- Home
- Externe
- BEIJING, (08.08.2013, 16:15)
- Gaidau Ion
ANALIZĂ: Ambiţiile navale ale Chinei provoacă îngrijorări în Asia
Mările Asiei de Est sunt foarte agitate în această vară, între modernizări de flote de război filipineze şi japoneze, tensiuni în jurul unor insule disputate sau demonstraţii navale chineze, considerate de analişti ca presiuni ale Beijingului pentru a-şi satisface ambiţiile oceanice.
Urmărește
3140 afișări
ANALIZĂ: Ambiţiile navale ale Chinei provoacă îngrijorări în Asia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ambasadorul Chinei la Tokyo a fost convocat joi pentru a fi audiat în legătură cu prezenţa prelungită a unor nave guvernamentale chineze în jurul Insulelor Senkaku, obiectul unui grav diferend teritorial între cele două ţări. China îşi intensifică patrulele în jurul acestui arhipelag pe care îl numeşte Diaoyu.
"Conducerea Partidului Comunist Chinez încearcă în prezent să marcheze puncte politice şi strategice datorită noilor sale forţe militare", rezumă pentru AFP Rick Fisher, un expert în sfera de influenţă chineză regională.
La sfârşitul lunii iulie, preşedintele Xi Jinping a făcut apel la mobilizare pentru ca statul chinez să devină o mare putere maritimă. Această ambiţie tot mai mult afirmată provoacă îngrijorări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Ultimele zile au oferit impresia unei accelerări, Manila achiziţionând nave de luptă de la Statele Unite şi Franţa, Tokyo dezvăluind marţi viitorul său portelicopter, o construcţie impunătoare care, teoretic, după câteva modificări, ar putea să servească pentru lansarea unor avioane de vânătoare cu decolare în plan vertical.
La rândul său, China a anunţat la începutul lunii august că cinci nave de război ale flotei sale au efectuat un tur complet al Japoniei, prin strâmtorile La Perouse şi Miyako, la nord şi la sud de arhipelag.
În mod tradiţional, Regatul Mijlociu (China) nu controlează aceste treceri şi suferă de un sentiment de încercuire a puterilor rivale (Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, bazele americane).
Prin urmare, Beijingul a interpretat această circumnavigaţie inedită ca o confirmare a faptului că poate "fragmenta (...) primul lanţ de insule" şi să deblocheze astfel accesul la Oceanul Pacific.
"Trecând patrulele prin aceste blocaje maritime sensibile, Beijingul le arată vecinilor că ia în calcul să-şi apere interesele dincolo de mările Chinei, că încearcă să construiască o marină adevărată de ape adânci ", precizează Jonathan Holslag, de la Brussels Institute of Contemporary China Studies (BICCS).
Observatorul notează că, în conflictele de suveranitate care o opun vecinilor săi, China nu se mai teme să pună în discuţie statu-quo-ul existent, mai ales în Marea Chinei de Est.
După ce anul trecut a umilit Manila preluând controlul Scarborough, un atol situat la 200 de kilometri de Filipine, Beijingul continuă presiunile în fiecare zi în acest spaţiu maritim pe care îl revendică în întregime.
Totodată, presa de la Beijing a prezentat recent fotografii cu numeroşi turişti chinezi debarcând pe Insulele Xisha (arhipelagul Paracel), obiect al unei importante rivalităţi geopolitice cu Vietnamul.
În acelaşi timp, pe bloguri de specialitate chineze au apărut imagini cu o structură contruită în prezent într-un şantier naval din apropiere de Shanghai.
Potrivit experţilor revistei britanice Jane's, ar putea fi vorba despre un segment al unui nou portavion chinez (sau macheta sa făcută la dimensiunea reală).
Aceasta ar fi prima navă-amiral construită în întregime de China.
Beijingul a anunţat anul trecut intrarea în serviciu a primului său portavion, "Liaoning", construit plecând de la o cocă destinată iniţial Marinei sovietice.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe