ANALIZĂ: Bateriile ruse S-300 pentru Iran, un mesaj cu ţinte multiple inclusiv către Occident

Rusia nu a livrat încă bateriile sol-aer de tip S-300 Iranului, însă anunţul Moscovei constituie, potrivit unor analişti, un mesaj cu mai multe implicaţii - comerciale şi politice - adresat atât Teheranului, cât şi Occidentului, comentează AFP în pagina electronică.

Urmărește
1740 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Bateriile ruse S-300 pentru Iran, un mesaj cu ţinte multiple inclusiv către Occident

ANALIZĂ: Bateriile ruse S-300 pentru Iran, un mesaj cu ţinte multiple inclusiv către Occident (Imagine: Kremlin.ru)

Anularea luni de către Kremlin a interdicţiei de a livra Iranului sisteme de tip 3-300 - echivalentul sistemului american PATRIOT, capabil să doboare avioane şi să intercepteze rachete - a provocat o adevărată deflagraţie, într-un context geopolitic şi strategic deosebit de tensionat.

Într-o regiune devastată de crize - Siria, Irak, Yemen -, în care Teheranul este implicat, într-un moment în care negocierile internaţionale cu privire la dosarul nuclear iranian intră în faza finală, acest anunţ ridică semne de întrebare şi provoacă critici.

Israelul şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de o măsură care "va creşte agresivitatea Iranului (...) şi submina securitatea în Orientul Mijlociu". Statele Unite au denunţat, la rândul lor, o decizie "neconstructivă" din partea Moscovei.

"Să anunţi sfârşitul interdicţiei livrării este una, să livrezi este alta", minimalizează specialistul în probleme geopolitice internaţionale François Heisbourg. Relaţiile ruso-iraniene sunt "complicate", nu este vorba despre "două ţări care să aibă încredere în mod natural şi spontan încredere una în cealaltă", a subliniat el.

Rusia nu a prezentat nicio dată de livrare şi a subliniat că sunt necesare cel puţin şase luni ca sistemele să fie fabricate.

Dosarul bateriilor sol-aer de tip S-300 afectează relaţiile ruso-iraniene din 2010, când Moscova a interzis livrarea, aplicând o rezoluţie ONU care sancţionează Teheranul pentru programul său nuclear. Furios, Iranul cerea patru miliarde de dolari despăgubiri pentru acest contract semnat în 2007, în valoare de 800 de milioane de dolari.

"Această poveste a (sistemelor de tip) S-300 aduce într-un fel cu cea a (bastimente de proiecţie şi comandament, BPC) Mistral", compară François Heisbourg, referindu-se la navele franceze de război de tip Mistral vândute Moscovei, a căror livrare a fost oprită de către Paris din cauza războiului din Ucraina.

"Este un subiect fierbinte, iar ruşii caută o ieşire", este de părere cercetătorul, consilier al Fundaţiei pentru Cercetare Strategică (FRS).

Totodată anunţul îi permite Rusiei - care a construit deja unica centrală nucleară iraniană, la Bushehr, şi negociază construirea unor noi reactoare - să se poziţioneze în ipoteza unei viitoare deschideri a pieţei iraniene, în cazul în care se va ajunge la un acord final asupra programului nuclear.

"Rusia doreşte ca acordul (cu privire la sistemul de tip S-300) să fie onorat, pentru ca să poată să obţină acces fără restricţii pe piaţa iraniană", este de părere Jeremy Binnie, de la revista Jane's Defence Weekly.

Mesaj către potenţiali agresori

Însă dincolo de aspectul comercial, aceste baterii de tip sol-aer sofisticate vehiculează mai multe mesaje. "Acest lucru îi obligă să se gândească pe potenţialii agresori" ai Iranului, tranşează analistul rus Andrei Baldiţki, de la centrul independent de reflecţie PIR.

"Noi vedem ce se întâmplă în Yemen şi în alte părţi în orientul Mijlociu", unde "puterile regionale sunt mai bine echipate ca Teheranul", subliniază el, citând numele unor ţări ca Arabia Saudită, Egiptul ori Israelul. Bateriile "S-300 ar putea să ajute la egalizarea balanţei", este el de părere.

Teheranul s-a grăbit să dea asigurări că livrarea acestor baterii antiaeriene va fi "un semn de stabilitate pentru regiune".

În fine, dar nu în cele din urmă, "tot ceea ce poate complica o eventuală intervenţie împotriva instalaţiilor nucleare iraniene este, evident, de apreciat" din punctul de vedere al Teheranului, potrivit lui François Heisbourg.

Versiunea sistemului S-300 care ar putea să fie livrată Iranului "este mai degrabă veche, dar suficient de eficientă să protejeze instalaţiile iraniene, în special pe cele nucleare, de eventuale atacuri aeriene", subliniază Andrei Baldiţki.

Un mesaj considerat fără îndoială oportun de către Teheran, în contextul în care Israelul, ce denunţă aprig orice compromis cu Iranul, dă asigurări că opţiunea militară a unui atac aerian asupra instalaţiilor nucleare iraniene este în continuare pe masă.

Kremlinul a făcut anunţul în contextul în care negociatorii din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Rusia, China, Franţa şi Germania) şi ai Iranului urmează să se angajeze în ultimele şi cele mai delicate negocieri, vizând să ajungă la un acord final asupra programului nuclear iranian până la 30 iunie.

Posibilitatea de a livra bateriile de tip S-300 "este un stimulent ca iranienii să încheie un acord", apreciază Jeremy Binnie. O analiză împărtăşită şi de către Heisbourg, în opina căruia "scopul ruşilor în viaţă nu este, cu siguranţă, să servească supă Occidentului, dar nici să vadă Iranul dotându-se cu bomba nucleară".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici