- Home
- Externe
- WASHINGTON, (03.11.2014, 11:03)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Alegeri la jumătate de mandat în Statele Unite
Americanii sunt chemaţi la urne marţi, pe 4 noiembrie, pentru a alege noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi 36 dintre cei 100 de membri ai Senatului, noul Congres rezultat urmând să înceapă legislatura în ianuarie, pentru ultimii doi ani de mandat ai lui Barack Obama.
Urmărește
292 afișări
ANALIZĂ: Alegeri la jumătate de mandat în Statele Unite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În 2010, când au avut loc ultima dată alegeri legislative necuplate cu scrutinul prezidenţial, 45,5% dintre cele 211 de milioane de americani cu drept de vot s-au prezentat la urne, potrivit statisticilor. În alegerile prezidenţiale din 2012, rata participării a fost de 61,8% din 215 milioane de alegători.
- Alegeri multiple
Mai multe scrutine se desfăşoară marţi, şi anume pentru desemnarea reprezentanţilor la nivel federal, pentru senatori şi guvernatori la nivel de stat, dar şi alegeri locale (la nivel de oraş, comitat, pentru judecători, referendumuri).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
Camera Reprezentanţilor: Camera inferioară a Congresului are 435 de mandate, fiecare ales reprezentând aproximativ 710.000 locuitori. Republicanii sunt în prezent majoritari, cu 233 de mandate, democraţii au 199, iar trei sunt vacante în urma unor demisii. În absenţa unui "val" democrat la nivel naţional, Camera urmează să fie controlată în continuare de către republicani. Mandatul durează doi ani.
Senat: grupul democrat are 53 de senatori democraţi şi doi independenţi, iar republicanii sunt minoritari, cu 45 de mandate. Fiecare dintre cele 50 de state este reprezentat de câte doi senatori, aleşi prin sufragiu universal direct, indiferent de numărul populaţiei, iar mandatul este de şase ani. O treime din mandate sunt înnoite la fiecare doi ani.
Un pic mai mult de o treime dintre mandate (36, şi anume 21 democraţi şi 15 republicani) vor fi înnoite anul acesta, din cauza unor alegeri provocate prin demisii. Situaţia este mai dificilă pentru democraţii în exerciţiu, care au fost aleşi în 2008 mulţumită valului electoral creat de Barack Obama în state de obicei mai puţin favorabile democraţilor. Din acest motiv, republicanii cred că pot să le smulgă cele şase locuri de care au nevoie pentru a deveni majoritari.
- Statele decisive
Camera urmând să rămână republicană aproape sigur, bătălia pentru Congres se concentrază asupra Senatului, iar bătălia pentru Senat asupra câtorva state, în care sondajele sunt extrem de strânse, în principal Kansas, Iowa şi Colorado.
Kansas: senatorul republican în exerciţiu Pat Roberts îl înfruntă pe independentul Greg Orman, singurul opozant rămas în cursă după retragerea motivată a democratului. Orman nu a spus dacă se va alătura democraţilor sau republicanilor, iar aceştia din urmă se tem că vor pierde acest mandat, considerat de obicei ca foarte sigur.
Iowa: după retragerea democratului Tom Harkin, candidatul democrat Bruce Braley se află în dificultate în faţa republicanei Joni Ernst, o aleasă locală ajutată de personalităţi de la nivel naţional din partid.
Colorado: senatorul democrat în exerciţiu Mark Udall este cot la cot cu republicanul Cory Gardner în acest stat din vest care tinde să încline tot mai mult către democraţi.
Şi alte state sunt foarte disputate. Democraţii în exerciţiu sunt vulnerabili în North Carolina, Arkansas, Louisiana şi Alaska. Republicanii sunt îngrijoraţi că pot pierde Kentucky şi Georgia.
- Feţe noi
La fiecare doi ani apar noi personalităţi cu ocazia primarelor, organizate în mod sistematic la toate nivelurile scrutinelor. Câţiva candidaţi se remarcă la nivel naţional, şi anume:
Mia Love, în vârstă de 38 de ani, candidează din partea republicanilor pentru un mandat de reprezentant în Utah. Ea ar urma să devină prima femeie republicană de culoare aleasă în Congres din istoria Statelor Unite.
Mary Burke, în vârstă de 55 de ani, candidează din partea democraţilor pentru postul de guvernator în Wisconsin. Susţinută de către Hillary Clinton, fosta patroană a unui producător de biciclete încearcă să-i ia locul republicanului Scott Walker, un inamic recunoscut al sindicatelor americane.
Tom Cotton, în vârstă de 37 de ani, este un candidat republican pentru Senat în Arkansas. Absolvent de Harvard şi fost ofiţer în forţele terestre, acest membru în exerciţiu al Camerei reuşeşte performanţa de a fi atât pe placul establishmentului partidului, cât şi al ultraconservatorilor din cadrul Tea Party.
Joni Ernst, în vârstă de 44 de ani, este o candidată republicană pentru Senat în Iowa. "Sunt mamă, sunt soldat", repetă ea adesea. Joni Ernst a provocat entuziasmul republicanilor în acest stat în care Barack Obama a obţinut victorii atât în 2008, cât şi în 2012.
Alison Lundergan Grimes, în vârstă de 35 de ani, este o candidată democrată pentru Senat în Kentucky. Tânăra depune eforturi să-l înlocuiască pe Mitch McConnell, în vârstă de 72 de ani, unul dintre cei mai puternici republicani din ţară, prezentat ca viitorul lider al majorităţii în Senat.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe