- Home
- Externe
- (25.04.2022, 04:54)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiză BBC - Alegerile din Franţa: victorie istorică, dar Macron a polarizat Franţa
Sub Macron, Franţa poate aspira să preia conducerea în Europa post-Merkel, într-un moment în care viziunea sa privind o mai mare autonomie militară şi economică pentru UE pare din ce în ce mai relevantă.
Urmărește
1493 afișări
Alegeri franceze: victorie istorică, dar Macron a polarizat Franţa
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
Este pentru prima dată când un preşedinte francez din Republica a Cincea este reales de popor la propriu. Atât François Mitterrand în 1988, cât şi Jacques Chirac în 2002 au fost efectiv în opoziţie.
În ambele cazuri, guvernul actual a fost, ca urmare a alegerilor parlamentare intermediare, în mâinile duşmanilor preşedintelui. Deşi în funcţie, Mitterrand şi Chirac erau impotenţi din punct de vedere politic.
Cât despre victoria lui Charles de Gaulle în 1965, el nu fusese niciodată ales de oameni în primul rând, susţine BBC.
Aşadar, Emmanuel Macron este primul preşedinte din vremurile moderne care, după ce a condus fiecare aspect al politicii externe şi interne pentru un mandat complet, a câştigat încă o dată încrederea poporului.
Rezultatele sugerează că ascunse sub masa clocotitoare de caricaturi de pe reţelele de socializare, există milioane de francezi din clasa de mijloc care cred că Emmanuel Macron nu a fost deloc un preşedinte rău.
Aceşti oameni apreciază că şomajul nu mai este o problemă politică, în mare parte din cauza reformelor lui Macron. Ei cred că gestionarea pandemiei de Covid a fost competentă şi sunt toţi de acord că creşterea vârstei de pensionare este inevitabilă.
Potrivit exit-poll-urilor, Macron a luat 58% din voturi faţă de Le Pen care a luat 42%, ceea ce face o victorie mai restrânsă decât în 2017.
Francezii discern, de asemenea, un lider care poate mai mult, sunt bucuroşi că există cineva la Elysée cu statura să vorbească direct cu Putin, chiar dacă s-a dovedit un efort infructuos.
Sub Macron, Franţa poate aspira să preia conducerea în Europa post-Merkel, într-un moment în care viziunea sa privind o mai mare autonomie militară şi economică pentru UE pare să devină din ce în ce mai relevantă.
Alegătorii nu-l plac în mod deosebit pe Emmanuel Macron, dar îl respectă.
Acum cinci ani, Macron a făcut un pariu strălucit cu privire la starea politicii moderne.
Fiind de centru, el a distrus vechea pereche de conservatori şi social-democraţi francezi şi a instalat un sistem de guvernare extrem de personalizat şi foarte concentrat la Elysée.
Opoziţia a fost dominată de extremele de stânga şi de dreapta.
Dar alegerile au demonstrat şi altceva: că tot mai mulţi oameni din Franţa sunt acum pregătiţi să se bată cu „extremele”. Ei o fac pentru că datorită revoluţiei de succes Macron, nu au unde să se orienteze dacă vor să se opună extremelor.
Milioanele de francezi socialişti care l-au ales pe candidatul de extremă stânga, Jean-Luc Mélenchon, îşi doresc acum răzbunare.
Ei speră că vor putea scoate rezultate bune la alegerile parlamentare care vor avea loc în iunie. Dar dacă nici asta nu funcţionează, ei visează la o „a treia rundă” socială în septembrie, sub forma unor demonstraţii anti-Macron pe stradă, mai ales dacă el va lansa până atunci un nou val de reforme liberale.
Emmanuel Macron va începe, fără îndoială, acest al doilea mandat cu un nou guvern. Va fi mai mult un ascultător. Ştie că există răni care trebuie să se vindece.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe