- Home
- Externe
- NEWPORT, (06.09.2014, 07:46)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Aliaţii îşi consolidează prezenţa în Europa de Est, în faţa Rusiei
Ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice au promis să menţină "o prezenţă continuă" în Europa de Est, o regiune în care atitudinea Rusiei provoacă îngrijorare, şi anume prin crearea unei forţe de reacţie rapidă capabile să se mobilizeze în câteva zile.
Urmărește
761 afișări
ANALIZĂ: Aliaţii îşi consolidează prezenţa în Europa de Est, în faţa Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Aliaţii, reuniţi la Newport, în Ţara Galilor, au adoptat vineri un Plan de acţiune pentru pegătire (Readiness action plan, RAP) "pentru consolidarea apărării colective", misiunea-cheie a NATO, o organizaţie fondată la începutul Războiului Rece, în urmă cu 65 de ani.
"Un atac armat împotriva unuia dintre noi va fi considerat un atac împotriva tuturor. Este o obligaţie a Tratatului şi nu este negociabilă", a declarat în mod solemn preşedintele american Barack Obama la finalul summitului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Alianţa Nord-Atlantică îşi va continua misiunile de patrulare aeriană consolidate în spaţiul aerian al ţărilor baltice, va continua să mobilizeze fregate la Marea Neagră şi Marea Baltică şi va dubla exerciţiile militare în est, a anunţat Obama, amintind că Statele Unite au promis în iunie un miliard de dolari "pentru reasigurarea Europei".
Statele baltice, în care locuieşte o importantă minoritate rusofonă, dar şi Polonia, se tem puternic că pot fi următoarele victime ale Rusiei, acuzată că vrea să destabilizeze regiunea cu scopul de a păstra o influenţă în aceasta.
"Ne-am pus de acord astăzi (vineri) să menţinem o prezenţă şi o activitate continue în spaţiul aerian, pe teren şi pe mare în partea de est a Alianţei (Nord-Atlantice), pe bază de rotaţie", a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.
Citeşte şi:
Rasmussen: NATO va avea o forţă rapidă de intervenţie de câteva mii de militari. Polonia şi România vor să găzduiască instalaţii NATO
O forţă "foarte reactivă" va fi creată în cadrul Forţei de reacţie a NATO (NRF). "Acest «vârf de lance» va include câteva mii de membri ai trupelor terestre, pregătiţi să se mobilizeze în câteva zile, cu susţinere aeriană, maritimă şi a forţelor speciale", a descris el.
Lituania a afirmat că, în acest cadru, "sedii" NATO vor fi instalate pe teritoriul său şi în alte ţări baltice, dar Rasmussen s-a arătat mai prudent.
"Instalaţii de comandament" vor fi mobilizate în estul Europei, a anunţat el, fără să ofere detalii şi evitând cu grijă să vorbească despre "baze permanente", ceea ce ar risca să înfurie Rusia.
"Este încă de văzut unde exact vor fi localizate instalaţiile de recepţie. Însă, până în prezent am luat notă de faptul că ţările baltice, Polonia şi România au anunţat că vor să găzduiască asemenea instalaţii", a declarat el.
Planul prevede, de asemenea, pre-poziţionarea unor echipamente, furnituri şi creşterea nivelului de împărtăşire a informaţiilor secrete.
Crearea acestei noi forţe multinaţionale, care urmează să coste câteva sute de milioane de euro pe an, nu va fi finalizată până la sfârşitul anului. Marea Britanie a promis deja că va aloca 1.000 de militari.
"Este o demonstraţie a solidarităţii şi determinării noastre", a subliniat Rasmussen. "Unul dintre rezultatele acestui plan de reacţie rapidă va fi că NATO va avea o prezenţă mai vizibilă în (Europa de) Est. Eu cred că acest lucru transmite un mesaj foarte clar Rusiei", a subliniat el.
NATO şi Rusia au semnat în 1997 un "Act fondator", în care Aliaţii promit să nu instaleze baze permanente în foste ţări din Pactul de la Varşovia. Rasmussen, care-i va preda la sfârşitul lui septembrie frâiele NATO fostului premier norvegian Jens Stoltenberg, a ţinut de altfel să amintească faptul că organizaţia respectă acest acord.
Forţa de reacţie rapidă este menită, de asemenea, să le permită Aliaţilor să se apere şi în alte crize din lume. "Mediul de securitate este mai imprevizibil ca niciodată. Rusia atacă Ucraina. Extremişti violenţi apar în Orientul Mijlociu. Instabilitatea creşte în Africa de Nord", a subliniat Rasmussen.
Totodată, Polonia urmează să găzduiască viitorul summit al şefilor de stat şi de guverne ai Alianţei Nord-Atlantice, în 2016, la Varşovia. Acesta este, de asemenea, "un semnal foarte puternic" şi o confirmare a "prezenţei mai vizibile în (Europa de) Est a NATO", potrivit lui Rasmussen.
Citeşte şi:
Băsescu despre Ucraina: Nu sunt încrezător în armistiţiul semnat astăzi. Nu văd o evoluţie favorabilă
Citeşte şi:
NATO îşi exprimă speranţa ca armistiţiul ucrainean să marcheze începutul unui proces politic. REACŢII după semnarea acordului
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Rasmussen: NATO va avea o forţă rapidă de intervenţie de câteva mii de militari. Polonia şi România vor să găzduiască instalaţii NATO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe