Analiză Bloomberg: Ce urmări va avea otrăvirea lui Alexei Navalnîî asupra relaţiei dintre Germania şi Rusia

  • Salvatoare pentru Navalnîi au fost în prima etapă promptitudinea pilotului care a decis să facă o aterizare de urgenţă şi acţiunea personalului medical care l-a tratat prima dată, potrivit Bloomberg.
  • Susţinătorii lui Navalnîî s-au dovedit mai perspicace decât agenţii Serviciului Federal de Securitate, căruia i se atribuie atentatul.
  • Răspunsul pe care Uniunea Europeană îl poate da Moscovei variazăde la expulzarea diplomaţilor ruşi până la impunerea unor sancţiuni economice, dintre care nu este exclusă nici sistarea realizării conductei de gaz Nord Stream 2.
Urmărește
5012 afișări
Imaginea articolului Analiză Bloomberg: Ce urmări va avea otrăvirea lui Alexei Navalnîî asupra relaţiei dintre Germania şi Rusia

Analiză Bloomberg: Ce urmări va avea otrăvirea lui Alexei Navalnîî asupra relaţiei dintre Germania şi Rusia

Echipa lui Alexey Navalnîî se afla la micul dejun în oraşul siberian Tomsk când au primit vestea că liderul opoziţiei s-a îmbolnăvit violent în zborul său spre Moscova.

Fiind siguri că starea liderului lor se datora unei acţiuni criminale, activiştii au mers repedeîn camera hotelului Xander, de unde acesta plecase cu câteva ore mai înainte şi s-au grăbit să adune dovezi. „Am decis să luăm tot ceea ce ar putea fi de folos”, au scris aceştia joi, într-o postare pe Instagram.

Pe o sticlă de apă din plastic SvyatoiIstochnik („Izvorul sfânt”) pe care au găsit-o acolo un laborator militar german va găsi câteva săptămâni mai târziu urme de Novichok, un agentneurotoxic foarte periculos. Utilizarea unei astfel de arme chimice a convins autorităţile germane că operaţiunea a fost comandată de la cele mai înalt nivel al guvernului rus, relatează Bloomberg.

Ceea ce liderii occidentali numesc o încercare eşuată de a ucide o figură de vârf a opoziţiei ruse a declanşat o accelerare a tensiunilor dintre Rusia şi Europa şi în principal dintre preşedintele Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel, a cărei răbdare fusese deja pusă la încercare de anumite incidente grave.Guvernul german căuta un răspuns adecvat la două evenimente care s-a dovedit că au fost dictate de agenţi de stat ruşi: în 2015 a avut loc un atac cibernetic asupra Bundestagului şi în 2019, a avut loc o crimă în centrul Berlinului.

Kremlinul spune că nu a găsit nicio dovadă că Navalnîî a fost otrăvit şi a respins apelurilefăcute de Merkel pentru deschiderea unei anchete penale. Ruşii au prezentat o serie de variante contradictorii a ceea ce s-ar fi putut întâmpla, de la afirmaţia potrivit căreia Navalnîî a fost doar bolnav până la sugestia că a fost otrăvit după ce a fost dus în Germania.

Chemând Moscova să dea un răspuns pertinent în legătură cu atacul la adresa lui Navalnîî, Uniunea Europeană este în căutarea unui răspuns care ar putea varia de la expulzarea diplomaţilor ruşi până la impunerea unor sancţiuni economice mai dureroase. Merkel a sugerat chiar că ar putea fi luate măsuri împotriva realizării conductei de gaz Nord Stream 2, un proiect în valoare de 9,5 miliarde de euro, prin care se doreşte aprovizionarea Germaniei cu gaz rusesc.

Sugestiv pentru iritarea pe care Moscova o simte faţă de Alexei Navalnîî, este şi modul de exprimare al autorităţilor ruse la adresa acestuia: într-o declaraţie legată de acuzaţiile de otrăvire a lui Navalnîî, purtătorul de cuvânt al lui Putina evita să-ipronunţe numele în public, numindu-l„pacientul din Berlin”.

Atacul asupra lui Navalnîî a avut loc într-un oraş din centrul Siberiei, unde se pare că ar fi fost o ţintă mai uşoară pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB), ai cărui agenţi îi urmăreau fiecare mişcare de ani de zile, potrivit susţinătorilor săi.

Navalnîî, cunoscut pentru videoclipurile sale de pe YouTube, în care dezvăluie corupţia oficială şi atacapartidul de guvernământ, se afla împreună cu echipa sa înTomsk, unde filmau un videoclip despre corupţia locală, în speranţa de a-i mobiliza pe susţinătorii lor să învingă partidul de guvernământ la alegerile regionale. Câţiva membri ai echipei au rămas să termine filmările, iar Navalnîî şi alţi câţiva s-au întors la Moscova.

La scurt timp după ce avionul a decolat, lui Navalnyi s-a făcut rău şi şi-a pierdut cunoştinţa.  Echipajul a întrebat dacă există doctori la bord şi a încercat să îi dea un prim ajutor, iar piloţii s-au hotărât să facă o aterizare de urgenţă în Omsk, cel mai apropiat oraş.În timp ce coborau,au fost avertizaţi de la turnul de control al aeroportului că la terminal exista o ameninţare cu bombă. Piloţii nu s-au lăsat însă derutaţi, cerând ca o ambulanţă să fie trimisă direct pe pistă.Dacă avionul şi-ar fi continuat zborul de 4-5 ore către Moscova, Navalnîî ar fi putut muri, potrivit susţinătorilor săi.

În Tomsk poliţia încă nu asigurase camera de hotel în care a stat Navalnyi, chiar dacă vestea bolii sale se răspândise în întreaga lume. „FBK (Fundaţia Anti-corupţie a lui Navalnîî a depăşit în mod strălucit FSB (Serviciul Federal de Securitate)”, a scris pe Twitterpoliticianul Vladimir Milovdin opoziţie, adăugând: „Au luat dovezi de sub nasul lor (o sticlă cu Novichok de la hotelul din Tomsk) şi au scos-o din ţară”.

Vladimir Uglev, un expert al echipei care a dezvoltat otrava în urmă cu zeci de ani, a declarat că suspectează că pe sticla de apă a fost pus Novichok pentru a-l ucide pe Navalîî în timpul zborului sau la scurt timp după aceea. „Cei care au făcut acest lucru au calculat totul până în cele mai mici detalii, dar nu au reuşit să ţină cont de un lucru crucial: factorul uman”, a spus el.

Autorităţile au refuzat iniţial să permită transportarea lui Navalîî în Germania, întârziind avionul privat care venise să-l ia, dar în final, sâmbătă dimineaţă, la mai puţin de 48 de ore după ce acesta s-a îmbolnăvit, a fost dus la Berlin.

Câteva zile mai târziu Institutul Militar German pentru Farmacologie şi Toxicologie, a tras concluzia referitoare la Novichok. Miercuri dimineaţă Merkel a avut o întrevedere cu şase membri de vârf ai cabinetului şi a convenit că este necesar un răspuns rapid. Poliţia a intensificat securitatea în jurul spitalului, temându-se de un alt atentat asupra vieţii lui Navalnîî.

Mesajul lui Merkel către Kremlin a fost tranşant. „Este clar că Alexey Navalnîî este victima unui act criminal”, a declarat cancelarul german reporterilor câteva ore mai târziu.  „Intenţia a fost aceea de a-l reduce la tăcere”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici