ANALIZĂ: Barack Obama ar putea să piardă Senatul în alegerile legislative

Republicanii se pregăteau luni, cu o zi înaintea alegerilor legislative din Statele Unite, să obţină o majoritate în ambele Camere ale Congresului pentru prima dată din 2006, un optimism prudent susţinut de sondaje strânse dar convergente.

Urmărește
141 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Barack Obama ar putea să piardă Senatul în alegerile legislative

ANALIZĂ: Barack Obama ar putea să piardă Senatul în alegerile legislative (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La fel ca George W. Bush în 2006, Bill Clinton în 1994 şi Ronald Reagan în 1986, Obama ar putea să piardă majoritatea în Camera superioară a Congresului, Senatul, în contextul în care 36 din totalul de 100 de mandate vor fi acordate în urma alegerilor pentru o perioadă de şase ani.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a insistat luni asupra faptului că preşedintele american rămâne încrezător, avertizând în mod implicit că o înfrângere a democraţilor nu va reprezenta un vot de sancţionare a preşedintelui.

"Un scrutin de jumătate de mandat este foarte diferit de un scrutin prezidenţial", a insistat el.

Previziunile site-urilor FiveThirtyEight.com, The New York Times (NYT) şi Huffington Post le acordau republicanilor peste 70% şanse să obţină majoritatea în Senat, pe baza sondajelor favorabile publicate în weekend şi luni în cele câteva state care vor înclina balanţa.

Însă ele subliniază că seara alegerilor, marţi, ar putea să se încheie târziu, pe lângă posibilitatea unui al doilea tur în decembrie în Louisiana şi în ianuarie în Georgia, în cazul în care niciun candidat nu obţine majoritatea absolută marţi.

Republicanii au primit cu satisfacţie rezultatele anchetelor care o prezintă pe candidata lor pentru Senat în Iowa Joni Ernst pe primul loc, cu un avans de şapte puncte (potrivit Des Moines Register), iar pe senatorul republican în exerciţiu în Kentucky, Mitch McConnell, cu un avans de opt puncte (sondaj PPP).

Alte sondaje publicate luni acordau un uşor avantaj republicanilor, în marja de eroare, în alte state-cheie, ca New Hampshire, Colorado, Georgia şi Alaska, şi o egalitate perfectă în Iowa (Quinnipiac).

Date furnizate de votul anticipat, care este posibil de mai multe săptămâni online sau personal în numeroase state, susţine de asemenea optimismul republicanilor. Peste 17 milioane de americani au votat deja, potrivit Projet Elections al profesorului Michael McDonald.

În Camera Reprezentanţilor, ai cărei membri vor fi aleşi pentru doi ani, republicanii se aşteaptă să-şi consolideze majoritatea confortabilă actuală de 233 de mandate din 435.

- "O majoritate responsabilă"

Republicanii au făcut din aceste algeri un referendum împotriva lui Obama, pe care-l acuză de o serie de poticniri şi controverse, ca scandalul politic de la fisc, nepregătirea pentru Ebola ori criza din Siria. După 11 luni de la intrarea în vigoare a întregii reforme a sistemului de sănătate "Obamacare", republicanii continuă să-i denunţe costul.

Alegerile de la jumătate de mandat sunt rareori favorabile partidului aflat la putere şi Casei Albe. Democraţii ştiu că participarea bazei lor (minorităţi etnice şi tineri) este în mod tradiţional mai slabă decât a conservatorilor, mai în vârstă. În 2010, data ultimelor alegeri legislative necuplate cu alegerile prezidenţiale, 21% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au participat la scrutine, faţă de 62% din populaţia cu vârsta cuprinsă între 62 şi 74 de ani.

Într-o ultimă încercare de mobilizare, preşedintele american a efectuat trei vizite, în weekend, în Michigan, Connecticut şi Pennsylvania.

Republicanii, evocă deja alternanţa politică, începând de miercuri.

"Intenţionăm să fim o majoritate responsabilă, dacă americanii ne dau această oportunitate", a declarat luni, pentru postul ABC, Mitch McConnell, care ar putea deveni şeful majorităţii şi cel mai puternic om din Senat.

"Va fi o repudiere a politicii preşedintelui", afirma duminică, pentru postul NBC, colegul său republican Rand Paul, care-şi pregăteşte candidatura la Casa Albă în 2016. "Dacă învingem, veţi vedea că vor fi adoptate mai multe legi", a preconizat el.

De la alegerile din noiembrie 2010, Congresul este divizat între o Cameră dominată de către republicani şi un Senat dominat de către democraţi, un mediu ultrapartizan care nu a iniţiat nicio reformă importantă, în special în domeniul imigraţiei, şi care alimentează frustrarea americanilor faţă de întreaga clasă politică.

Potrivit unui sondaj Gallup publicat luni, 40% dintre alegătorii americani apreciază că Statele Unite se vor afla în aceeaşi situaţie indiferent care va fi partidul aflat la putere în Congres. Doar 29% consideră că ţara o va duce mai bine cu republicanii la putere, iar 27% cu democraţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici