĂ AFP: Ucraina a rămas fără Crimeea, dar şi fără gazele din Marea Neagră

Ucraina, rămasă de facto fără Crimeea, cele două milioane de locuitori şi staţiunile turistice din peninsulă, a pierdut, de asemenea, şi controlul asupra zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, care ar putea reveni companiei ruse Gazprom.

Urmărește
1939 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ AFP: Ucraina a rămas fără Crimeea, dar şi fără gazele din Marea Neagră

ANALIZĂ AFP: Ucraina a rămas fără Crimeea, dar şi fără gazele din Marea Neagră (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Declaraţia de independenţă adoptată de Parlamentul din peninsula separatistă în vederea alipirii la Rusia include, de asemenea, "platoul continental şi zona economică exclusivă din Marea Neagră".

Una dintre primele decizii ale autorităţilor separatiste din peninsulă după referendumul de duminică a fost să "naţionalizeze" compania locală Ciornomornaftogaz - care extrage petrol şi gaze din Marea Neagră -, filiala operatorului public ucrainean Naftogaz.

Compania explotează 17 zăcăminte, dintre care 11 de gaze naturale, două de petrol şi patru de gaz condensat şi dispune de 13 platforme offshore, în Marea Azov şi în Marea Neagră. Compania are peste 4.000 de angajaţi.

Vicepremierul din Crimeea, Rustam Temirgaliev, a declarat pentru cotidianul Kommersant că licitaţia pentru "privatizarea" companiei va fi lansată în scurt timp, iar Gazprom şi-a manifestat interesul.

De altfel, vicepreşedintele Ciornomornaftogaz a dezvăluit încă de săptămâna trecută, într-un interviu pentru ediţia online a revistei ucrainene Forbes, că reprezentanţi ai puterii locale proruse au venit să-şi instaleze oamenii la conducerea companiei, însoţiţi de persoane înarmate.

"Erau şi patru reprezentanţi ai Gazprom", a afirmat Volodimir Pletciun. "Au început rapid să verifice doumentele", a adăugat el.

Compania Ciornomornaftogaz a produs 1,6 miliarde de metri cubi de gaze în 2013, ceea ce înseamnă peste 5 la sută din producţia Ucrainei. De asemenea, aceasta reprezintă o creştere cu 40 la sută, în raport cu 2012 şi un volum suficient pentru a asigura necesarul de consum al Crimeei.

Analistul Dmitro Marunici, analist la Institutul de studii energetice din Kiev, consideră că, în acest caz, nu este vorba despre "pierderi critice" pentru Ucraina. "Tot gazul extras de companie ajunge la consumatorii din Crimeea, ceea ce înseamnă că locuitorii din estul Ucrainei nu vor fi afectaţi", a explicat el.

Proceduri judiciare

Pierderea este mai dureroasă pentru Kiev din punct de vedere simbolic, mai ales că, în ultimii ani, Ucraina şi-a intensificat eforturile în vederea reducerii dependenţei de importurile de gaze din Rusia. Astfel, sume mari au fost investite în modernizarea echipamentelor companiei, care are în vedere dublarea producţiei până în 2015, dar şi pentru construirea de noi gazoducte spre sudul Ucrainei.

Un alt proiect al Ucrainei în Marea Neagră, anunţat în septembrie anul trecut cu prilejul Adunării Generale ONU, a suferit o lovitură prin retragerea companiei olandezo-britanică Shell. Unul dintre principalii investitori în exploatarea acestui zăcământ din apropierea României, compania ExxonMobil, a suspendat, la rânul său, discuţiile, preferând să aştepte normalizarea situaţiei din fosta republică sovietică.

În consecinţă, Kievul ar putea fi nevoit să cumpere de la Gazprom la un preţ ridicat gazele extrase de compania Ciornomornaftogaz.

"Mai mult de 50 la sută din producţia de gaz prevăzută până în 2015 va fi vândută pe plan local la un preţ scăzut", au apreciat analiştii de la Société Générale într-un raport pentru clienţi. "Estimăm că restul va fi vândut Ucrainei, unde preţurile corespund contractelor pe termen lung aplicate la nivelul UE", care asigură cea mai mare parte a profiturilor Gazprom, au adăugat analiştii.

Ei anticipează însă proceduri complicate la Curtea internaţională de Arbitraj în vederea contestării proprietăţii asupra companiei, ţinând cont e statutul contestat al Crimeei şi de faptul că Occidentul refuză să recunoască alipirea la Rusia.

"Conflictul va dura mai mulţi ani", confirmă Valeri Nesterov, analist la Sberbank CIB, din Moscova. "Achiziţia este politică. Valoarea companiei este scăzută, dar, în condiţiile în care se află pe teritoriul nostru (al Rusiei - n.r.) este corect să o cumpărăm", a explicat el.

Pentru Gazprom, producătorul de hidrocarburi din Crimeea nu reprezintă însă mare lucru. Valoarea companiei este estimată de analişti la o sumă între 500 şi 800 de milioane de dolari, cu mult mai puţin decât cele 25 de miliarde obţinute de compania rusă în primele nouă luni are anului 2013. În plus, producţia şi rezervele de care dispune reprezintă doar 0,5 la sută din cele ale Gazprom.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici