ANALIZĂ: Ameninţarea rusă domină alegerile prezidenţiale de duminică din Lituania

Lituanienii se pregătesc să voteze duminică la alegerile prezidenţiale, îngrijoraţi de criza ucraineană în condiţiile în care Moscova a înmulţit exerciţiile militare în regiune şi a decis suspendarea inspecţiilor în enclava rusă Kaliningrad.

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Ameninţarea rusă domină alegerile prezidenţiale de duminică din Lituania

ANALIZĂ: Ameninţarea rusă domină alegerile prezidenţiale de duminică din Lituania (Imagine: Shutterstock)

Preşedintele lituanian în exerciţiu Dalia Grybauskaite, cu reputaţia unei "doamne de fier" este considerată favorită la obţinerea celui de-al doilea mandat la conducerea fostei republici sovietice, preocupată de reapariţia interesului Rusiei pentru fosta sa sferă de influenţă.

Elvyra Vaicaityte, o stundetă lituaniancă în vârstă de 23 de ani care locuieşte în apropiere de frontiera cu Kaliningrad, se declară speriată de recentele exerciţii militare desfăşurate în enclava rusă.

"În timpul exerciţiilor, am auzit exploziile, iar în unele momente ferestrele s-au cutremurat", a relatat tânăra.

"Nu mă simt în siguranţă. Nu vorbim foarte mult despre această situaţie în familie sau cu prietenii, dar la universitatate, mulţi dintre profesorii noştri sunt de-a dreptul speriaţi", adaugă ea.

Temerile sunt amplificate şi de recenta decizie a Rusiei de a suspenda un acord din 2001, în baza căruia Lituania trimitea în fiecare an inspectori militari în enclava rusă Kaliningrad.

Acţiunile Moscovei pun la grea încercare "nervii" Lituaniei şi ai celorlalte două repubblici baltice, Letonia şi Estonia, care au fost ocupate şi anexate de Rusia sovietică în cel de-al doilea Război Mondial.

Remigijus Paslauskas, în vârstă de 44 de ani, care locuieşte la Vilkaviskis, la aproape 20 de kilometri de frontiera cu Kaliningrad, spune că suspendarea inspecţiilor militare este "un semn de aroganţă" din partea Moscovei.

"Rusia ne arată că este puternică şi noi suntem mici. Cred că ameninţarea a crescut. Doar Dumnezeu ştie ce se va întâmpla", spune acest lituanian din localitatea cu 11.000 de locuitori.

- Ambiţii imperiale

Lituania a fost prima republică sovietică ce a dat startul destrămării URSS, iar din 2004 este membră NATO şi UE.

Ţările baltice şi-au înmulţit avertismentele referitoare la consolidarea potenţialului militar rus şi al acţiunilor Moscovei în Ucraina.

"Rusia a devenit mai puternică şi mai periculoasă", spune Rita, o pensionară în vârstă de 65 de ani.

Afirmaţia nu este însă împărtăşită de Loreta Paskauskiene, profesoară de muzică, mai ales că se deplasează des în cealaltă parte a frontierei pentru a-şi întâlni colegii ruşi.

"Personal, nu simt nicio ameninţare. Nu cred că Rusia va viza ţările baltice", afirmă ea.

"Suspendarea acordului pe tema inspecţiilor este doar o măsură de intimidare a preşedintelui Vladimir Putin", spune ea, în faţa unei biserici demolate de sovietici şi reconstruită de Lituania după independenţă.

NATO şi Statele Unite au trimis în regiune avioane de luptă suplimentare, nave şi soldaţi, pentru a atenua îngrijorările aliaţilor baltici.

Preşedintele Dalia Grybauskaite, care nu este membră a vreunui partid şi conduce detaşat în sondajele de opiniei în vederea alegerilor de duminică, şi-a intensificat în campania electorală criticile la adresa Rusiei, denunţând "ambiţiile imperiale" ale Moscovei.

Schimbarea tonului este importantă în comparaţie cu precedenta campanie electorală din urmă cu cinci ani, când Dalia Grybauskaite se pronunţa în favoarea atenuării ferimităţii discursului autorităţilor de la Vilnius faţă de Moscova.

"În acel moment, era sceptică faţă de Statele Unite şi încerca să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia la începutul mandatului. Dar acest lucru s-a schimbat pe parcursul ultimilor ani", explică Kestutis Girnius, de la Universitatea din Vilnius.

"În ultimii ani, a înţeles că Rusia va fi prietenoasă doar în anumite condiţii, iar acum Dalia Grybauskaite este foarte neîncrezătoare faţă de Rusia", conchide expertul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici