- Home
- Externe
- PARIS, (13.11.2016, 08:15)
- Mihai Draghici
ANALIZĂ: Ameninţarea teroristă persistă în Occident, la un an de la atentatele comise la Paris
Ameninţarea teroristă persistă în Occident, inclusiv în ţările Uniunii Europene, la un an după ce membri ai organizaţiei fundamentaliste sunnite Stat Islamic au ucis 130 de persoane în regiunea Paris, în cele mai grave atacuri din istoria europeană recentă a Franţei.
Urmărește
679 afișări
ANALIZĂ: Ameninţarea teroristă persistă în Occident, la un an de la atentatele comise la Paris (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)
Teroriştii au atacat capitala Franţei pe 13-14 noiembrie 2015, iniţial în faţa Arenei "Stade de France" (Saint-Denis), unde se desfăşura un meci de fotbal la care asista preşedintele Francois Hollande, apoi la terase şi restaurante din centrul Parisului. Sute de persoane au fost luate ostatice la Sala de concerte Bataclan, unde era un spectacol al formaţiei hard-rock Eagles of Death Metal. În momentul declanşării raidului poliţiei, teroriştii s-au aruncat în aer în mijlocul ostaticilor.
Bilanţul atacurilor teroriste a fost de 130 de morţi, inclusiv 89 la Bataclan, şi 368 de răniţi, dintre care 100 în stare gravă. Şapte terorişti au murit aruncându-se în aer sau în confruntări cu serviciile de securitate franceze.
Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, care ocupă teritorii în Siria şi Irak, a revendicat atentatele, afirmând că sunt o ripostă la operaţiunile Franţei în state musulmane şi afirmând că Arena "Stade de France" a fost vizată din cauza meciului între două "ţări cruciate, Franţa şi Germania", iar Clubul Bataclan, pentru "eliminarea a sute de idolatri adunaţi la petrecere a perversităţii".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Atentatele de la Paris au reprezentat culminarea riscurilor teroriste care ameninţă Europa Occidentală, fiind urmate de atacurile de la Bruxelles (Belgia), în martie 2016, soldate cu 32 de morţi, şi de atentatul din oraşul francez Marsilia, comis pe 14 iulie 2016, de Ziua Naţională a Franţei, şi soldat cu 86 de morţi şi 434 de răniţi.
Ameninţarea reprezentată de organizaţii teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida persistă în Europa. Ţările europene au luat măsuri speciale de securitate pentru evitarea unor noi atentate, dar experţi din cadrul serviciilor de informaţii au atras atenţia că acţiunile unor simpatizanţi ai grupurilor teroriste care ar vrea să acţioneze individual ori în grupuri restrânse sunt greu de oprit.
Reţeaua teroristă Stat Islamic a ameninţat în mai multe rânduri că va comite noi atentate în Statele Unite şi în ţări europene, menţionând Ungaria şi Portugalia. Organizaţia fundamentalistă sunnită, care ocupă teritorii în Siria, Irak, Libia şi Egipt, a avertizat că atentatele comise la Paris şi Bruxelles sunt doar începutul uneii serii de atacuri în Europa şi în Statele Unite. "America, urmezi tu!", arăta un mesaj al reţelei teroriste postat acum câteva luni pe site-ul Centrului media Al-Wafa. "America a uitat că musulmanii nu acceptă umilirea şi că nu vor uita să riposteze", atrage atenţia organizaţia teroristă, conform unei traduceri făcute de Institutul pentru Analize Media din Orientul Mijlociu (MEMRI).
Zeci de agenţii de informaţii din ţări europene au lansat, începând din vară, o bază de date interactivă, în timp real, pentru monitorizarea islamiştilor suspectaţi de activităţi teroriste. Potrivit experţilor, mii de islamişti europeni s-au deplasat în Siria şi Irak pentru a se alătura organizaţiilor teroriste, existând temeri că ar putea comite atentate la revenirea în Uniunea Europeană.
Departamentul de Stat american şi Ministerul britanic de Externe au avertizat în mai multe rânduri asupra riscurilor teroriste care vizează ţări ale Uniunii Europene şi Turcia. Conform unui raport elaborat de Ministerul britanic de Externe, riscul terorist este foarte ridicat în Marea Britanie, Franţa, Spania, Belgia, Germania, Turcia şi Rusia. Există un risc terorist general în Olanda, Suedia, Danemarca, Italia, Austria, Grecia şi Republica Cipru. Ameninţări teroriste există, chiar dacă la un nivel mai mic, şi în Irlanda, România, Bulgaria, Slovacia, Luxemburg, Ungaria, Polonia şi Estonia.
În Germania, unde în 2015 au sosit 1,2 milioane de imigranţi din Orientul Mijlociu şi Africa, au existat în ultimele luni o serie de incidente cu caracter terorist. În acest context, unii politicieni au avertizat că există o asociere între imigraţie şi terorism, dar un raportor ONU, Ben Emmerson, a explicat că limitarea imigraţiei riscă să conducă la reacţii extreme şi la creşterea ameninţărilor teroriste.
"Nu există dovezi că imigraţia generează intensificarea activităţilor teroriste, dar politicile restrictive în materie de imigraţie ori încălcările drepturilor omului ar putea crea condiţii pentru amplificarea terorismului", a precizat Ben Emmerson, raportorul special ONU pentru Combaterea terorismului.
Citeşte şi: Sala de concerte Bataclan, inaugurată de Sting, la un an de la atacurile teroriste din Paris - FOTO / VIDEO
Citeşte şi: Manuel Valls, premierul Franţei, este sigur de victoria Europei în faţa terorismului islamist: ”Avem în noi resursele pentru a rezista şi puterea de a învinge”
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe